Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θράσος ... πεντακοσίων εξήντα ευρώ

Γρηγοριάδης Κώστας

Εξαιρετικά γενναιόδωρος προς τους «πτωχούς και πένητες» της εργατικής τάξης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Τόσο, που κινδυνεύει να περάσει από το Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ, γιατί με τις διεκδικήσεις του υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική! Ακούστε τι πρότεινε ο αθεόφοβος! Κοιτάξτε να δείτε πώς υπονομεύει τον εθνικό στόχο για την ανταγωνιστικότητα: Την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται μόνο στο 3,5%, αυτός ζητάει να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς 8%! Δηλαδή, προκαλεί ανερυθρίαστα!

Πάντως, το παράξενο είναι πως ενώ θα περίμενε κάποιος να χειροκροτηθεί ο πρόεδρος για το θάρρος με το οποίο διατύπωσε το αίτημα, όχι μόνο δε συνέβη αυτό, αλλά σπάσανε τα τηλέφωνα από διάφορους που έχουν μανία με την απλή αριθμητική. Ενας από αυτούς έκανε μερικές απλές πράξεις: Το σημερινό κατώτερο μεροκάματο ξεφτίλας είναι 22 ευρώ. Με την αύξηση, που προτείνει ο Πολυζωγόπουλος, θα πάει στα 23,79. Δηλαδή, κάτι περισσότερο από ένα κιλό ψωμί. Το ενδιαφέρον είναι στο μισθό: Ο σημερινός κατώτερος είναι στα 519 ευρώ. Με το 8% θα πάει στα 560 ευρώ. «Ρωτήστε τον», φώναζε οργισμένος ο αναγνώστης, «ζει αυτός (σ.σ. ο Πολυζωγόπουλος) με 560 ευρώ το μήνα;». Ομολογούμε πως δε θα ρωτήσουμε τον πρόεδρο αν ζει με 560 ευρώ το μήνα, γιατί είναι γνωστό πως ο άνθρωπος δεν εισπράττει μόνο τον παχυλό μισθό του από τη ΓΣΕΕ, αλλά και από μια σειρά άλλες «συμμετοχές». Κι όπως γνωρίζουν οι πάντες, τέτοια στοιχεία αποτελούν «προσωπικά δεδομένα» και απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους...

Σφαλιάρα

Τη «σφαλιάρα», πάντως, την έδωσε μία από τις απολυμένες εργάτριες της «Σίσσερ» για τις οποίες όπως είναι γνωστό η ΓΣΕΕ έχει δώσει... ρέστα. Πληρώνω, είπε μπροστά στην κάμερα, 350 ευρώ το μήνα για τα δύο παιδιά που σπουδάζουν στα Γιάννενα. Και πόσο είναι το επίδομα ανεργίας που παίρνετε με 23 χρόνια δουλιάς, ρώτησε ο ρεπόρτερ. 350 ευρώ, η απάντηση. Ξερός ο ρεπόρτερ. Τι σχέση έχει η απολυμένη της «Σίσσερ» με την πρόταση Πολυζωγόπουλου για 8% αυξήσεις στα μεροκάματα; Πολύ απλά, η αύξηση στο επίδομα ανεργίας που προκύπτει από την πρόταση Πολυζωγόπουλου είναι ένα (1) ολόκληρο ευρώ!

Το ωραίο είναι που θα βγουν σε λίγο και οι βιομήχανοι για να καταγγέλλουν τον Πολυζωγόπουλο για «υπέρμετρες αξιώσεις». Η χτεσινή «Καθημερινή» το 'κανε κιόλας.

Ε, ρε βρεγμένη σανίδα...

Κι όμως συμβαίνει

«Αν συμβαίνει ελπίζω ότι θα υπάρξουν όλες εκείνες οι διαδικασίες ούτως ώστε να δοθούν τα επιδόματα» απάντησε προχτές ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανής όταν ρωτήθηκε απ' το «Ρ» για την καθυστέρηση εδώ και τέσσερις μήνες των επιδομάτων απ' το (πρώην) ΠΙΚΠΑ σε 1.000 ανάδοχες, μονογονεϊκές και πολύ φτωχές οικογένειες και σε ορισμένες κατηγορίες παιδιών.

Κι όμως συμβαίνει κύριε υπουργέ όπως αποκάλυψε στις 16.12.2003 ο «Ρ». Και μέχρι χτες δεν υπήρξε σινιάλο χορήγησης των επιδομάτων για να κάνουν γιορτές άνθρωποι με μεγάλες ανάγκες - όσο μπορούν να κάνουν γιορτές βέβαια με επιδόματα που αρχίζουν από 15 και φτάνουν μέχρι τα 176 ευρώ το μήνα.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόστηκε με τους αλλεπάλληλους νόμους για την Πρόνοια. Ετσι απ' τις 7.8.2003 το ΠΙΚΠΑ έπαψε να υπάρχει ως νομική οντότητα. Και παρότι τα χρήματα είχαν υπολογιστεί μέχρι 31.12.2003 στον προϋπολογισμό του ΠΙΚΠΑ, το υπουργείο Υγείας δεν τα χορηγεί.

Με τις επιλογές της η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάργηση θεσμών που ισχύουν απ' το 1936 (!) και οι εμπνευστές μιλούν για... μεγαλειώδη πορεία στις λεωφόρους της Ευρώπης.

Κάνουμε λάθος;

Με μια πρώτη ματιά το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί τραγελαφικό, αλλά στην πραγματικότητα φανερώνει τους επικίνδυνους και αντιδημοκρατικούς προσανατολισμούς των αστυνομικών και των υπολοίπων κατασταλτικών δυνάμεων γενικότερα. Ας αναφερθούμε, όμως, στο γεγονός. Τις προάλλες, έγινε στο Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη οχτώ νέων, που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν το 1999 σε μια μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη. Οι οχτώ νέοι αθωώθηκαν, αλλά στην όλη διαδικασία αποκαλύφθηκε και το εξής: Στην ένορκη εξέτασή του ο αρχιφύλακας Ν.Τ. σημειώνει πως μήνυσε εκ παραδρομής τον συνάδελφό του υπαστυνόμο Κ.Α., ο οποίος «τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα όπως καλώς εξακρίβωσα, εκτελούσε στο σημείο εκείνο διατεταγμένη υπηρεσία λήψης μέτρων τάξης». Κι αν δεν καταλάβατε, ο υπαστυνόμος Κ.Α. συμμετείχε στη μηχανοκίνητη πορεία, με πολιτικά και με μηχανάκι και, μάλιστα, ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Οταν, λοιπόν, σε μια μηχανοκίνητη πορεία μαθητών, το 1999 στην Καλαμάτα, παίρνονται τέτοια μέτρα «διείσδυσης» και «παρακολούθησης», μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται σήμερα. 'Η, μήπως, κάνουμε λάθος κ. Φλωρίδη;

Οι μισθοί και οι «φίλοι των εργατών»

Στη συζήτηση που άρχισε προχτές για τη συλλογική σύμβαση του 2004 έγινε καθαρό από την πρώτη στιγμή το ποιος είναι με ποιον. Ο τρόπος που απάντησαν διάφορες δυνάμεις στα ερωτήματα που αφορούν το θέμα είναι αποκαλυπτικός. Από τη σκοπιά του ο εργάτης γυρίζει την τσέπη ανάποδα, βάζει στη μια μεριά του τραπεζιού το έχει του σε χρήμα κι από την άλλη τις ανάγκες. Τόσα για σπίτι, τόσα για φαΐ, τόσα για εκπαίδευση, τόσα για ντύσιμο, τόσα για μετακινήσεις, τόσα για ψυχαγωγία, «σούμα», διά ταύτα χρειάζομαι τόσα. Απλή αριθμητική.

Εδώ αρχίζει το πανηγύρι με τους διάφορους «φίλους των εργατών». Τα 519 ευρώ του σημερινού κατώτερου μεροκάματου, λέει o πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πρέπει να γίνουν 560. Ανταποκρίνονται τα 560 στις ανάγκες του εργάτη; Οχι, βέβαια. Τότε, γιατί; Γιατί, λέει, τόσο ο πληθωρισμός, τόσο η παραγωγικότητα, άρα 560 καλά είναι. Τι σχέση έχει αυτό με τις ανάγκες του εργάτη; Καμιά. Βολεύει όμως την κυβέρνηση και τους βιομήχανους. Από κοντά οι της ΝΔ και του ΣΥΝ, με έναν ανάλογα αυθαίρετο - σε σχέση με τις ανάγκες - υπολογισμό, μιλάνε για 726 ευρώ. Γιατί τόσα; Γιατί, λένε, τόσα είναι το κατώτερο στους δημόσιους, άρα να είναι τόσα και στον ιδιωτικό τομέα. Τι σχέση έχει αυτό με τις ανάγκες; Καμιά. Βολεύει όμως την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους. Κι έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι κατά μερικά ευρώ μεγαλύτερο το ποσό από αυτό που προβάλλει η κυβερνητική παράταξη. Αγυρτείες. Ας μείνουμε, όμως, στο ζητούμενο: Ποιος πρέπει να είναι ο κατώτερος μισθός;

Το ΠΑΜΕ δηλώνει ότι ο κατώτερος μισθός δεν μπορεί να είναι κάτω από 1.100 ευρώ. Δεν είναι ένα αυθαίρετο νούμερο. Βασίζεται στην απλή αριθμητική και καταλήγει στα 1.100 ευρώ με την απλή πρόσθεση των ελάχιστων αναγκών. Παίρνει υπόψη ότι κάθε μέση εργατική οικογένεια πρέπει με ένα μισθό να μπορεί να αναπαράγει την εργατική της δύναμη. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύπτει με το μισθό το κόστος της ζωής της. Τουλάχιστον αυτό. Τόσο απλό. Κι όμως αυτό που έπρεπε να είναι το αυτονόητο αντιμετωπίζεται από τους «φίλους των εργατών» ως μαξιμαλιστικός στόχος!

Είπαμε πιο πάνω για ορισμένους ότι είναι αγύρτες. Είναι κάτι χειρότερο: Εκτελούν αποστολή: Να εμποδίζουν με κάθε τρόπο την ταξική ενότητα και τη διεκδίκηση ευθέως αυτών που έχει ανάγκη η εργατική τάξη. Μια ματιά στο τι δηλώνει ότι ζητάει ο ΣΥΝ στους μισθούς αποκαλύπτει πολλά: Ο ΣΥΝ ως «Παρέμβαση» στους Δημόσιους έχει βολευτεί με τα 676 (και όχι 726...) ευρώ που είναι ο κατώτερος μισθός. Ο ΣΥΝ ως «Παρέμβαση» στον ιδιωτικό τομέα ζητάει 726 ευρώ. Ξάφνου ο ΣΥΝ ως Φόρουμ ζητάει 1.050 ευρώ. Τι πραγματικά ζητάνε; Τίποτα απολύτως. Βολεμένοι με μισθούς των 1.500-2.000 ευρώ οι φτωχότεροι εξ αυτών (οι μισθοί στο ΙΝΕ αποκαλύπτουν πολλά), το μόνο που επιδιώκουν είναι να θολώνουν τα νερά. Να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την ταξική συσπείρωση γύρω από στόχους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Καιρός να κάνουν και οι εργάτες το δικό τους κουμάντο.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Τα ... προϋπολογιστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΝΤΩΣ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΠΑΣΟΚ δε φάνηκε να ενστερνίστηκαν την έκκληση του πρωθυπουργού, να μετάσχουν άπαντες στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Πρώτη μέρα συζήτησης χτες και τα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος ήταν ...απελπιστικά κενά.

Ιδίως από «πρωτοκλασάτους» και γενικώς δυναμικά στελέχη του κινήματος, δε φάνηκε κανείς. Ποιος ξέρει, ίσως να είναι απασχολημένοι με τον προεκλογικό αγώνα και τις ανάγκες του.

Οχι, βέβαια, πως δε βρέθηκαν και οι ...φανατικοί Σημιτικοί στη χτεσινή συζήτηση να υποστηρίξουν την κατάσταση. Μάλιστα, ο Γιάννης Ανθόπουλος αποκάλεσε τη δεκαετία 1993 - 2003 ως τον «χρυσό αιώνα» της νεότερης Ελλάδας. Προφανώς, για κάποιους ήταν ...χρυσοφόρα.

Μάλλον παρεξήγησε ο εν λόγω βουλευτής το «Χρυσό Αιώνα του Περικλέους» με το Χρυσό Αιώνα της ...Σοφοκλέους, όπου έκαναν φτερά τα λεφτά όσων πίστεψαν, στις αυταπάτες περί ανάπτυξης, στις εκκλήσεις του Παπαντωνίου και τα «παπαγαλάκια» κάθε είδους.

Μια φορά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν στη θέση του ...τέρμα δεξιά, ως συνήθως. Μάλλον ήθελε να δει, αν πιάσανε τόπο οι δηλώσεις του περί «σφιχτής οικονομικής πολιτικής». Σίγουρα, μ' αυτόν τον προϋπολογισμό, δεν πρέπει να απογοητεύτηκε.

ΣΤΟ ΣΙΡΙΑΛ «ο Γιωργάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ» στο μεταξύ, αλλάξαμε σενάριο σήμερα. Ενώ μέχρι χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας έκανε κατηγορηματικές δηλώσεις διάψευσης, τώρα ...αρχίζει να απορεί και να απαξιώνει το οποιοδήποτε σχόλιο επ' αυτού.

Τελικά, μόνοι τους (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) ξεσήκωσαν όλη τη φασαρία και τώρα μέμφονται όλους τους υπόλοιπους. Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σας βεβαιώνουμε γι' αυτό, οπότε όποιες ...διαφωνίες καρέκλας κι αν υπάρχουν πιστοποιείται πως δεν είναι κατ' ανάγκη και πολιτικές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Παγκοσμιοποίηση κατά της ζωής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, παραδέχεται με έκθεσή της ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση που παρατηρείται στις μεγαλύτερες πόλεις της Ασίας ευθύνεται για 500.000 θανάτους κάθε χρόνο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ' ό,τι φαίνονται. Ο μολυσμένος αέρας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ευθύνεται ακόμα για την κλονισμένη υγεία εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων, που δεν μπορούν να καταμετρηθούν, ενώ δεν κατονομάζονται βέβαια και οι αιτίες. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος στον κόσμο οργανισμός επιστημόνων, που μελετούν τη Γη, τους ωκεανούς και το κλίμα, η Αμερικανική Ενωση Γεωφυσικών ανακοίνωσε προχτές ότι τώρα είναι «απόλυτα βέβαιο», ότι το φαινόμενο του «θερμοκηπίου» στον πλανήτη οφείλεται στις εκπομπές ρυπογόνων ουσιών και ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί. Η νέα αυτή θέση, αποτελεί στροφή από την προηγούμενη θέση της, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι φυσικές διακυμάνσεις προκαλούσαν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα είναι έργο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και αν οι λαοί δε βρουν τη δύναμη να σταματήσουν τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, ο "αργός» θάνατος του πλανήτη θα συνεχιστεί με αφάνταστα γρήγορους ρυθμούς.

Φαρμακερή κολοκυθιά...

Σε 1,5 -1,8 δισ. ευρώ ανεβάζει τα χρέη των νοσοκομείων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Επιστημονικών Συσκευών Μηχανημάτων (ΠΑΝ.ΣΠΕΣΙΜ) σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωσή του και προειδοποιεί ότι οι 120 επιχειρήσεις - μέλη του, απ' την 1.1.2004, θα καταλογίζουν τόκους υπερημερίας σε όλους τους δημόσιους φορείς που καθυστερούν τις πληρωμές τους.

Με άλλα λόγια, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και η αιτία βρίσκεται στην πολιτική της κυβέρνησης, που έχει μειώσει δραματικά την κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες, καθώς τις περιόρισε σε λιγότερο από 5% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων. Ετσι, «σπρώχνει» τα νοσοκομεία, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών της Υγείας, να λειτουργήσουν σε ανταποδοτική βάση με τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων -τα οποία ταμεία δεν έχουν κι αυτά να πληρώσουν.

«Αν πληρώσουν τα ταμεία τότε θα πάψουν να υπάρχουν και τα χρέη των νοσοκομείων», είναι το προσφιλές επιχείρημα της κυβέρνησης όταν έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα. Δηλαδή η κυβέρνηση παίζει την κολοκυθιά, η οποία, μάλιστα, είναι και φαρμακερή.

Ψάχνουν ακροατήριο οι ... μηχανισμοί

Μπροστά έχουν πάρει οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ, εκλογές γαρ. Ετσι, ακροατήριο για επικείμενη πολιτική ομιλία του υπουργού Παιδείας ανέλαβαν να εξασφαλίσουν στελέχη της εκπαίδευσης στα Τρίκαλα. Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελία του συλλόγου δασκάλων του νομού, ο Διευθυντής ΠΕ και ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου ΠΕ Τρικάλων, κάνοντας χρήση της ιδιότητάς τους, υποχρέωναν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς των γραφείων τους να τηλεφωνούν στους διευθυντές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, δίνοντας εντολή να γνωστοποιήσουν στο διδακτικό προσωπικό την πραγματοποίηση πολιτικής ομιλίας από τον υπουργό Παιδείας στο Πνευματικό Κέντρο των Τρικάλων. Παρόμοιες τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει και στο παρελθόν σε περιόδους εκλογών (νομαρχιακές, εκλογές αιρετών, αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών κλπ.). Εχουν, δηλαδή, μεγάλη εμπειρία οι άνθρωποι...

Κρατική κερδοσκοπία

Η κερδοσκοπία δεν είναι ίδιον μόνο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δείγματα κερδοσκοπικής συμπεριφοράς επιδεικνύει και η κυβέρνηση, μέσω των εποπτευομένων από αυτήν φορέων. Χαρακτηριστική περίπτωση τα κρατικά λαχεία και συγκεκριμένα το Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης, που αγοράζουμε τις μέρες αυτές «για το καλό του νέου χρόνου».

Η τιμή αυτού του λαχείου - που στην «προ ευρώ εποχή» ήταν 1.000 δραχμές (περίπου 3 ευρώ) - μόλις η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ, η κυβέρνηση το ανέβασε στα 5 ευρώ. Χωρίς κανένα λόγο (δεν υπάρχει εδώ δικαιολογία του τύπου «ανέβηκε το κόστος παραγωγής») η κυβέρνηση αύξησε την τιμή του κατά 72,5%! Στα 5 ευρώ, είναι η τιμή του και φέτος (δηλαδή, ακριβότερα κατά 72,5% συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2001), όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει αυξήσεις στους μισθούς γύρω στο 3% το χρόνο. Μήπως είναι σε θέση κάποιος από την κυβέρνηση, π.χ. το υπουργείο Οικονομικών, που εποπτεύει τη Διεύθυνση των Κρατικών Λαχείων, να μας δώσει κάποια στοιχειώδη εξήγηση για την αρπακτική - κερδοσκοπική αυτή συμπεριφορά; Εχουμε, επομένως, άδικο όταν γράφουμε ότι η κυβέρνηση από κοινού με το ιδιωτικό κεφάλαιο λεηλατούν, με χίλιους τρόπους, τα λαϊκά εισοδήματα; Ακόμη και με το εμπόριο ...ελπίδας προς όλους εκείνους που δύσκολα τα φέρνουν βόλτα και επιχειρούν «να πιάσουν την καλή» με το κρατικό λαχείο, για να λύσουν τα προβλήματά τους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ολυμπιάδα της Ειρήνης

Σημαντική παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος με διεθνή ακτινοβολία αναμένεται να αποτελέσει η Ολυμπιάδα Ειρήνης, που διοργανώνει από το Γενάρη μέχρι το Μάη του 2004 η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Μέσα από τις πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν επιδιώκεται να αναδειχτεί η απάνθρωπη, πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού. Η δράση, δηλαδή, που είτε αφορά τις πολεμικές του επιθέσεις ενάντια σε λαούς, είτε αφορά την οικονομική εξάρτηση, την εξαθλίωση, την πείνα και το θάνατο που οδηγούν οι πολιτικές του όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πλανήτη μας. Επιδιώκεται, επίσης, να υπάρξει η καταδίκη του για ζητήματα καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης φιλοδοξούν να αναδείξουν τις πραγματικές αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος, την ευγενική άμιλλα, τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα ως τρόπο ζωής της νεολαίας. Να δώσουν βήμα ώστε να καταδικαστούν τα πρωτόγνωρα μέτρα αστυνόμευσης και στρατιωτικοποίησης, τα οποία δημιουργούν συνθήκες στρατιωτικής «κατοχής» στην πόλη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Να καταδικαστεί η εμπορευματοποίηση των αγώνων και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των αθλητών.

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα κινήματα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του διεθνώς. Να κάνει γνωστό στην Ελλάδα και τον κόσμο, ότι το φιλειρηνικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα δεν είναι παρατηρητής των εξελίξεων ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι βέβαιο πως η παρουσία των ανθρώπων του αθλητισμού στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα τη λαμπρύνουν και θα προσδώσουν ευρεία απήχηση και διεθνή εμβέλεια στις δραστηριότητές της. Θα περάσουν το μήνυμα της αντίστασης στον «αθλητισμό» της «Κόκα-Κόλα» και των διάφορων πολυεθνικών μεγαθηρίων. Αλλωστε τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό πιστοποιούν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Προβεβλημένοι με παγκόσμια αίγλη ολυμπιονίκες και αθλητές έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους.

Σε αυτή τη διοργάνωση έχουν θέση όλοι όσοι δεν αποδέχονται και δε συμφωνούν με ό,τι θέλουν να επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι. Οσοι δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων διεθνώς, αλλά και με την «ολυμπιακή τάξη πραγμάτων» που ετοιμάζεται και απειλείται να μείνει στη χώρα μας και μετά. Σ' αυτή τη διοργάνωση έχουν θέση όλοι οι αγωνιστές του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, οι αγωνιστές των εργατικών, αγροτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων, οι νέοι που «τα θέλουν όλα» και οι απόμαχοι της δουλειάς που δεν έμαθαν να σκύβουν το κεφάλι.

Στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα συναντηθούν όλα τα ριζοσπαστικά, τα πρωτοπόρα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Οι δραστηριότητες της Ολυμπιάδας Ειρήνης ήδη ανακοινώθηκαν. Ας προετοιμαστούμε να τις ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Μακριά!

Κατεργαραίοι βγήκανε

στων ψήφων το παζάρι

και τάζουνε οι άτιμοι

ακόμη και... χαβιάρι

σ' αυτούς

που τους ξελίγωσαν

με «κούρες» και με βάρη.

***

Κατεργαραίοι βγήκανε

και προσοχή μεγάλη,

μην τύχει

και στο χέρι του

κανένας τους σας βάλει

κι έπειτα πάλι άμοιροι

χτυπάτε το κεφάλι!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ