Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Σκοτώνουν, χωρίς διακρίσεις και έλεος, οι κυρώσεις

Μικρός Ιρακινός, θύμα των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο

Associated Press

Μικρός Ιρακινός, θύμα των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την εκατόμβη που έχουν προκαλέσει στο Ιράκ οι παρατεταμένες κυρώσεις, που έχει επιβάλει σε βάρος του το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρουσιάζει με αριθμούς και στοιχεία η επίσημη έκθεση που κατέθεσε η Βαγδάτη στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα, μισό εκατομμύριο παιδιά, μικρότερα των πέντε ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων, ιατρικών εργαλείων αλλά και τροφίμων. Στην έκθεση, επίσης, τονίζεται ότι διαστάσεις απειλής λαμβάνουν, πλέον, τα κρούσματα καρκίνου και εκ γενετής ανωμαλιών εξαιτίας της χρήσης κεφαλών με μη εμπλουτισμένο ουράνιο στα όπλα που εκτόξευσαν σε βάρος του Ιράκ οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο.

Τα στοιχεία αυτά έρχεται να συμπληρώσει η τελευταία ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία μόνο κατά το μήνα Φλεβάρη έχασαν τη ζωή τους 9.000 Ιρακινοί εξαιτίας των κυρώσεων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων του εμπάργκο, από το 1991 έως σήμερα, στους 1.283.118 νεκρούς. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχει, επίσης, σημειωθεί τετραπλασιασμός των κρουσμάτων καρκίνου σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στα παιδιά.

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, 110.000 παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σχολείο, καθώς ο τομέας της παιδείας, συνολικά, έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα από τις οικονομικές κυρώσεις. Το σημείο αυτό της έκθεσης έχει επιβεβαιώσει, σε αρκετές δηλώσεις του, και ο παραιτηθείς επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ, Γερμανός αξιωματούχος Χανς φον Σπόνεκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 15%-20% των παιδιών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να εργαστούν εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης φτώχειας και ανέχειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ