Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι αίτιοι για τα μπλακ άουτ

Ποιος φταίει για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη μισή χώρα την περασμένη Δευτέρα; Ποιος θα πληρώσει τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν χιλιάδες Ελληνες από το μπλακ άουτ; Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι και αύριο δε θα υποστούμε ένα ανάλογο γεγονός με ανυπολόγιστες συνέπειες; Κρίσιμα και επίκαιρα ερωτήματα, που προβληματίζουν τον ελληνικό λαό.

Ομως, πριν καλά - καλά συνειδητοποιήσουμε τι πράγματι έγινε την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί, έσπευσαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παραπλανήσουν το λαό. Να μεταθέσουν τις ευθύνες εκεί, όπου θα μένει στο απυρόβλητο ο βασικός υπαίτιος που είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Στα 50 και πλέον χρόνια λειτουργίας της ΔΕΗ, το κάθε «μπλακ άουτ» είχε και την αιτία του. Αλλοτε την τεχνική, άλλοτε την καιρική. Μόνο το πρόσφατο - παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα - αποδόθηκε σε «λανθασμένο χειρισμό», δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα. Αρκετοί ήταν αυτοί που πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα, μίλησαν για «βλακώδη λάθη»!

Κανένα ανθρώπινο λάθος δεν ήταν η αιτία για το μπλακ άουτ. Η αιτία είναι η πολική που έχει επιβάλει το κεφάλαιο για την απελευθέρωση των αγορών, για τη διάλυση του μέχρι πρότινος υπό δημόσιο έλεγχο ενεργειακού τομέα. Για να βάλουν στο χέρι οι ιδιώτες τον τομέα της ενέργειας, έπρεπε να σπάσει το «μονοπώλιο» της ΔΕΗ. Παρέδωσαν το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ανώνυμη εταιρία, το ΔΕΣΜΗΕ! Η ΔΕΗ παράγει και ο ΔΕΣΜΗΕ μεταφέρει.... Και εκεί απέδωσαν το πρόβλημα οι ειδήμονες, πως τάχα, η ΔΕΗ με το ΔΕΣΜΗΕ δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και να αποτρέψουν το μπλακ άουτ...

Γιατί όμως το μπλακ άουτ συνέβη μια μέρα που σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας; Και γιατί υπήρξε «ταχεία πτώση της τάσης»; Αυτά συνέβησαν διότι η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ έχει πλέον βασικό στόχο την υπεραπόδοση μερισμάτων στους μεγαλομετόχους της, περικόπτοντας επενδύσεις, μειώνοντας το τεχνικό προσωπικό, απαξιώνοντας τις μονάδες παραγωγής. Ο ΔΕΣΜΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) φροντίζουν για το πώς θα μπουν στο παιχνίδι της ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιώτες. Οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό, ώστε να παραχωρηθούν τα πάντα στους ιδιώτες. Το δίκτυο μεταφοράς, έχει αφεθεί στην τύχη και ο κίνδυνος για μπλακ άουτ, βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Πέρυσι, στο μπλακ άουτ των ΗΠΑ, οι εγχώριοι ακραιφνείς θιασώτες της απελευθέρωσης, απέδιδαν τα αίτια στην έλλειψη επενδύσεων στο δίκτυο μεταφοράς, λόγω της ιδιωτικοποίησής του. Αυτοί οι ίδιοι προχτές, ζητούσαν την ταχύτερη απελευθέρωση, ως πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων...

Σε συνθήκες ελέγχου της αγοράς ενέργειας από το κεφάλαιο, ο ελληνικός λαός τίποτα δεν μπορεί να έχει διασφαλισμένο. Ούτε επάρκεια, ούτε ασφάλεια στην ηλεκτροδότηση. Το μόνο βέβαιο είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια και η χαμηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες. Τώρα είναι ακόμη πιο επίκαιρη η θέση του ΚΚΕ για έναν ενιαίο ενεργειακό φορέα, 100% υπό δημόσιο -λαϊκό έλεγχο και «ταγμένο» στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστείρευτη...(2021-08-04 00:00:00.0)
Τα «μπλακ άουτ» αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας(2018-08-29 00:00:00.0)
Ερωτηματικά επάρκειας μέσα στο θέρος(2012-06-13 00:00:00.0)
Ζήτημα χρόνου τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση(2003-07-20 00:00:00.0)
Οι αγρότες «θύματα» της έλλειψης ενέργειας(2003-07-08 00:00:00.0)
Χάσαμε το φως και τον... μπούσουλα(2003-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ