Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ΕΕ οι προσδοκίες για το Κυπριακό...
  • Αύριο η συνάντηση Κ. Καραμανλή - Τ. Παπαδόπουλου για το «συντονισμό των ενεργειών»
  • Αποκλείει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη σύγκληση «πανεθνικής διάσκεψης»

Στην ...Ευρωπαϊκή Ενωση εναποθέτει τις ελπίδες της για να παραμείνει ανοιχτή η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιδιώξεις ΗΠΑ και ΕΕ και το ηχηρό χαστούκι του «όχι» των Ελληνοκυπρίων.

Η προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι, με την τυπική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την 1η Μάη στην ΕΕ, το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου μεταφέρεται στα χέρια της ΕΕ, η οποία θα υποχρεωθεί, όπως ευελπιστούν, να το αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της «διεθνούς νομιμότητας».

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό της κυπριακής για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από το συντριπτικό «όχι», ενώ θα υπάρξει συντονισμός των επόμενων κινήσεων των δύο κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του Τ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε, τουλάχιστον προς το παρόν, το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας «πανεθνικής διάσκεψης» για το Κυπριακό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου, να χαραχτεί τάχα μια νέα εθνική στρατηγική, όπως προτείνουν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος).

«Αυτό που προέχει είναι ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων» (σ.σ. ελληνικής και κυπριακής), δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στην αυριανή συνάντηση των Καραμανλή - Παπαδόπουλου.

Στο ζήτημα που, τουλάχιστον ύποπτα, τίθεται από ορισμένες πλευρές, ότι στόχος μιας τέτοιας «πανεθνικής διάσκεψης» πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι η διερεύνηση τού κατά πόσον η κυπριακή ηγεσία επιθυμεί ...τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα από κάποιο κόμμα, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει απάντηση μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα για νέα σύγκληση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα.

Τη «γραμμή πλεύσης» της κυβέρνησης την επομένη του δημοψηφίσματος περιέγραψαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης.

«Θα επιδιώξουμε να παραμείνει ανοιχτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επισήμανε ότι «μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, θα είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχιστεί η προσπάθεια προσεγγίσεως των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, προσφέροντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή της». Ο Θ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι, «σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα». Χθες διευκρίνισε ότι τα θέματα που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων θα τα αντιμετωπίσει η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ στο ερώτημα, αν υπάρχει πρόθεση για άσκηση βέτο στην περίπτωση που αρθεί το εμπάργκο στο ψευδοκράτος, περιορίστηκε να απαντήσει ότι δεν απαντά σε υποθετικά ερωτήματα.

Στόχος της κυβέρνησης για την Κύπρο είναι «ένας ευρωπαϊκός γάμος και όχι ένα βελούδινο διαζύγιο», αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσθέτει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι με την ένταξη «ανοίγει μια ομπρέλα ασφάλειας πάνω από ολόκληρο το νησί».

Στους κόλπους της κυβέρνησης, πάντως, υπάρχουν δύο «γραμμές», αν και καταβάλλεται προσπάθεια να μη βγαίνουν προς τα έξω. Από τη μια, υπάρχουν οι ευθυγραμμισμένοι με ΗΠΑ και ΕΕ, που τρέμουν την οργή των «συμμάχων» μετά το βροντερό «όχι» και εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για το Κυπριακό. Σύμφωνα με την άλλη άποψη, που είναι η κυρίαρχη, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από την 1η Μάη αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για μια «βιώσιμη» λύση του Κυπριακού και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει αποδραματοποίηση του «όχι» και να σταματήσει η κινδυνολογία για τις επιπτώσεις του. Χαρακτηριστική σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι η δήλωση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Το "όχι" δεν είναι το τέλος μιας προσπάθειας ετών. Αντίθετα, είναι η αρχή για την εξεύρεση μιας πραγματικά λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στα πλαίσια πλέον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Μιχ. Λιάπης.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Ντ. Μπακογιάννη, που μετά το βροντερό «όχι» των Ελληνοκυπρίων προέβλεψε (στο «Φλας») ότι «αναμφισβήτητα θα περάσουμε από αρκετά μεγάλες δυσκολίες», θα υπάρξει «μια παγωμάρα της διεθνούς κοινότητας» και θα χρειαστεί «να ξαναποκτήσουμε τις συμμαχίες τις οποίες είχαμε».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη «σώφρονα» τακτική της, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως λένε, «να τετραγωνίσει τον κύκλο», αφήνοντας, ταυτόχρονα, να αιωρούνται ερωτήματα για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο Ελσίνκι. «Τι είχαν υποσχεθεί τότε οι Σημίτης - Παπανδρέου;», αναρωτιούνται με νόημα στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να δίνουν συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ