Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Προσωρινό διέξοδο στην κρίση

ΛΙΜΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, θα πρέπει να περιμένει μερικές μέρες για μια ακόμη ευκαιρία για να κερδίσει τον αντίπαλό του και να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα της χώρας, καθώς -έστω και για πολύ λίγους ψήφους- απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του Περού από τον πρώτο γύρο και επομένως θα ακολουθήσει επαναληπτικός.

Οπως ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, με καταμετρημένο το 97,68% των ψήφων από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Φουτζιμόρι λαμβάνει ποσοστό 49,84% έναντι 40,31% του αντιπάλου του, οικονομολόγου Αλεχάντρο Τολέδο, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής καταμέτρησης, Χοσέ Πορτίγιο, δήλωσε ότι το οριστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μόνο κατά 0,05% υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι το τελικό και οριστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% που χρειάζεται για την επανεκλογή του, από τον πρώτο γύρο. Πάντως, ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών αναμένεται όχι σύντομα, αλλά πιθανά θα διεξαχθεί στα τέλη Μάη ή στις αρχές Ιούνη.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση του Πορτίγιο ήρθε ελάχιστες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το Περού θα καταστεί αναξιόπιστο απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, στην περίπτωση που δε διεξαχθεί, τελικά, δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, όπως κρίνεται αναγκαίο από τους διεθνείς παρατηρητές του πρώτου γύρου των εκλογών. «Αν η επίσημη καταμέτρηση ψήφων δε συμφωνήσει με αυτήν των αξιόπιστων παρατηρητών, θα πρόκειται για μία απόδειξη νοθείας και η κυβέρνηση του Περού θα έχει πολύ δύσκολη προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της απέναντι στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφεται από τον κ. Τζέιμς Ρούμπιν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ