Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΡΩΣΙΑ
Το σχέδιο Ανάν δεν έλαβε υπόψη τις απόψεις των δύο πλευρών

Η Μόσχα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επανένωση της Κύπρου δεν έλαβε υπόψη τις απόψεις των δύο πλευρών, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το δημοψήφισμα στην Κύπρο αντικατόπτρισε τη βούληση του λαού της Κύπρου. Το σχέδιο Ανάν δεν πέρασε. Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το σχέδιο εκπονήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις αμφοτέρων των πλευρών», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ. «Γι' αυτό το λόγο θεωρήσαμε αδικαιολόγητες τις απόπειρες να εγκριθεί το σχέδιο αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε πως η Ρωσία άσκησε την Τετάρτη βέτο σ' ένα αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε από τα μέρη να αποδεχτούν τις προτάσεις του Ανάν.

«Η Μόσχα ελπίζει πως όλα τα θετικά σημεία του σχεδίου θα παραμείνουν σε ισχύ», υπογράμμισε πάντως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την επιθυμία «η αποστολή καλών υπηρεσιών» του Ανάν να συνεχιστεί «ώστε να επιτραπεί η εξεύρεση μιας νέας λύσης».

Στο μεταξύ, η φιλελεύθερη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της πως τα αποτελέσματα του κυπριακού δημοψηφίσματος είναι «θετικά» για τη Ρωσία.

Αν το σχέδιο Ανάν είχε υποστηριχτεί τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τους Τουρκοκύπριους, «θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο διευθέτησης» ζητημάτων στην πρώην ΕΣΣΔ, στην Υπερδνειστερία, στο Καραμπάχ ή στην Αμπχαζία, όπου «σε κανέναν δεν αρέσει αυτό το σχέδιο».

«Μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος, οι φιλοδοξίες της Ευρώπης να διαδραματίσει ρόλο ειρηνοποιού στην πρώην ΕΣΣΔ έχασαν σε κύρος», υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Αυτό είναι θετικό για τη Ρωσία, η οποία ζήλευε οποιαδήποτε απόπειρα της ΕΕ να κάνει τον διαιτητή για να διευθετήσει διενέξεις στον πρώην σοβιετικό χώρο», καταλήγει η «Κομερσάντ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ