Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Οξυμένα τα πνεύματα στη μεθόριο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε ιρανικές πόλεις και οι αρχές αποδίδουν σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν βρει καταφύγιο στο ιρακινό έδαφος. Σε ηλεκτρισμένο, όμως, κλίμα ολοκληρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε, και η παράδοση, από τον Ιράν, εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου στο Ιράκ μετά από περισσότερο από δέκα χρόνια κράτησής τους.

Την επιτυχή απόκρουση ομάδας ανδρών της αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Κχαλ ή Μουτζαχεντίν του Λαού» ανακοίνωσε, χτες, το επίσημο ιρανικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με την είδηση που μεταδόθηκε, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, ο ιρανικός στρατός κατάφερε να απωθήσει μετά από αρκετές ώρες μάχης την αντιπολιτευτική ομάδα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους «αρκετοί από τους επιτιθέμενους, ενώ αρκετές είναι και οι συλλήψεις» μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο, αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει το σημείο της ιρανικής μεθορίου που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Η είδηση αυτή έρχεται, μόλις λίγες ώρες, μετά την έκρηξη δύο βομβών σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μασάντ, στη βορειοδυτική ιρανική επαρχία Χορασάν. Οπως έγινε γνωστό, από την έκρηξη τραυματίστηκαν 4 πολίτες και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα. Αν και οι ιρανικές αρχές δεν προχώρησαν σε επίσημη δήλωση, πηγές που πρόσκεινται στην ιρανική αστυνομία άφηναν να εννοηθεί ότι πίσω από την πολλοστή βομβιστική επίθεση, των τελευταίων μηνών, κρύβεται, για άλλη μια φορά, η οργάνωση «Μουτζαχεντίν Κχαλ». Η ιρανική ηγεσία έχει, επανειλημμένως, εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την παροχή ασύλου, εκ μέρους της Βαγδάτης, στην οργάνωση, η οποία διατηρεί πολύ καλά εξοπλισμένα στρατόπεδα και εκπαιδεύει χιλιάδες άνδρες.

Εξίσου βαρύ ήταν το κλίμα και κατά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου από το Ιράν, διαδικασία που ολοκληρώθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφέθηκαν ελεύθεροι 1.999 Ιρακινοί αιχμάλωτοι, από τον ιρανο-ιρακινό 8ετή πόλεμο που έληξε το 1988, ενώ άλλοι 4.600 Ιρακινοί αιχμάλωτοι εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιστρέψουν στη χώρα τους. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Βαγδάτη επιμένει ότι κρατούνται, από την Τεχεράνη, παρανόμως άλλοι 9.000 αιχμάλωτοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ