Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο στόχαστρο τα «ακροδεξιά στοιχεία»

Η αποδοχή στο «κλαμπ του μεσαίου χώρου» επιβάλλει στον Κ. Καραμανλή να απαλλαγεί από ορισμένα «βαρίδια» στο κόμμα του

Πιέσεις και εισηγήσεις για να «καθαρίσει» το κόμμα από τα ακροδεξιά στοιχεία, προκειμένου να γίνει αποδεκτή και πιστευτή η μετατόπιση του κόμματος στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, δέχεται ο Κ. Καραμανλής, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζει στον κομματικό μηχανισμό και τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου «επανίδρυσης».

Προεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διατυπώσει τη θέση ότι οι ακροδεξιοί της ΝΔ είναι «γραφικές φιγούρες του παρελθόντος», με τις οποίες δεν αξίζει να ασχολείται, γιατί δε δίνουν αυτές το στίγμα και τη φυσιογνωμία του κόμματος και απλά υπάρχουν στα πλαίσια της παράταξης. Μετά τις εκλογές όμως δεν είναι λίγοι οι σύμβουλοι και τα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι η δράση των ακροδεξιών στην προεκλογική περίοδο (αναφέρεται το όνομα του Γ. Καρατζαφέρη) που εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση, ήταν μία από τις αιτίες της εκλογικής ήττας. Ομως στις εκλογές η ομάδα των ακροδεξιών της ΝΔ στην ΚΟ όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, αλλά ενισχύθηκε με «ηχηρά» ονόματα, γεγονός που δεν κάνει διόλου εύκολη την όποια απόπειρα να τεθούν «εκτός κόμματος». Γι' αυτό είναι περισσότερο πιθανό να γίνει μια προσπάθεια «ελέγχου» και απομόνωσής τους κατά τρόπο που δε θα «σκιάζουν» τη γενικότερη «κεντρώα» εικόνα του κόμματος.

Ρόλο «πολιορκητικού κριού» για την αποπομπή των ακροδεξιών από τη ΝΔ έχει αναλάβει ανοιχτά ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του χτες στην «Εξουσία» ζητά «να πεταχτούν στη θάλασσα τα ακροδεξιά βαρίδια»(!), γιατί «αποδείχτηκε κι από το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος πως η ακροδεξιά δεν έχει να προσθέσει τίποτα πια - εκτός από κάποια γραφικότητα - στην πολιτική δύναμη της ΝΔ».

Αλλά και το χτεσινό «Βήμα» προστρέχει σε «βοήθεια» του Κ. Καραμανλή. Σε πρωτοσέλιδο αναγγελτικό με τίτλο «Η ακροδεξιά (;) αυθαδιάζει! -Ο Γ. Καρατζαφέρης κατά του Κ. Καραμανλή» σημειώνει: «Ο προσανατολισμός του Κ. Καραμανλή στον μεσαίο χώρο και η δυσαρέσκεια που εκφράζει για τους ακραίους του κόμματός του και ειδικά για εκείνους που έδιναν υποσχέσεις στα "δικά μας παιδιά" προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος από τον τηλεοπτικό σταθμό του "έβγαλε γλώσσα" προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Τόνισε ότι αν βρεθεί εκτός..."θα με βρουν απέναντι!"».

Γενικότερα πάντως εκτιμάται ότι προκειμένου να γίνει αποδεκτή η ΝΔ στο «κλαμπ του μεσαίου χώρου» θα πρέπει να απαλλαγεί από πολλά θεωρούμενα «βαρίδια». Για παράδειγμα είναι γνωστή η αξίωση του Ν. Μπερνς προς τον Κ. Καραμανλή να τελειώνει με τον αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό του κόμματός του ή να ελεγχθούν οι συνδικαλιστές της ΝΔ ώστε να μην υπάρχει υπόνοια συμμετοχής του σε λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ