Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «θέμα»

ΤΟ «ΘΕΜΑ» ανοίγει, πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός, όταν, σε συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές δηλώνει: «Θα συμμετάσχω στην επικείμενη εκλογική μάχη». Λες και κάποιος τα είχε προϊδεάσει, τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο κ. Σημίτης χρησιμοποίησε το «θα συμμετάσχω», αντί του «θα ηγηθώ» κι αρχίζουν τα σενάρια της διαδοχολογίας.

ΚΙ ΕΝΩ το «θέμα» πήγαινε να ξεχαστεί, έρχεται ο Γ. Παπανδρέου και μέσα από το αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από το εξωτερικό, δηλώνει: «Είμαι έτοιμος ν' αναλάβω τις ευθύνες μου». Τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν να συνδέσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, για να βγάλουν το συμπέρασμα ότι δρομολογείται προεκλογική διαδοχή στο κυβερνών κόμμα.

ΠΟΛΛΑ από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου, ως νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το σώσει από την εκλογική ήττα, ενώ τα προσκείμενα στη ΝΔ εμφανίζονται αμήχανα και, εν πολλοίς, προβληματισμένα. Ο «ντόρος» συνεχίζεται, αλλά ο κ. Σημίτης κάνει πως δεν άκουσε και ο Πρωτόπαππας «τα μασάει».

ΕΠΙΤΗΔΕΣ, προφανώς, η καθυστέρηση της κυβερνητικής αντίδρασης, ώστε να υπάρξει ο χρόνος που απαιτείται για να «εμπεδώσει» η κοινή γνώμη το «θέμα». Σε λίγο, αυτό συζητιέται παντού, στα ΜΜΕ, στα καφενεία, στους χώρους δουλιάς, στις πόλεις και στα χωριά. «Αποστολή εξετελέσθη» και βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώσει ότι «στις εκλογές θα πάμε με αρχηγό τον Σημίτη».

ΤΟ «ΘΕΜΑ» φαίνεται να κλείνει, αλλά έρχεται η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βόλο να το συντηρήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από πλειάδα τηλεοπτικών καμερών, φτάνει στη Μαγνησία και κάνει ηγετική εμφάνιση. Τον προϋπαντούν πλήθη λαού, που τον ραίνουν με άνθη, τον ακολουθούν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, τοπικοί «άρχοντες» κι άλλοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος.

ΣΤΗΝ προσπάθεια υποστήριξης του Γιωργάκη τίθενται πολλοί και διάφοροι - ακόμα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο του διοργανώνει συγκέντρωση με «πλατύ» ακροατήριο - και μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου αρνούνται την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών. Στις ομιλίες του κάθε άλλο παρά κλείνει οριστικά το «θέμα», καθώς επαναλαμβάνει τα περί «ετοιμότητάς» του, αν και αναγνωρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό».

ΓΙΑΤΙ όλος αυτός ο ντόρος; Μα, για ν' αποπροσανατολιστεί, να παραπλανηθεί ο λαός. Για να καλλιεργηθούν προσδοκίες νίκης στον κομματικό μηχανισμό και να ενεργοποιηθούν στην προεκλογική μάχη τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που φαίνονται απελπισμένοι. Για να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο κυβερνών κόμμα όσοι προβληματίζονται και αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης. Για να «εμπεδωθεί» στον κόσμο ότι η όποια «λύση» δεν μπορεί παρά να δοθεί μέσα από το δικομματισμό, ο οποίος έχει πολλές εφεδρείες...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ