Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παραμένει ρυθμιστής η Τουρκία

Η Αγκυρα θα έχει τον πρώτο λόγο στο εγχείρημα επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς τις τελευταίες μέρες, από τις πληροφορίες που φτάνουν τόσο από τα κατεχόμενα, όσο και από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», η Αγκυρα επεξεργάζεται φόρμουλα για διεξαγωγή των συνομιλιών στο Κυπριακό από Εθνική Επιτροπή με επικεφαλής τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σημειώστε εδώ τις χτεσινές δηλώσεις Ντενκτάς ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει «ασχήμιες». Επανέλαβε την άρνησή του να προσέλθει σε συνομιλίες στη βάση αυτού του σχεδίου, καθώς «ασκεί ανήθικες πιέσεις στους Τουρκοκύπριους, στις οποίες δε θα υποκύψουν». Επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη. Ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων 15 ημερών θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην Επιτροπή θα συμμετέχουν κόμματα που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία αναμένεται να σχηματιστεί στα κατεχόμενα. Αλλωστε κυβέρνηση από όλα ή έστω τρία από τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στην τουρκοκυπριακή Βουλή μετά τις πρόσφατες εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο, αποτελεί στόχο της τουρκικής ηγεσίας.

Κατά την «Κίπρισλι», οι αποφάσεις της Επιτροπής θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, θα υποβάλλονται στην Αγκυρα για έγκριση και θα εκτελούνται βάσει τουρκικών οδηγιών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει να χαρακτηρίζει το σχέδιο Ανάν ως καλή βάση συζήτησης, όπως οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Σημίτη.

Ο σχηματισμός της προαναφερόμενης Επιτροπής αποτελεί μέρος της πολυδιαφημισμένης το τελευταίο διάστημα τουρκικής «πρωτοβουλίας» για επίλυση. Στα βασικά σημεία της όμως, αυτή η πρωτοβουλία δε φαίνεται να προσθέτει κάτι νέο στο όλο ζήτημα. Αλλωστε ετοιμάζεται να ξαναπροτείνει συζητήσεις σε τετραμερή βάση (Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι), έξω δηλαδή από την αιγίδα του ΟΗΕ, κάτι που έχει ήδη αρνηθεί η ελληνική κυβέρνηση και αρνήθηκε χτες και ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος.

Κούβα και Μακάριος

Αγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί μπροστά από το λιμάνι της Αβάνας, πρωτεύουσας της Κούβας. Το άγαλμα, ύψους δύο μέτρων, θα χρηματοδοτήσει ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

Οπως αποκάλυψε ο πρεσβευτής της Κούβας στην Κύπρο Πάμπλο Αντόνιο Ροντρίγκεζ Βιντάλ, το άγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί στον περίβολο της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας που λειτούργησε πρόσφατα στην Αβάνα. Ο Κουβανός διπλωμάτης αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας του, έκανε εισήγηση προς την κυπριακή κυβέρνηση, άγαλμα του εθνικού ήρωα της Κούβας, ποιητή Χοσέ Μαρτί, να στηθεί στη Λευκωσία.

Για την ιστορία, αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί είχαν αποκαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο «Κάστρο της Μεσογείου», στην περίοδο των πρώτων χρόνων μετά την ανεξαρτησία, λόγω της ένταξης της Κύπρου στο κίνημα των Αδεσμεύτων. Θέση που εγκαταλείφθηκε μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κένεντι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ