Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ο Κ. Καραμανλής είπε πρόσφατα ότι «όραμά μας είναι η κατάκτηση της θέσης που δικαιούμαστε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Ο Κ. Σημίτης μετά τις διαφωνίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα , είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί θέση στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Τι σημαίνουν αυτές οι τοποθετήσεις;

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ αστικά κόμματα προβάλλουν το επιχείρημα ότι με την πολιτική τους η Ελλάδα γίνεται «ισχυρή» στην ΕΕ και επομένως φροντίζουν αυτή η πορεία να επιταχυνθεί. Με ποιο τρόπο; Μα με την πολιτική ανάπτυξης που προωθούν. Και ανταγωνίζονται να πείσουν το λαό για το ποιο από τα δυο κόμματα θα το καταφέρει καλύτερα. Τι σημαίνει όμως πολιτική ανάπτυξης για τα δυο αυτά κόμματα; Σημαίνει ενίσχυση του κεφαλαίου, πολιτική συνεχούς αύξησης των κερδών, μεγέθυνση των διαστάσεών του. Αλλά η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας μπορεί να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ, όμως η απόστασή της απ' αυτά απέχει και θα συνεχίσει να απέχει. Οταν δε ξεπεράσουν την κρίση ενώ αυτή θα πλήττει την ελληνική οικονομία, τότε θα μεγαλώνει κι άλλο η απόκλιση. Επομένως εδώ χρησιμοποιούν τον όρο «ισχυρός» από τη σκοπιά άλλων παραγόντων όπως π.χ. η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως χώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Με επιδίωξη να αποτελεί η χώρα μας αιχμή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σ' αυτές τις περιοχές (σ' αυτό αποσκοπούσε και η πρόσκληση των τεσσάρων κρατών της ΕΕ να συμμετέχει η Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό επιτελείο του ευρωστρατού). Μέσα δε απ' αυτή τη διαδικασία να καρπώνονται οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες μέρος από την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική λεία απ' αυτές τις περιοχές.

ΤΙ ΟΦΕΛΟΣ έχει ο λαός απ' όλ' αυτά; Τη συμμετοχή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ολοένα αυξανόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, την αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων όπως το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, τη φτώχεια και την ανεργία, την ένταση της κρατικής καταστολής και αφαίρεση των λαϊκών ελευθεριών κλπ. Δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης και υποταγή στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ και στην απίθανη περίπτωση που η οικονομία της Ελλάδας γίνεται ισχυρότατη, όπως των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, μήπως θα εκλείψουν τα λαϊκά προβλήματα; Μήπως πρόκειται να εξαλειφθούν η ανεργία, η φτώχεια; Μα στην ίδια κατάσταση ζουν και οι εργαζόμενοι των ισχυρών κρατών της ΕΕ. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και σ' αυτά τα κράτη. Η ανεργία αυξάνεται και στη Γερμανία και στη Γαλλία και στην Ιταλία κλπ.

ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ την ως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική «ισχυροποίησης» της Ελλάδας υπήρξε κανένα όφελος για το λαό μας; Μόλις πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ αναφέρουν ότι η φτώχεια ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ, ακόμη και με τα δικά τους στοιχεία. Στην ΕΕ το 15% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, στην Ελλάδα το 20%. Οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης δε μείωσαν την ανεργία, παρά τα μέτρα μερικής απασχόλησης, επιδότησης επιχειρηματιών για νέες θέσεις εργασίας κλπ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ σημαίνει ενίσχυση του κεφαλαίου και ένταση της επίθεσης στο λαό, παραπέρα όξυνση των προβλημάτων του. Γι' αυτό και πρέπει να αποδυναμώσουν πολιτικά οι εργαζόμενοι και με την ψήφο τους τα δυο κόμματα, και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ