Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ψήφος στο ΚΚΕ - καταδίκη του δικομματισμού

Κάλεσμα, ειδικά στα νέα παιδιά, να μην επιτρέψουν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πανηγυρίζουν το βράδυ των εκλογών με υψηλά ποσοστά, να μην επιτρέψουν στο δικομματισμό να θεωρεί ότι έχει πάρει λαϊκή έγκριση η πολιτική του, απηύθυνε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών-διδασκόντων και εργαζομένων στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Τα πράγματα, είπε, θα είναι χειρότερα στις 8 του Μάρτη. Αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν σημαντική μείωση θα το θεωρήσουν έγκριση της πολιτικής τους. Για μας, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι απλά ένας δείκτης μοιρολατρίας. Σκεφτείτε, όταν, τώρα, προεκλογικά, μιλάνε για ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανασφάλιστη εργασία, τι άλλο θα κάνουν μετά όταν θα θεωρούν ότι έχουν και τη λαϊκή έγκριση για την πολιτική τους.

Σας καλούμε, λοιπόν, να εκφραστεί και ως παρακαταθήκη για το κίνημα, για την επομένη των εκλογών, η ενίσχυση του ΚΚΕ και στην κάλπη. Οι εκλογές μπορούν να φέρουν μια μικρή αλλαγή. Ποια; Να φέρουν μια χειραφέτηση από το δικομματισμό, από την πολιτική των ταξικών φραγμών και στη μόρφωση. Κι αυτό μπορεί να γίνει με το να έχουν απώλειες και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ θα είναι το κρίσιμο στοιχείο.

Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ θα παίξει ρόλο και στις διεργασίες μέσα στο κίνημα. Στις 8 του Μάρτη εμείς θα είμαστε εκεί στους αγώνες. Είναι κρίσιμο να εκφραστεί η χειραφέτηση από το δικομματισμό έτσι που να ενισχύσει τους αγώνες. Το καζάνι βράζει ακόμα. Μπορούν να απελευθερωθούν δυνάμεις από τα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής. Εκεί και τότε θα υπάρξουν και συμμαχίες που δε θα διαλυθούν την επομένη των εκλογών, που θα αντέχουν για ένα βήμα προς τα μπρος.

Μας λένε, είπε σε άλλο σημείο, ότι «το ΚΚΕ κάνει προτάσεις εκ του ασφαλούς. Ξέρει πως δε θα γίνει επανάσταση και κάνει προτάσεις ως αντιπολίτευση».

«Δεν είναι καθόλου έτσι. Ογδόντα πέντε χρόνια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε με το όπλο όταν χρειάστηκε, είτε στην παρανομία, το ΚΚΕ με τη δράση του κατόρθωσε να υπάρχουν κατακτήσεις για το λαό, για την εργατική τάξη. Τίποτα δε χαρίστηκε. ΚΚΕ σήμαινε πάντα θυσία και αυτοθυσία. Είναι γωνιά το μαγαζί... Εχει ήδη σημαντική συμβολή, έχει αποτελέσματα η παρουσία και η δράση του. Αυτό είναι ήδη μια εγγύηση: Αντέχουμε στα δύσκολα.

Δε λέμε ψηφίστε μας για να είμαστε στην εξουσία. Λέμε ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να συγκροτηθεί η απαραίτητη λαϊκή πλειοψηφία για να κατακτήσει τη δική της εξουσία. Εκεί θα βρίσκεται και το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις που θα συγκροτούν την κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν αφορά την εξουσία ενός κόμματος η πρότασή μας. Αφορά τη λαϊκή εξουσία κι αυτή η εξουσία μπορεί να παράγει το δικό της έργο.

Λέμε σ' όσους από τη μια ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι από την άλλη γκρινιάζουν για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν αυτά τα κόμματα, να έρθουν μαζί μας. Δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα. Να έρθουν στο δρόμο μαζί μας κι εκεί παλεύοντας να ψάξουμε να βρούμε τον άλλο δρόμο όπου δε συμφωνούμε ήδη. Δε δεχόμαστε, όμως, και καλούμε συνολικά να μη δέχεται κανείς το μονόδρομο που χτυπά τα λαϊκά συμφέροντα. Γνωρίζουμε πως αν δεν υπάρξουν αντιστάσεις σήμερα, αύριο θα 'ναι πιο δύσκολα. Γι' αυτό ζητάμε να δοθεί αποφασιστικά η ψήφος στο ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ