Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης ο Μάης

Διακήρυξη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης για το λαϊκό κίνημα θα είναι ο Μάης του 2000. Αυτό υπογραμμίζει, με διακήρυξή της που δημοσιοποίησε χτες, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Σε όλες τις μέρες του τελευταίου μήνα της άνοιξης, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας.

Το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, θα γίνει τη χρονική περίοδο 4 - 14 Μάη και θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων, που θα κορυφωθούν με την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κυριακή 14 Μάη. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου, θα γίνουν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης, μιας σημαντικής συνάντησης αγωνιστών της ειρήνης από όλες τις ηπείρους του κόσμου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 10 μέχρι τις 14 Μάη. Το Παγκόσμιο Συνέδριο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στη χώρα μας και μέχρι αυτή τη στιγμή 44 αντιπροσωπείες φιλειρηνικών οργανώσεων έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα ο αριθμός τους να αυξηθεί.

Το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι αποφασισμένο να δυναμώσει τους αγώνες του ενάντια στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Οι εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, αποτελούν τη συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία. Τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο, οι βόμβες των ΝΑΤΟικών φονιάδων σκότωναν τον ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό. Τέτοιες μέρες, πριν από ένα χρόνο, η ΕΕΔΥΕ διοργάνωνε το 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης, εναντίον του πολέμου. Εκείνες οι κινητοποιήσεις έμελλε να συγκλονίσουν ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η διαδρομή από το τότε στο σήμερα, βρήκε τους αγωνιστές της ειρήνης, στην πρώτη γραμμή, να δίνουν καθημερινά νέες πνοές και να στέλνουν το μήνυμα ότι οι λαοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να ανατρέψουν τη διεθνή τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών.

Η διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ

Στο πλήρες κείμενο της διακήρυξής της, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει: Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ανέδειξε με τον πιο βάρβαρο τρόπο τα σχέδια και τις μεθόδους των ιμπεριαλιστών για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στον κόσμο. Αποκάλυψε με δραματικό τρόπο το φρικαλέο πρόσωπο του «νέου» ΝΑΤΟ, που επιχειρεί να υποδουλώσει τους λαούς και να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών.

Αυτή η κυριαρχία, συνεχίζεται στη διακήρυξη, την οποία ονομάζουν παγκοσμιοποίηση, διαμορφώνει εκρηκτική για τους λαούς κατάσταση. Απίστευτος πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Η ανεργία, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται συνεχώς. Οι κοινωνικές ανισότητες παίρνουν πρωτοφανείς διαστάσεις. Η απειλή των επεμβάσεων και του πολέμου από το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, το ΝΑΤΟ, δημιουργεί ένα τοπίο διεθνούς τρομοκρατίας πάνω από τους λαούς. Βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου ανατρέπονται.

Υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει προοπτική

Στο κείμενο της διακήρυξης, επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα οι λαοί αντιστέκονται. Παντού αρχίζουν να ξεπηδούν κινήματα, που αμφισβητούν και αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης.

Στην Αθήνα, στις 10 - 14 Μάη, στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, κινήματα από όλες τις ηπείρους συντονίζουν τον αγώνα τους κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Συγκεντρώνονται στην περιοχή των Βαλκανίων που βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.

Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έληξε τυπικά με την υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας, που επέβαλαν οι 7 μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, σε συνεργασία με κυβερνήσεις - υποτακτικούς τους. Ενα σύμφωνο ντροπής, που υποδουλώνει την περιοχή και, ουσιαστικά, θέτει τις χώρες και τους λαούς σε καθεστώς ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Τα σχέδια της νέας διχοτόμησης της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζονται.

Συμμέτοχος στο έγκλημα η ελληνική κυβέρνηση

Η Ελλάδα, υπογραμμίζεται στο κείμενο της διακήρυξης, με τις επιλογές της κυβέρνησης και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Εχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Συμπορεύεται στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

Με την υπογραφή της νέας δομής και του νέου δόγματος, τονίζεται παρακάτω, του ΝΑΤΟ, τις αλλαγές στη δομή του ελληνικού στρατού, τον μετατρέπει σε επιθετικό τμήμα του ΝΑΤΟ. Προετοιμάζεται να πάρει μέρος σε εχθρικές για τους γειτονικούς λαούς επιχειρήσεις. Καλεί τον ελληνικό λαό να πληρώσει τρισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, που κυρίως ανταποκρίνονται στις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Σχεδιάζει να μετατρέψει Ελληνες, νεαρούς σε ηλικία, σε μισθοφόρους της Νέας Τάξης.

Με την υπογραφή των αποφάσεων, επισημαίνεται, της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Συνηγόρησε στον ενταφιασμό του Κυπριακού και στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Προωθεί μια πλαστή ελληνοτουρκική φιλία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό και να την παρουσιάσει σαν προσέγγιση των δυο λαών. Στην πραγματικότητα, είναι προσέγγιση και συνεργασία των δυο κυβερνήσεων για την εφαρμογή των σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην Κασπία. Η κυβέρνηση, επίσης, εμφανίζεται σαν παράγοντας της ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ την ίδια στιγμή με το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας, την επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, πρωταγωνιστεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ για αλλαγή συνόρων, για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση

Στη διακήρυξή της, η ΕΕΔΥΕ στέλνει όμως και ένα μήνυμα: Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής, μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, έχουν να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης και ανατροπής ή της πλήρους υποδούλωσης.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται στο λαό μας και τον καλεί να εντείνει τους αγώνες του, να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Σε όλους εκείνους, που, ανεξάρτητα από την πολιτική επιλογή που έκαναν και που αντιλαμβάνονται το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει η «παγκοσμιοποίηση» του τρόμου και της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης, απευθύνουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού φασισμού.

Καλούμε όλες τις επιτροπές ειρήνης, καταλήγει το κείμενο, τις μαζικές οργανώσεις το Μάη του 2000 να ξεδιπλώσουν πολύμορφες δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Τον αδούλωτο λαό μας να πάρει μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ.

Μαζί με τα κινήματα ειρήνης άλλων χωρών διαδηλώνουμε:

  • Οχι στον ευρωατλαντικό φασισμό του ΝΑΤΟ
  • Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια
  • Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες
  • Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα
  • Ζήτω η φιλία των λαών - Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ