Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ευλογεί τα σενάρια

Τη σφραγίδα και του πρωθυπουργού φέρουν πλέον τα σενάρια διαδοχολογίας, καθώς χτες βράδυ, κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Κ. Σημίτης με την ομιλία του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τη στιγμή μάλιστα που είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα κλείσει το θέμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Κ. Σημίτης αφού έκανε μια εισαγωγή μιλώντας για «κλίμα σύγχυσης και αμφιβολίας», το οποίο προφανώς καλλιεργείται με τα σενάρια διαδοχολογίας, στη συνέχεια μίλησε με έμφαση σε πρώτο πρόσωπο και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την όποια εξέλιξη και αφήνοντας να φανεί ότι η οποία συζήτηση περί διαδοχής του, όπως και τα διάφορα σενάρια, έχουν και τη δική του ανάμειξη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: Χρέος μου είναι να διαμορφώσω τις εξελίξεις, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Θα διαμορφώσω, θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει με στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα μπροστά. Δε θα μου υποδείξουν τρίτοι τι πρέπει να κάνω. Θα διαμορφώσω, θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις με όρους νίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά με έμμεσο μεν αλλά σαφή τρόπο ο Κ. Σημίτης μπαίνει στο χορό της διαδοχολογίας χωρίς να αποσαφηνίζει τίποτα, αντίθετα περιπλέκοντας περισσότερο το όλο σκηνικό, αφού μιλάει για «εξελίξεις» αλλά τη «στιγμή που πρέπει». Ωστόσο, απευθύνεται και στις διάφορες φωνές, κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ, και τους διαμηνύει ότι «δε θα μου υποδείξουν τρίτοι τι πρέπει να κάνω».

Αναμένοντας την τοποθέτηση

Η χτεσινή ημέρα «καταναλώθηκε» όσον αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με το... μάδημα της μαργαρίτας γύρω από το ερώτημα «θα τοποθετηθεί ή δε θα τοποθετηθεί» ο Κ. Σημίτης στο θέμα της διαδοχής κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός υπήρξε όλες τις προηγούμενες μέρες δέκτης αντίρροπων πιέσεων. Από τη μια μεριά ένας ισχυρός πόλος στελεχών του ζητούσαν να πάρει ο ίδιος θέση γύρω από το ζήτημα και χωρίς να μιλούν για λογαριασμό του «παρένθετα» πρόσωπα, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θέση την οποία διατύπωσε ο Κ. Λαλιώτης σε ιδιωτικές του συζητήσεις, κάνοντας έτσι την επανεμφάνισή του στις εντός ΠΑΣΟΚ διεργασίες, προκαλώντας, όμως την αντίδραση Πρωτόπαππα. Ο τελευταίος κληθείς να σχολιάσει τη θέση Λαλιώτη, απάντησε πως δεν έχει λόγο να απαντά σε «κουβέντες των διαδρόμων» και προκάλεσε τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «όποιος έχει να πει κάτι ας έχει το θάρρος να το πει δημόσια»...

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ φάνηκε καθαρά τις προηγούμενες μέρες ότι λειτουργούν διάφορα «μπλοκ». Το ένα που θεωρεί αναγκαία την άμεση «διαδοχή» του Κ. Σημίτη, από τον Γ. Παπανδρέου. Το άλλο που «στηρίζει» Σημίτη, θεωρεί ότι δεν πρέπει να τεθεί (τώρα) θέμα διαδοχής και που συναπαρτίζεται από άτομα διαφορετικής εκκίνησης: Αυτοί που έχουν καταγραφεί ως ακραιφνείς «Σημιτικοί», οι έχοντες προσωπικά κίνητρα να μη θέλουν τώρα τη διαδοχή για να παίξουν και οι ίδιοι στο «παιχνίδι» αργότερα (π.χ. Βενιζέλος που μίλησε χτες στα «ΝΕΑ» για «αλλαγή ηγεσίας (που) επιχειρείται με τυχοδιωκτικό τρόπο»!) και εκείνοι που θεωρούν ότι η διαδοχή αυτή τη στιγμή συνιστά ομολογία ήττας για το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ