Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από την ανθρώπινη ζωή!

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απελευθερώνεται η εισαγωγή, παραγωγή και κατανάλωση των μεταλλαγμένων προϊόντων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε μια απόφαση που μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, ακόμη και τη ζωή των ανθρώπων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενέκρινε νομοθεσία σχετικά με τη χρήση και την εμπορία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Το θέμα των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, είναι ένα από τα σημεία έντονης τριβής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα είδη διατροφής παράγονται από γενετικά τροποποιημένα αγροτικά προϊόντα, πιέζουν την ΕΕ να δεχτεί την ελεύθερη εισαγωγή και κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Από την πλευρά της η ΕΕ, μέχρι πρότινος, εξέφραζε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις καθώς δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η «αθωότητα» των μεταλλαγμένων προϊόντων. Αντιθέτως, επιστημονικές μελέτες ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτά τα προϊόντα να προκαλούν βλάβες στην υγεία των ανθρώπων.

Φαίνεται, όμως, ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ αποφάσισαν να υποχωρήσουν και σ' αυτό το θέμα, έστω κι αν έτσι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπερίσχυσαν και εδώ τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, αμερικανικών και ευρωπαϊκών, ειδικότερα αυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας των τροφίμων.

Πέραν, όμως, των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει ένα σκληρό χτύπημα στην αγροτική παραγωγή των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μαζική χρησιμοποίηση των μεθόδων της βιοτεχνολογίας στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στις ΗΠΑ έχει μειώσει πολύ το κόστος της παραγωγής των προϊόντων. Ετσι με την απελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ αναμένεται να κατακλυστεί η αγορά από τα αμερικανικά μεταλλαγμένα προϊόντα λόγω μικρότερης τιμής.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος και των απόψεων που επικρατούν στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΕ, ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε σειρά τροπολογιών για τη μείωση όσο το δυνατόν των συνεπειών.

Μια από τις τροπολογίες που απορρίφθηκαν ζητούσε να αναλάβουν οι εταιρίες που παράγουν τέτοια προϊόντα τη νομική ευθύνη, σε περίπτωση διαπίστωσης παρενεργειών. Αλλη τροπολογία, η οποία επίσης απορρίφθηκε, προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, τα οποία περιέχουν γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ετσι και σ ' αυτό το θέμα οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, βάζοντας τα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων πάνω από την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ