Ο Νομός Θεσσαλονίκης έχει ξανά κομμουνιστές βουλευτές μετά από πολλά χρόνια. Οι πολύπλευροι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή συσπείρωσαν λαϊκές δυνάμεις και είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ψήφων του Κόμματος και στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η εκλογική αναμέτρηση έγινε μέσα σε συνθήκες έντασης του διπολισμού και ισχυρών πιέσεων στα μικρότερα κόμματα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, του Γιώργου Χουρμουζιάδη στην Α΄ και του Αγγελου Τζέκη στη Β΄, είναι μια σημαντική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος που θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των πολύμορφων αγώνων του. Να σημειωθεί ότι στη Β΄ Θεσσαλονίκης έχει να εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής από το 1964.
Με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις λοιπόν, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στη Θεσσαλονίκη. Πλέον με τους δύο εκλεγμένους βουλευτές, από καλύτερη θέση θα παλέψει να οργανώσει την πάλη του λαού της περιοχής, ενάντια στις επιλογές και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Επιλογές που αφορούν συνολικότερα την πολιτική της ενάντια στα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους αγρότες, αλλά και σχετίζονται με τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μόνιμο πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία του νομού αλλά και της περιοχής ευρύτερα, γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα συνεχίσουν να έχουν μόνιμο συμπαραστάτη τους το Κόμμα. Επιπλέον όμως, με τους δύο βουλευτές διασφαλίζουν την πιο άμεση και αποτελεσματική προώθηση των ιδιαίτερων τοπικών και κλαδικών προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν ή θα προκύψουν στο επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τα ξένα αφεντικά της.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε, πως ενισχύθηκε απρόβλεπτα ο δικομματισμός, κάτω από την πίεση των μηχανισμών υφαρπαγής και εγκλωβισμού της ψήφου και σημείωσε: «Η χειραγώγηση των συνειδήσεων αποδεικνύει ότι πραγματικά η ίδια πολιτική που συντηρεί τα δύο κόμματα, μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.
Απέναντι σ' αυτήν τη νεοφιλελεύθερη, συντηρητική πολιτική, η πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου είναι η μόνη απάντηση. Και μπορούμε να το δημιουργήσουμε μαζί με το εργατικό κίνημα, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ριζοσπαστικές δυνάμεις, που συναντηθήκαμε προεκλογικά αλλά θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τη μάχη και μετεκλογικά».
Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης σχολίασε σχετικά με την εκλογή του: «Για μένα ανοίγει ένας άλλος κύκλος δραστηριότητας. Μπαίνω μέσα σ' ένα χώρο που μπορεί να τον παρακολουθώ ή ως πολιτικό στοιχείο να είμαι εξοικειωμένος μαζί του, αλλά είναι μια δραστηριότητα που θα έλεγα με φοβίζει και λίγο αν και έχω μάθει να μιλώ σε ακροατήρια.
Ελπίζω με το ίδιο θάρρος να μιλώ και στη Βουλή, μια που θα έχω την τιμή να μεταφέρω την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αυτό θα μου δίνει τη δυνατότητα να στέκομαι καλά». Ενώ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα σημείωσε: «Ο λαός μας εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένος. Να μου επιτρέψετε να πω ότι δε δέχομαι απόλυτα ελαφρυντικό αυτό το "μα εγκλωβίζεται", "μα απειλείται". Πρέπει να βρει έναν τρόπο, κι αυτό θέλουμε να κάνουμε, να απεγκλωβιστεί».