Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στόχος, η μετεξέλιξη στο «μεσαίο χώρο»

Το έκτακτο συνέδριο τον Ιούνη θα αποτελέσει το μοχλό για τη δημιουργία ενός «νέου» κόμματος απόλυτα ευθυγραμμισμένου με την ιδεολογία του «μεσαίου χώρου» και την πολιτική της «συναίνεσης και σύνθεσης»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην πρώτη της συνεδρίαση
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην πρώτη της συνεδρίαση
Σε μακρά φάση εσωκομματικής εσωστρέφειας εισέρχεται η ΝΔ, με βασικό στόχο τη μετεξέλιξη του κομματικού μηχανισμού στη βάση της ιδεολογίας του «μεσαίου χώρου», καθώς και της αρχής της συναίνεσης και σύνθεσης με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές. Μοχλός της επιχείρησης κομματικής ανασυγκρότησης είναι το έκτακτο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Ιούνη στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος θα ασκείται με βάση το «κυβερνητικό πρόγραμμα», πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η «μετα-ΟΝΕ εποχή».

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα κατέγραψε και μια πρώτη, διόλου αμελητέα, αμφισβήτηση των επιλογών του «παντοδύναμου» Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, η πρότασή του για τον Δ. Σιούφα στη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΟ συγκέντρωσε 91 ψήφους, ενώ ο αυτοπροταθείς Απ. Ανδρεουλάκος συγκέντρωσε 23 ψήφους, οι οποίοι δεν προέρχονται κυρίως από την ενισχυμένη ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του όσο από «διαφωνούντες» ή δυσαρεστημένους με την ηγεσία του κόμματος. Ακόμα υπήρξαν και 6 «λευκά».

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του καταφέρθηκε σε υψηλούς τόνους κατά του κομματικού κράτους και των μεθόδων που χρησιμοποίησε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα,, αλλά ταυτόχρονα επέδειξε δογματική στοχοπροσήλωση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Συγκεκριμένα:

- Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εκλογική ήττα και να τονώσει το ηθικό των οπαδών του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση, λέγοντας πως «η κυβέρνηση απέδειξε ότι προτιμά να επαφίεται στα μέσα και το χρήμα, για να παρεμποδίζει την ακριβή διατύπωση της λαϊκής βούλησης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κομματικοποίησε το κράτος και κρατικοποίησε το κόμμα», ότι κατέφυγε σε μεθόδους οξύτητας και πόλωσης, για να λεηλατήσει τα κόμματα της Αριστεράς, ότι επιστράτευσε μεθόδους λάσπης και συκοφαντίας, κατασκεύασε φανταστικά ψευτοδιλήμματα, εξαπάτησε χιλιάδες οικογένειες, με σενάρια και διαδικασίες μαζικών διορισμών και κατασπατάλησε τεράστια ποσά του δημοσίου σε καθαρά κομματική προπαγάνδα και εξαγορά συνειδήσεων. Ολες αυτές οι ενέργειές τους, τόνισε, θα τεθούν κάτω από αυστηρό και υπεύθυνο έλεγχο και τίποτα δε θα διαγραφεί.

- Υπεραμύνθηκε της προεκλογικής τακτικής του κόμματος, επικαλούμενος ότι οδήγησε σε μια εντυπωσιακά ανοδική και μεγαλειώδη πορεία και σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που χαρακτήρισε «ισοδύναμο». Ανέφερε ως επιτυχίες του κόμματός του το ότι διευρύνθηκε σημαντικά η εκλογική δύναμη, ότι διασφαλίστηκε η ενότητα και η συσπείρωση, αλλά και ότι σημειώθηκαν σημαντικές εισροές ψηφοφόρων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα της βασικής πολιτικής αρχής «για συναίνεση και σύνθεση στην κοινωνία και την πολιτική». «Ετσι ακριβώς θα συνεχίσουμε», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην προσωπική του συνεισφορά, είπε ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του, γιατί έκανε το ανθρωπίνως καλύτερο και ανταποκρίθηκε στην αποστολή που ανέλαβε».

- Αφιέρωσε την εκλογική ενίσχυση του κόμματος στην άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική «από καλύτερες θέσεις» και από τη σκοπιά των νεοφιλελεύθερων μέτρων που περιλαμβάνονται στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» της ΝΔ. «Είμαστε ένα μόλις βήμα πίσω τους, είμαστε η σκιά τους, δεν μπορούν να μας παρακάμψουν, θα αναγκαστούν να μας ακούσουν», είπε χαρακτηριστικά. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, επανέλαβε ότι η κριτική στην κυβέρνηση θα γίνεται από τη σκοπιά της προώθησης θέσεων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ για διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την «ταχύρυθμη ανάπτυξη», την απελευθέρωση των αγορών, τη δημοσιονομική εξυγίανση, κλπ.., ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί στο Γ` ΚΠΣ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συνέδριο για «νέο» κόμμα

Προσδιορίζοντας τους στόχους του έκτακτου συνεδρίου, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι σκοπός είναι η μετεξέλιξη της ΝΔ πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, να προχωρήσουμε θαρραλέα στο πολιτικό πλαίσιο του μεσαίου χώρου και στην ανάδειξη της πολιτικής φυσιογνωμίας της παράταξης. Δεύτερον, η οργανωτική ανασυγκρότηση και μετεξέλιξη. Ειδικά για το δεύτερο τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μια νέα μορφή κόμματος και γι' αυτό είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση της κεντρικής διοίκησης του κόμματος, αλλά και των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και η εισαγωγή νέων θεσμών και μηχανισμών που θα εγγυώνται τη συνεργασία με τις «παραγωγικές δυνάμεις και κοινωνικούς φορείς». Μετά το έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα εκκαθαριστούν οι εκκρεμότητες και οι λογαριασμοί «με το παρελθόν», ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι θα προχωρήσει και σε τακτικό, το οποίο όμως θα αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση της πορείας και του αρχιτέκτονά της, που ήδη θα έχει δρομολογηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ