Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Μαζί, για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία διαγκωνίζονται στα προεκλογικά «μπαλκόνια», για να προσφέρουν στη νεολαία εκπαίδευση και λύτρωση από το βραχνά της ανεργίας, στήνουν από κοινού στο εκτελεστικό απόσπασμα τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα στην εργασία. Πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις άσφαιρες μονομαχίες τους, κρύβουν την απόλυτη ταύτιση απόψεων και για τα θέματα αυτά.

Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι καινούριο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 16, παρ. 5, το Σύνταγμα ορίζει ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους (...)».

Η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να παραδεχτούμε, είναι συνεπής στις θέσεις της αφού από το 1992 έχει εντάξει στο πρόγραμμά της την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Την ίδια θέση υποστήριξε και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το Γενάρη του 2001. Φυσικά την ίδια θέση υποστηρίζει και σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ, κατά την προσφιλή του τακτική, και σ' αυτό το θέμα «έβγαλε φλας αριστερά και έστριψε δεξιά». Ενώ στο πρόγραμμά του είχε ταχθεί κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έδωσε άδεια λειτουργίας στα ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Τα ΚΕΣ ήταν ο «Δούρειος Ιππος».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με την οδηγία 89/48 ζήτησε την αναγνώριση των πτυχίων που δίνουν τα ΚΕΣ για λογαριασμό των πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζονται. Δηλαδή, έμμεση, αλλά σαφέστατη αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημιακών σπουδών.

Παρ' όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ για να συντηρεί την ψευδεπίγραφη διαμάχη του με τη Νέα Δημοκρατία, συνέχισε να εμφανίζεται ως αντιμαχόμενο την ιδέα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οταν, μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβρη το θέμα επανήλθε με αφορμή μια τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε (1/12/2003) κατηγορηματικά: «Συμφωνεί (η ΝΔ) με το λαθρεμπόριο ελπίδας που επιχειρεί ο ευρωβουλευτής της; Συμφωνεί με την επιχειρούμενη απαξίωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εκατομμυρίων αποφοίτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα;».

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, στις 9 του Γενάρη του 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους όταν στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε ότι είναι «υπέρ της δυνατότητας να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια», και τόνισε ότι χαίρεται «που η έννοια των μη κρατικών πανεπιστημίων διαδίδεται όλο και πιο πολύ στη χώρα»...!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ