Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Υποκριτικές και ανεφάρμοστες προβλέψεις

Καταψήφισε επί της αρχής το ΚΚΕ

Υποκριτικό με διατάξεις ουσιαστικά ανεφάρμοστες, είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το περίφημο πρόβλημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ενώ το ΚΚΕ και η ΝΔ το καταψήφισαν.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, υπογράμμισε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αφού είναι ανεφάρμοστο και υποκριτικό, αλλά θα δώσει θετική ψήφο σε επιμέρους διατάξεις που κάνουν αυστηρότερο τον οποιοδήποτε έλεγχο.

Τέτοιου είδους διατάξεις, είπε, αποτελούν «φύλλο συκής» για τη συγκάλυψη της διαφθοράς, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι θα ελέγχεται μόνο ό,τι δηλώθηκε οικειοθελώς από τους υπόχρεους. Πρόκειται για υποκρισία, τόνισε ο βουλευτής, αφού όποιος παίρνει μίζες δε θα πάει να τις επενδύσει σε βίλες και κότερα για να πιαστεί. Θα αγοράσει ανώνυμες μετοχές, θα χρησιμοποιήσει κωδικό άλλου προσώπου, θα φτιάξει off sorre εταιρία (που είναι ανεξέλεγκτη) ή εν τέλει θα βγάλει τα λεφτά του σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, θα πρέπει όλες οι μετοχές των ΑΕ να είναι ονομαστικές και να καταγράφεται η όποια εξαγωγή συναλλάγματος. Οταν όμως, συνέχισε, εμείς προτείνουμε κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση απαντάει ότι αυτά προσκρούουν στη λογική της «ελεύθερης αγοράς» και έτσι κοροϊδευόμαστε όταν λέμε ότι θα χτυπηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή.

Διευκρίνισε ότι όποιες διατάξεις κάνουν πιο αυστηρό τον έλεγχο θα ψηφιστούν από το ΚΚΕ και ανέλυσε τις αρνητικές διατάξεις του νομοσχεδίου: Με αυτό περιορίζεται ο κύκλος των ελεγχόμενων αφού μένουν απέξω επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, με το πρόσχημα ότι δεν έχει την πλειοψηφία του το Δημόσιο. Εάν, είπε, λάβει κανείς υπόψη του ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, τότε στο τέλος δε θα ελέγχεται ουσιαστικά κανένας. Ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε να γίνεται έλεγχος σε όσες εταιρίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο έστω και μικρή και ζήτησε να είναι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οι ειδικοί σύμβουλοι διάφορων υπουργών ή διοικήσεων. Οσο δε για τα Σώματα Ασφαλείας είπε ότι χειροτερεύει η κατάσταση, αφού πλέον ο έλεγχος από τον Αρειο Πάγο περνάει στην υπηρεσία «Εσωτερικών Υποθέσεων» που είναι όργανο το οποίο ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ διαφώνησαν με το νομοσχέδιο γιατί «δεν καλύπτει όλα τα πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και δεν έχει μακρά αναδρομική ισχύ για τους πολιτικούς», ενώ ο ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ με το σκεπτικό ότι διευρύνεται ο κύκλος των ελεγχόμενων προσώπων.

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι θα προχωρήσει σε κάποιες επιμέρους αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου. Ετσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν στον έλεγχο και οι ειδικοί σύμβουλοι, ενώ θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο ορίζει τη διοίκηση και οι διοικητές των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ