Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα, περιόδευσε τους χώρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

Ενημέρωση από «πρώτο χέρι» για τα όσα εκτρωματικά επεξεργάζονται τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των λιμανιών της χώρας και των εργαζόμενων σε αυτά, προκειμένου, μέσα από την παράδοσή τους στους ιδιώτες, να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο, είχαν χτες οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Ικονίου, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού σε αυτό το τμήμα που είναι και το μεγαλύτερο, καθώς και οι εργαζόμενοι στα τελωνεία του Κερατσινίου. Η ενημέρωση έγινε από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη διάρκεια της πολύωρης περιοδείας του.

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των αγώνων τους, προκειμένου να υπερασπίσουν τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμά τους στη δουλιά, αλλά και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, τιμωρώντας ταυτόχρονα με την ψήφο τους την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συμμετέχουν ενεργά στις άκρως αντεργατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Τον Στρατή Κόρακα συνόδευαν ο Σταμάτης Βάσος, μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο Νίκος Νταουντάκης από την Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΠ, ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών, ενταγμένος στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και άλλοι.

Ο ευρωβουλευτής βρισκόταν στο χώρο του ΟΛΠ στο Ικόνιο από τα χαράματα. Η πρώτη του συνάντηση έγινε με τους λιμενεργάτες λίγο πριν πιάσουν δουλιά, στην αίθουσα όπου καθορίζονται οι εργατικές ομάδες (τσουρμάρισμα). Οι λιμενεργάτες υποδέχτηκαν θερμά τον ευρωβουλευτή, ενώ του εξέθεσαν την οργή και την αγανάκτησή τους, καθώς βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που έχει συντάξει η κυβερνητική διοίκηση του ΟΛΠ με τη συγκατάθεση και της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών, στο όνομα της ...ανταγωνιστικότητας, κοινώς για τα κέρδη των μετόχων του Οργανισμού και ο οποίος χτυπάει θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις και ανοίγει την πόρτα στις ...«ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Ο Στρ. Κόρακας, ενημερώνοντας τους λιμενεργάτες, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι δεν πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών, όμως τους κάλεσε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί αυτό δε σημαίνει ότι δε θα την επαναφέρουν με νέα διατύπωση. Αποκάλυψε παράλληλα και το μέγεθος του εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων στα λιμάνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς μπορεί μεν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψήφισαν το σχέδιο της οδηγίας και αυτό για διαφορές που δεν είχαν σχέση με την ουσία, όμως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης λίγο καιρό πριν στο Συμβούλιο Υπουργών την είχε εγκρίνει. Εκανε δε σαφές ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και συνολικά της δημόσιας περιουσίας που έχει χτίσει με θυσίες ο ελληνικός λαός και δίνει μάχη για την υπεράσπισή της.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης τόσο με τους λιμενεργάτες όσο και τους υπαλλήλους στις διοικητικές υπηρεσίες και στα τελωνεία, όπου επίσης η υποδοχή ήταν θερμή, ο ευρωβουλευτής τόνισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν μπορεί, ενώ συμφωνεί ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ενώ βλέπει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πριν τις εκλογές να ξαναμπαίνει στη στρούγκα και να τους ψηφίζει, να βγάζει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση». Εκανε ακόμα καθαρές και τις ευθύνες του ΣΥΝ, «που ως παρατρεχάμενος των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζει ουσιαστικά τις επιλογές του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ