Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Με αυξημένο το κύρος στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης

Πλούσια και εποικοδομητική η συζήτηση που ακολούθησε

Μεστή και ουσιαστική ήταν η συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

Πρώτος το λόγο πήρε ο Χάρης Παπαμάργαρης, τονίζοντας ότι η Διακήρυξη συγκεντρώνει βασικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση και δίνει την ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα της εκλογικής μάχης, πως πρόκειται για ένα ζυγισμένο κείμενο, που με εξειδίκευση κατά χώρους θα επιτρέψει να εξηγηθεί πλατιά στον κόσμο ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν επαγγέλλεται έξοδο από την ΕΕ την επαύριο των εκλογών, αφού ο στόχος αυτός θέλει δουλιά, χρόνο, συμμαχίες και ωρίμανση. Το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του, συνέχισε, δεν περιμένουν παθητικά, αλλά αγωνίζονται παντού για την αντιμετώπιση της λαίλαπας, της ΝΑΤΟποιημένης Ευρώπης.

Ο συνδικαλιστής Δημήτρης Τριανταφύλλου εξήρε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τις κρυστάλλινες θέσεις που πήρε σε κορυφαία ζητήματα, όπως ήταν ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τώρα στο μεγάλο θέμα της Κύπρου. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, αναφερόμενος στο περιβόητο κοινοτικό κεκτημένο, αναρωτήθηκε τι είδους κεκτημένο είναι αυτό που αποδέχεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης χώρες όπου απαγορεύεται η δράση κομμουνιστικών κομμάτων. Αυτή δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που επιθυμούμε εμείς, υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Η πανεπιστημιακός Διδώ Γιώβα τόνισε πως σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως το όνειρο της ευημερίας και της ειρήνης εξελίσσεται σε εφιάλτη, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να αντισταθεί στις ΗΠΑ, με τις οποίες μαζί δούλεψε ενάντια στην ειρήνη κι όχι για την ειρήνη. Στην ανώτατη εκπαίδευση, υπογράμμισε, η ΕΕ έφερε την ιδιωτικοποίηση, τα δύο πτυχία και μόνο λόγω των αντιστάσεων που υπήρξαν στη χώρα μας δεν επικράτησαν και εδώ όσο στις άλλες χώρες. Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που σήμερα μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από αυτά τα ζητήματα και να αγωνιστούν στη βάση και του συνθήματος του ΚΚΕ για αντίσταση, ανυπακοή, απειθαρχία στην ΕΕ.

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, σχολιάζοντας το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, τόνισε πως αυτό αναφέρεται γενικά στον ιμπεριαλισμό και όχι μόνο στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Αναφέρθηκε στον μικρό κυπριακό λαό που το έκανε πράξη και τόνισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν το μοναδικό που εξέφρασε τις προσδοκίες του ελληνικού και κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας την πίστη του ότι το ανεβασμένο κύρος του κι ο ρόλος που έπαιξε, θα εκφραστεί στις εκλογές, όπου ο λαός που έχει εκτιμήσει τις θέσεις του και την προσήλωσή του στα λαϊκά συμφέροντα θα του δώσει περισσότερη δύναμη.

Ο Φουντάς Δημήτρης, συνδικαλιστής του κλάδου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αναμφισβήτητα στις ευρωεκλογές του Ιούνη πρέπει να θυμίσουμε στο λαό ότι οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπούν στην πιο στυγνή εκμετάλλευση όλων μας. Στόχος της ΕΕ, είπε, είναι η ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. «Πρέπει να θυμίσουμε τι προσέφερε στους λαούς η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, το ευρώ. Αυτό που προσέφερε είναι να μας κάνει περισσότερο φτωχούς και να αυξήσει την ανεργία».

Ο Χρήστος Μαργανέλης σημείωσε ότι τη στιγμή που διεξάγεται αυτή η συζήτηση είναι μια στιγμή με ιστορική βαρύτητα, που ίσως δεν μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε, το «όχι» του κυπριακού λαού και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού δεν μπόρεσαν να εκφραστούν για μια ακόμα φορά από τα αστικά κόμματα. Δεν μπόρεσαν να εκφράσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του ελληνισμού. Επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αποτύπωση αυτής της αγωνιστικής διάθεσης από τη στήριξη του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Τέλος, τόνισε ότι παλεύουμε με την προοπτική μιας Ευρώπης της ειρήνης και ότι σήμερα είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας ένωναν χτες.

Η πανεπιστημιακός Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη στην παρέμβασή της σημείωσε πως ενόψει των ευρωεκλογών θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης της εντύπωσης που προκάλεσε η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ στο θέμα της Κύπρου. Αναφερόμενη στις σχετικές με την ΕΕ εξελίξεις, υπογράμμισε πως πιστεύει ότι η υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης είναι πιο πιθανή από μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς είναι πολλά τα επενδεδυμένα συμφέροντα γύρω από αυτή και υπάρχει μεγάλο πεδίο αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα της ΕΕ με την αντιπαράθεση παλιών και νέων μελών. Πάντως, σημείωσε, το έλλειμμα δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο σαφές, η συναίνεση στην ΟΝΕ έχει σημειώσει αισθητή πτώση και κατέληξε ότι η συμβολή του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή θα έπρεπε να αποβλέπει στον περαιτέρω περιορισμό αυτής της συναίνεσης.

Ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης αναφέρθηκε στη μέγιστη επικαιρότητα της συνάντησης, τονίζοντας πως ζούμε μια ζοφερή περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας και μια αποκρουστική εκδήλωση των κυρίαρχων δυνάμεων που αφορά στον ελληνισμό, με την προσπάθεια παγίδευσης ενός λαού που διψά για ελευθερία και ανεξαρτησία, απέναντι στην οποία ο κυπριακός λαός έδωσε λαμπρό δείγμα αντίστασης. Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόνοιες του «σχεδίου Ανάν», για να σημειώσει πως αυτό συνιστά επίθεση στα πιο αυτονόητα δικαιώματα, καθώς και ότι το «όχι» έχει ιστορική σημασία, θα παίξει ρόλο και θα προσδιορίσει την πορεία. Σημείωσε το σημαντικότατο ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ στη διατύπωση αυτού του «όχι» με την αταλάντευτη ξεκάθαρη θέση του και προέβλεψε ότι έρχονται αγωνιστικές μέρες και στο εθνικό επίπεδο, αλλά και στο οικονομικό και στο κοινωνικό, όπου ο ρόλος του ΚΚΕ θα είναι και πάλι σημαντικός κι αυτό το ρόλο, υπογράμμισε καταλήγοντας, θέλησα να τιμήσω με την παρουσία μου εδώ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοινοτικών Υπαλλήλων Βασίλης Πετρόπουλος τόνισε πως οι εκλογές αποτελούν την ευκαιρία για ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση, για την προβολή των θέσεων και των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, για το κέρδισμα περισσότερων εργατών. Διαπίστωσε πως το κύρος του ΚΚΕ είναι ανεβασμένο το διάστημα από τις βουλευτικές εκλογές ως σήμερα και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουμε πιο επεξηγηματικοί μπροστά στις εκλογές σχετικά με το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ και να μην υπάρχει δισταγμός στη διατύπωση της πραγματικά ελπιδοφόρας προοπτικής για τους εργαζόμενους που είναι ο σοσιαλισμός.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, εργάτης συνδικαλιστής, απαρίθμησε εκείνα τα ζητήματα γύρω από τα οποία ο ελληνικός λαός έχει πικρή εμπειρία, συμπληρώνοντας πως εμπειρία υπάρχει και για το ποιοι στηρίζουν την ΕΕ από τη σοσιαλδημοκρατία και τους συντηρητικούς μέχρι κόμματα όπως ο Συνασπισμός αριστερής προέλευσης, αλλά κεντροδεξιών εντέλει πρακτικών. Κατέληξε πως το καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ικανό να αντιπαρατεθεί στις επιθέσεις ντόπιων και ξένων ευρωπαϊστών. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλους να βγουν πλατιά στον κόσμο, να του ξαναθυμίσουν τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Μια σύντομη παρέμβαση έκανε ο Αύγουστος Μπαγιονάς, για να στηλιτεύσει τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δημοψήφισμα του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως οι παρεμβάσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα της ΕΕ. Κι αμέσως μετά κατέθεσε κάποιες παρατηρήσεις και απόψεις του πάνω στο κείμενο της Διακήρυξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ