Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δάνεια με ... δώρα!

Οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, άρχισαν να φορούν τα «γιορτινά» τους. Είναι κι αυτός ένας τρόπος, για να τραβήξουν οι μικρέμποροι την προσοχή των καταναλωτών - τους οποίους καλούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα - και να δουν κάπως τον τζίρο τους να «τσιμπάει». Βλέπετε, γιορτές έρχονται και η παράδοση ...θέλει τους καταναλωτές τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να μοιράζουν δώρα στα παιδιά ή και να ανταλλάσσουν δώρα με συγγενείς και φίλους. Ομως, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ούτε για τους μικρέμπορους, ούτε για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Κι αυτό, γιατί χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα», παρά το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στη λέσχη των «πλουσίων» της ΟΝΕ!

Βέβαια, οι τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες), δεν άφησαν αναξιοποίητη ούτε αυτή την ευκαιρία. Οι τραπεζίτες, φορώντας το μανδύα του «Καλού Σαμαρείτη», έσπευσαν να ...βοηθήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να «λύσουν» τα οικονομικά τους προβλήματα. Και η «λύση» που πρόσφεραν σε όσους δυσκολεύονται να γιορτάσουν σαν άνθρωποι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - δεν ήταν άλλη παρά τα γνωστά «εορτοδάνεια». Δηλαδή, τα γνωστά καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και - ανάλογα με την περίσταση τα βαφτίζουν - «εορτοδάνεια» (για τις γιορτές Πάσχα και Χριστουγέννων), «σπουδαστικά δάνεια» (για φροντιστήρια και την κάλυψη των κενών της «δωρεάν» Παιδείας), κλπ.

Μάλιστα. Εκεί φτάσαμε. Κάθε χρόνο να δανείζονται όλο και περισσότερα νοικοκυριά, όχι μόνο για να αγοράσουν κάποια καταναλωτικά είδη (έπιπλα, αυτοκίνητο κλπ.), αλλά και για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Στο κυνήγι, μάλιστα, της πελατείας, οι τραπεζίτες προσφέρουν με τα «ειδικά αυτά δάνεια» και διάφορα «δωράκια». Μόλις χτες διαβάσαμε ότι η Εθνική Τράπεζα φέτος θα καινοτομήσει, όχι μόνο επειδή θα προσφέρει τα εορτοδάνεια «χωρίς όριο» (δηλαδή το όριο των 3.000 ευρώ), αλλά και επειδή θα επιβραβεύσει όσους την προτιμήσουν «χαρίζοντάς τους ένα δερμάτινο στιλό πολυτελείας»!!!

Η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 30% - είναι η άλλη όψη του νομίσματος της «Ισχυρής Ελλάδας». Είναι η Ελλάδα όλων εκείνων που αναγκάστηκαν ή αναγκάζονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες (για τις γιορτές, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να πάνε διακοπές κλπ.), με τραπεζικά δάνεια. Αυτή η άλλη Ελλάδα - των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς, των εργαζομένων, των απασχολήσιμων, των ανέργων, των ξεκληρισμένων αγροτών - και όλων εκείνων που πληρώνουν τα σπασμένα της μόνιμης λιτότητας, έχει κάθε λόγο να γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και όλους εκείνους που τους «διευκολύνουν» να γιορτάσουν με ...δανεικά και φυσικά ...ευρωπαϊκά!


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ