Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1912. Στο παρθενικό του ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό το γιγάντιο υπερωκεάνιο «Τιτανικός» πέφτει πάνω σε κινούμενο παγόβουνο, νότια της Νέας Γης (κοντά στις ακτές του Καναδά), και βυθίζεται. Νεκροί 1.564. Σώθηκαν 705.

1931. Από τις Φυλακές Συγγρού δραπετεύουν κατά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι κρατούμενοι αγωνιστές Ανδρόνικος Χαϊτάς, Βασίλης Ασίκης, Κ. Ευτυχιάδης, Δημήτρης Παπαρήγας, Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου, Περικλής Καρασκόγιας και Μάρκος Μαρκοβίτης (ο καταδικασμένος σε θάνατο φαντάρος του Καλπακίου). Τους ακολουθεί ο αρχιφύλακας Ελ. Γρηγοριάδης, ο οποίος βοήθησε στη δραπέτευσή τους.

1948. (15 Απρίλη-15 Μάη). Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας αντιμετωπίζει με επιτυχία την εκστρατεία του εχθρού στη Ρούμελη. Οι μοναρχοφασίστες ξεσπάνε στα παιδιά και στους γέρους. Ρημάζουν τα χωριά και σφάζουν το λαό. Στη Στρώνη δολοφονούν 120 παιδιά.

1949. Κηρύχτηκε γενική απεργία των υπαλλήλων στην Ελλάδα.

1951. Εγιναν δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Ο συνασπισμός της Αριστεράς συγκέντρωσε 180.000 ψήφους και έβγαλε δημάρχους στη Λάρισα, στην Καβάλα, στην Ελευσίνα, στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά και το Κερατσίνι.

1994. Υπουργοί Εξωτερικών απ' όλο τον κόσμο υπογράφουν την ΓΚΑΤΤ (Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο και τους Δασμούς).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ