Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

Το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στο Μικρό Χωριό Καρπενησίου
Το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στο Μικρό Χωριό Καρπενησίου
1916. Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937, η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα ΕΪΡΕ.

1919. Πραγματοποιείται το ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.

1942. Εκδοση της «Ελεύθερης Ελλάδας», εφημερίδας του ΕΑΜ. Στο πρώτο φύλλο της δημοσιεύτηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ για την τρέχουσα διεθνή και εσωτερική κατάσταση και τα καθήκοντα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Στην απόφαση αυτή, αφού καταγγελλόταν η αιματηρή τρομοκρατία των κατακτητών και το μέτρο της επιστράτευσης των σιδηροδρομικών στη Μακεδονία ως μέρος μιας προσπάθειας που απέβλεπε σε γενικότερη επιστράτευση του λαού, υπογραμμιζόταν: «Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια νικηφόρα εθνικοαπελευθερωτική πάλη». Επίσης: «Η ενίσχυση του υπάρχοντος εθνικοαπελευθερωτικού ανταρτικού κινήματος... μπαίνει μπροστά μας σαν υπόθεση μεγάλης εθνικής σημασίας».

1949. Συνήλθε στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης.

1962. Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ