Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
«Θλίψη» και προειδοποιήσεις από τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους

Ομοβροντία... «θλίψης» του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από πλευράς Ελληνοκυπρίων και συγχαρητήρια, με υποσχέσεις, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των δύο δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Ολοι έσπευσαν να τοποθετηθούν, επισημαίνοντας τις «αρνητικές» συνέπειες από το «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων, ωστόσο σε πιο ήπιους τόνους, σε σχέση με τις απειλές που εξαπέλυσαν πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, προσθέτοντας πως θα σκεφτεί με προσοχή τις επιπτώσεις του αποτελέσματος. Σε γραπτή δήλωση που την ανέγνωσε στη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι «αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα και απορρίφθηκε στο ε/κ δημοψήφισμα, τότε η θεμελιώδης συμφωνία δε θα τεθεί σε ισχύ». Είπε ότι «χαιρετίζει την απόφαση των Τ/Κ, ενώ ανέφερε ότι τα ΗΕ θα εξεύρουν τρόπους για να ανακουφίσουν τους Τ/Κ, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι».

Το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα προκάλεσε μια «μεγάλη πολιτική βλάβη», σύμφωνα με τον Γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, που σε δηλώσεις είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα πλανάται μια σκιά πάνω από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου από τους Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με τον Φερχόιγκεν, καθιστά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία «χωρίς λόγο περισσότερο περίπλοκη», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο μήνυμα για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή...».

Οι Ελληνοκύπριοι έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να λύσουν το Κυπριακό, υποστήριξε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα. Μέσω του εκπροσώπου του, ο Σολάνα εξέφρασε «τη λύπη του» για την επιλογή αυτή, προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι, σε αντίθεση έχουν κάνει μια θαρραλέα επιλογή ψηφίζοντας ναι». Και πρόσθεσε: «Εχουν αφήσει ένα ανοιχτό παράθυρο για τον μέλλον και τη λύση». Επίσης, εκτιμά ότι «είναι δύσκολο σ' αυτό το στάδιο να πω ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε προς τα μπρος, αλλά μπορώ να πω ότι (η πρόοδος) είναι και θα παραμείνει ο στόχος της ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ εξέφρασε λύπη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ καλωσόρισε την αποδοχή του σχεδίου λύσης από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μάη προσφέρει μια δραματική ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή και είναι λυπηρό που το δημοψήφισμα δεν επέφερε μιαν ανάλογη αλλαγή και στα αισθήματα, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από τριάντα χρόνια».

Απογοήτευση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν αποθαρρύνεται και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσα επιτεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο Β. Σβίμερ είπε ακόμη πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην τ/κ πλευρά τουλάχιστον πέτυχε το τέλος της «ηθικής απομόνωσης των Τ/Κ», εκφράζοντας την πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα θα συμβάλει, ώστε να μην υποφέρουν από τις συνέπειες μιας απόρριψης που συνέβη παρά την επιθυμία τους. Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα του Συμβουλίου να συμβάλει στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «οι προσπάθειες θα πρέπει να επαναρχίσουν πολύ σύντομα, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να εξευρεθεί λύση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με γραπτή δήλωσή του, συγχάρηκε «όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του σχεδίου, ιδιαίτερα μια μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, για το θάρρος και την ψήφο τους για την ειρήνη και τη συνδιαλλαγή. Είμαστε απογοητευμένοι που η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ψήφισε εναντίον του σχεδίου λύσης. Η αποτυχία του δημοψηφίσματος στην ελληνική κυπριακή κοινότητα αποτελεί οπισθοδρόμηση στις ελπίδες εκείνων στο Νησί που ψήφισαν υπέρ της διευθέτησης και στη διεθνή κοινότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο εξέφρασε απογοήτευση για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» στο δημοψήφισμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε δήλωσή του, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ξεκάθαρο αποτέλεσμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σημειώνοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να βγουν από τη διεθνή απομόνωση, να σμίξουν με τους Ελληνοκύπριους σε ένα επανενωμένο νησί και να κινηθούν μαζί προς την ΕΕ. «Θα σεβαστούμε, είπε, την επιλογή των Ελληνοκυπρίων που εκφράστηκε σήμερα». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε όλους τους Κυπρίους ότι «αν σε οποιοδήποτε στάδιο οι δύο κοινότητες αποφασίσουν να υποστηρίξουν μια συνολική λύση που θα επανενώσει το νησί στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ηγετικό μέλος της ΕΕ, και ας μην ξεχνούμε μακροχρόνιος φίλος και υποστηρικτής της Κύπρου, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει όπως η λύση καταστεί η πρακτική και πολιτική επιτυχία που για τόσο καιρό άξιζαν οι Κύπριοι».

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την απόρριψη από τους Ελληνοκύπριους του «σχεδίου Ανάν». «Είναι απογοητευτικό να βλέπεις ότι οι πολίτες του νότιου τμήματος της Κύπρου δε δέχτηκαν τη μεγάλη ευκαιρία για επανένωση που πρότεινε το σχέδιο του Κόφι Ανάν», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. «Δυστυχώς, πρόσθεσε, δε θα είναι μια ενωμένη Κύπρος αυτή που θα ενταχθεί επισήμως στην ΕΕ την 1η Μαΐου», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, εύχεται να συνεχίσει ο Κόφι Ανάν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του, για να επιτευχθεί μια ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Γαλλία καταγράφει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που έγιναν χτες στην Κύπρο και που κατέληξαν στην απόρριψη του "σχεδίου Ανάν" για την ενοποίηση της νήσου, από το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Λυπάται για αυτό το αποτέλεσμα που δεν επιτρέπει την είσοδο στην ΕΕ μιας επανενωμένης νήσου, όπως υποστήριζε πάντα (η Γαλλία)». Είπε επίσης πως «η ένταξη της Κύπρου την 1η Μάη στην ΕΕ δε θα έχει την πλήρη σημασία της παρά όταν συμφιλιωθούν οι δύο κοινότητες».

Κ. Πάουελ: Εκ των υστέρων σεβασμός...

Απογοήτευση, αλλά και σεβασμό στη λαϊκή βούληση, εκφράζει ο Κόλιν Πάουελ. Την απογοήτευσή για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» από την ελληνοκυπριακή κοινότητα αλλά και σεβασμό στη λαϊκή βούληση, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά από συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Δανό ομόλογό του κ. Μέλερ.

«Φυσικά απογοητευτήκαμε. Πιστεύουμε ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία, μια ιστορική ευκαιρία. Αλλά ο λαός μίλησε και οφείλουμε να ακούμε τη βούληση του λαού, όταν την εκφράζει μέσω δημοψηφισμάτων ή άλλων τρόπων. Η ΕΕ είχε σήμερα συνάντηση και προέβη σε δηλώσεις για το πώς θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους. Εξετάζουμε τη θέση μας και θα εξετάσουμε επίσης τις κινήσεις της ΕΕ, για να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε με έναν τρόπο που συνάδει με τη στάση των Ευρωπαίων συναδέλφων μας», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ