Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σήμερα η συζήτηση για τη ΣΤΑΡΤ-2

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας θα εξετάσει την Παρασκευή, 14 Απρίλη, το θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης ΣΤΑΡΤ-2 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Στη συνεδρίαση την Τετάρτη, όπου πάρθηκε η απόφαση για τη συζήτηση του θέματος της επικύρωσης, ο Αλεξάντρ Κοτενκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ με την παράκληση να εξετάσει το σώμα αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα, στη συνεδρίασή της την Πέμπτη πρότεινε στο σώμα να επικυρώσει τη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 και να υιοθετήσει το σχετικό νόμο.

Κατά της επικύρωσης τάσσονται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ και η Αγροτοβιομηχανική Βουλευτική Ομάδα στη Δούμα. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επισήμανε ότι η θέση των κομμουνιστών οφείλεται στο ότι με τη σημερινή της μορφή η Συνθήκη είναι ζημιογόνα για τη Ρωσία και επωφελής μόνο για τις ΗΠΑ.

Σχετικά μ' αυτό, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε την Πέμπτη στη Δούμα ότι θεωρεί ως «πράξη εθνικής προδοσίας» την πιθανότητα επικύρωσης από την Κρατική Δούμα της Συνθήκης ΣΤΑΡΤ-2. Κατά τη γνώμη του, η εκτελεστική εξουσία επίτηδες («αδιάντροπα και γρήγορα») επιμένει στην επικύρωση της συμφωνίας, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, που οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές της Δούμας, χωρίς να προλάβουν να γνωρίζουν καλά την ουσία του προβλήματος, μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση. Σημείωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ τάσσεται υπέρ της μείωσης των πυρηνικών όπλων, ωστόσο, αυτή η μείωση δεν πρέπει να βλάπτει τα συμφέροντα της ασφάλειας της Ρωσίας.

Σημείωσε επίσης, ότι η ταπείνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρέπει να εξεταστεί στο ίδιο επίπεδο με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και τις καταλήψεις ρωσικών πλοίων. Τόνισε ότι «στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις με μεγάλη επιρροή, οι οποίες θέλουν, καταληστεύοντάς τη, να αφοπλίσουν και να ταπεινώσουν τη Ρωσία και πάλι να την απομονώσουν, ώστε να βροντήξει την πόρτα και να φύγει από τους διεθνείς οργανισμούς».

Από τη μεριά του, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρώην υπουργός Αμυνας, βουλευτής Ιγκόρ Ροντιόνοφ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2, η Ρωσία θα πρέπει να καταστρέψει «αυτό που είναι το πιο επικίνδυνο για τις ΗΠΑ», ενώ η ΗΠΑ «θα διατηρήσουν αυτό που είναι το πιο επικίνδυνο για τη Ρωσία».

Τέλος, χτες άρχισαν κεκλεισμένων των θυρών οι ακροάσεις στην Κρατική Δούμα σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης ΣΤΑΡΤ-2. Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών Ιγκόρ Σεργκέγεφ και Ιγκόρ Ιβανόφ αντίστοιχα, καθώς και ο γραμματέας του Συμβουλίου της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ, θα παρουσιάσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο RBC, στους βουλευτές, «εξαντλητική» ενημέρωση για τη Συνθήκη και τις επιπτώσεις από την επικύρωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ