Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι μετεκλογικές απάτες και το Μέτωπο

Oι εκλογές τέλειωσαν, αλλά η επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων σε ένα καθεστώς μόνιμων αυταπατών συνεχίζεται και μάλιστα ακάθεκτη. Ο δικομματισμός, αφού πέτυχε να «μαντρώσει» προεκλογικά το 87% του ελληνικού λαού στο κάστρο των ψευτοδιλημμάτων, των εκβιασμών και των κάλπικων «διαχωριστικών γραμμών», τώρα φαίνεται να επιδιώκει να μονιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου τη φενάκη περί ύπαρξης «διαφορών» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από το βράδυ της Κυριακής οι του ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν μέσα στα επινίκια λογύδριά τους να προσθέτουν και δυο - τρεις φράσεις περί «κοινωνικού κράτους» και «κοινωνικής ευαισθησίας», που η δήθεν ύπαρξή τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα, τους... διαχωρίζει από τη ΝΔ. Η αγοραία θεωρία περί... ανθρώπινου καπιταλισμού και περί... φιλάνθρωπης κεφαλαιοκρατικής αγοράς επανακάμπτει δριμύτερη, αφού δεν τους αρκεί η ψήφος, θέλουν να αλώσουν «και την ψυχή σου, μεγάλε», που λέει και το τραγούδι... Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της γαλάζιας εκδοχής της ίδιας πολιτικής, συμπαίχτες με τους πράσινους στο παιχνίδι της εξαπάτησης, προσπαθούν να επενδύσουν στο μύθο μιας «αντιπολίτευσης» η οποία θα πιέζει για την προώθηση μέτρων που θα... νοικοκυρεύουν «καλύτερα» το υφιστάμενο και εντεινόμενο νεοφιλελεύθερο ξεχαρβάλωμα. Με δυο λόγια, οι μεν έχουν ήδη αρχίσει να τζογάρουν και να ποντάρουν πάνω στο «κεντροαριστερό» χαρτί του νεοσυντηρητισμού, ενώ οι δε πράττουν ακριβώς το ίδιο, αλλά επιδεικνύοντας το «κεντροδεξιό» φύλλο της ίδιας σημαδεμένης τράπουλας.

***

Ηπαραπάνω τακτική των δικομματικών εταίρων θα ήταν λάθος να εκτιμηθεί ότι οφείλεται σε κάποια κεκτημένη προεκλογική ταχύτητα, η οποία σε λίγο διάστημα θα ανακοπεί. Η παγίωση στη συνείδηση του λαού ότι ο «μονόδρομος», όσο κακοτράχαλος κι αν είναι, αποτελεί, τάχα, τη μόνη δίοδο για τον τόπο, απαιτεί συνεχείς επιχειρήσεις προπαγανδιστικής λοβοτομής με στόχο την αέναη - και ει δυνατόν την εθελούσια - αιχμαλωσία των υποζυγίων του «μονόδρομου» στα δεσμά τους. Η άρχουσα τάξη γνωρίζει (άλλωστε τη μεθοδεύει) ότι η επίθεση που επιφυλάσσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα θα έχει τέτοια ένταση και θα εξελιχτεί σε τέτοιο βάθος χρόνου, που η σημερινή εκλογική επιτυχία του δικομματισμού δεν της εξασφαλίζει... αμεριμνησία. Το μέλλον της ΟΝΕ και του ανελέητου ευρωατλαντισμού θα καθιστά παρόντες όλους εκείνους τους αντικειμενικούς λόγους που θα επιτρέπουν στο λαό να ξεφύγει από τη μέγκενη των παρωπίδων. Γι' αυτό οι παρωπίδες πρέπει να διπλοδεθούν. Από τώρα.

***

Σε αυτό το «κεντρο-αριστερο-δέξιο» μαγκανοπήγαδο θα προσπαθήσουν να πνίξουν και τις επερχόμενες κοινωνικές διεργασίες, καθώς και την πολιτική αντανάκλασή τους. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να βάλουν τα θεμέλια για να κερδίσουν και τις μελλοντικές εκλογές και τους αγώνες που έρχονται. Μόνο που υπάρχει εκείνος ο ικανός αριθμός των «άχρηστων» και «επιβλαβών» για τα σχέδιά τους - όπως αποκαλεί τους κομμουνιστές ο υπουργός Πολιτισμού (!) Θ. Πάγκαλος - που ξέρουν να χαλάνε τέτοια ή παρόμοια σχέδια.

Γιατί η λαϊκή εξουσία που έχει ανάγκη ο τόπος, ο φορέας αυτής της λαϊκής εξουσίας και το Λαϊκό Μέτωπο έχουν πολύ μεγαλύτερες αντοχές από εκείνες που επέδειξε ο δικομματισμός. Το μέτωπο του λαού - και αυτό πιστοποιήθηκε στις 9 Απρίλη - δεν έχασε από την πίεση που εκτοξεύεται εναντίον του από το μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Το αντίστροφο, δυστυχώς για τους υπηρέτες των μονοπωλίων, συμβαίνει και έχει δυναμική. Η έναρξη της πίεσης του λαού με μοχλό το σύγχρονο ΕΑΜ που στήνεται στη χώρα θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για τις αντοχές της ολιγαρχίας.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ