Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Και όμως, συνεχίζουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια και η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των χωρών, όπου έγιναν γενικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, σας θυμίζουμε τις πλέον ...ξακουστές, που έγιναν σε άλλες χώρες τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι τον Αύγουστο, 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Λίγο καιρό μετά, έγινε γενικό μπλακ άουτ στην Ιταλία, όπου όλη η χώρα (πλην της Σαρδηνίας) έμεινε ένα ολόκληρο βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ανάλογες διακοπές, της μιας ή της άλλης έκτασης, έγιναν επίσης τα τελευταία χρόνια στη Μ. Βρετανία, στη Δανία και τη Σουηδία.

Για όλες τις περιπτώσεις αυτές λέχθηκαν και γράφτηκαν διάφορα, σχετικά με τις αιτίες, αλλά οι περισσότερες αναλύσεις συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η βαθύτερη αιτία δεν ήταν άλλη από την «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα και την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια δεν είναι πρόθυμες - κυνηγώντας τη μεγιστοποίηση των κερδών - να επενδύσουν τα απαραίτητα κονδύλια, τόσο στην επαρκή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στην ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής.

Παρ' όλ' αυτά, όμως, τόσο στην ΕΕ - όπως και στη χώρα μας - όσο και σε άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, συνεχίζεται και κλιμακώνεται απτόητη η πολιτική «απελευθέρωσης» της ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις των αντίστοιχων ΔΕΗ, κλπ., κλπ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ