Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψηφοθηρικά τεχνάσματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μ' ένα ...ευαγγέλιο στο χέρι έφερνε χτες γύρο τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ο υπουργός Γεωργίας και ορκιζόταν ότι δε χαρίζει τα πρόστιμα σε όσους έχτισαν αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δάση. Και προκειμένου να γίνει ακόμη περισσότερο πιστευτός, διάβαζε και την τροπολογία, την οποία κατέθεσε προχτές στη Βουλή, στα πλαίσια του διαβόητου δασοκτόνου νομοσχεδίου και η οποία αναστέλλει την επιβολή των προστίμων, μέχρι τη σύνταξη των «δασικών χαρτών».

Ορίστε, έλεγε αγανακτισμένος ο Γ. Δρυς, μόνον αναστέλλεται η επιβολή των προστίμων και δε χαρίζονται, όπως γράφουν όλες οι σημερινές (χτεσινές) εφημερίδες. Μόνον αναστέλλεται και, μάλιστα, μέχρι τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Μόλις οι τελευταίοι συνταχθούν, θα επιβληθούν και θα εισπραχθούν και τα πρόστιμα.

Τι «ξέχασε» να πει ο κ. υπουργός; Το εξής: Οι διαβόητοι δασικοί χάρτες δεν πρόκειται να συνταχθούν ούτε καν την επόμενη δεκαετία, όπως εκτιμούν και οι αρμόδιοι δασολόγοι, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Μέχρι τότε τουλάχιστον και, βέβαια, για το χρονικό διάστημα μέχρι τις επικείμενες εκλογές, ισχύει η αναστολή - χάρισμα, για την οποία η κυβέρνηση περιμένει και την ανάλογη ανταμοιβή σε ψήφους...

Μεταμφιέσεις...

«...Αυτό όμως είναι μια βασική δεξιά αντίληψη της πολιτικής. Οταν κρύβεις τις αρχές και τις απόψεις σου, όταν μακιγιάρεις τις ιδέες σου και εξωραΐζεις τον εαυτό σου, όταν μεταμφιέζεις το πρόσωπο και την ιστορία σου επειδή ντρέπεσαι και για το ένα και για το άλλο, καταντάς να κάνεις πολιτική με τα πρόσωπα των άλλων». Αυτά γράφει στο χτεσινό «Βήμα» ο Ι. Κ. Πρετεντέρης και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν αποτελούσαν μέρος, ούτε κάποιας αυτοσκιαγράφησης, ούτε πολύ περισσότερο κάποιας αυτοκριτικής τοποθέτησης. Οχι, για άλλους τα 'γραφε, κάνοντας ...πολιτική με τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ...

Οι φορολογικές προοπτικές

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των Βρυξελλών για το χρονοδιάγραμμα - ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ - Σταδιακά από το 2004 - Μειώνεται ο συντελεστής κατά μία μονάδα ετησίως». Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του χτεσινού «Βήματος». Και μπορεί, βέβαια, ένας τίτλος σχετικού ρεπορτάζ να λέει «Θα κερδίσουν όλοι: και μισθωτοί και επιχειρήσεις», προκαλώντας ίσως προσδοκίες και ελπίδες μελλοντικής ελάφρυνσης των σημερινών, δυσβάστακτων φορολογικών βαρών, αλλά σας συμβουλεύουμε να μη βιαστείτε. Οπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, η δέσμευση της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά και μόνο στα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υπέβαλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, δεσμεύεται ότι θα μειώσει τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές από το 2004 και μετά κατά μία μονάδα κάθε χρόνο, ώσπου να φτάσουν το 35% για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (από 40% σήμερα) και στο 30% για τις επιχειρήσεις (από 35% σήμερα).

Για τη φορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων δεν προβλέπει τίποτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, για τα επόμενα χρόνια. Προβλέπει, όμως, την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των κρατικών εσόδων, όπως και την πληρωμή του λογαριασμού των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα έρθει μετά την πραγματοποίησή τους. Ε, δε θέλει και πολλή σκέψη για το ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν και για τα μεν και για τον δε.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας απέστειλε αίτημα στον γενικό εισαγγελέα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, προκειμένου, λέει, να ερευνήσει για την αντικατάσταση της ρωσικής σημαίας του κτιρίου της Δούμας με τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης, στη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την Οχτωβριανή Επανάσταση, στις 7 Νοέμβρη.

Η σχετική απόφαση ψηφίστηκε από τα κόμματα του κέντρου, τα οποία στηρίζουν τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (την υπερψήφισαν 268 βουλευτές) και καλεί τον εισαγγελέα να ερευνήσει το «ρόλο» του Αρμέν Μπενιαμίνοφ. Ο τελευταίος είναι βοηθός του κομμουνιστή βουλευτή Βαλεντίν Νικίτιν και θεωρείται «ύποπτος» για την αντικατάσταση της σημαίας. Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Δούμας, η ενέργεια του βοηθού αποτελεί «προσβολή» της ρωσικής σημαίας, οπότε χρήζει έρευνας και - ενδεχομένως - ποινής από τις δικαστικές αρχές της χώρας...

Προφανώς, ένας λόγος της παραπάνω ενέργειας αφορά στην ένταση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας των αστικών δυνάμεων, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται το Δεκέμβρη στη Ρωσία. Υπάρχουν όμως κι άλλοι. Και ο σοβαρότερος αφορά στο γεγονός πως κανείς δεν έχει ξεχάσει στη Ρωσία ότι δώδεκα χρόνια πριν διέλυσαν τη Σοβιετική Ενωση και κατέβασαν τη σοβιετική σημαία, παρά και ενάντια στην εκφρασμένη και με δημοψήφισμα θέληση του σοβιετικού λαού.

Δάνεια με ... δώρα!

Οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, άρχισαν να φορούν τα «γιορτινά» τους. Είναι κι αυτός ένας τρόπος, για να τραβήξουν οι μικρέμποροι την προσοχή των καταναλωτών - τους οποίους καλούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα - και να δουν κάπως τον τζίρο τους να «τσιμπάει». Βλέπετε, γιορτές έρχονται και η παράδοση ...θέλει τους καταναλωτές τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να μοιράζουν δώρα στα παιδιά ή και να ανταλλάσσουν δώρα με συγγενείς και φίλους. Ομως, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ούτε για τους μικρέμπορους, ούτε για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Κι αυτό, γιατί χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα», παρά το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στη λέσχη των «πλουσίων» της ΟΝΕ!

Βέβαια, οι τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες), δεν άφησαν αναξιοποίητη ούτε αυτή την ευκαιρία. Οι τραπεζίτες, φορώντας το μανδύα του «Καλού Σαμαρείτη», έσπευσαν να ...βοηθήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να «λύσουν» τα οικονομικά τους προβλήματα. Και η «λύση» που πρόσφεραν σε όσους δυσκολεύονται να γιορτάσουν σαν άνθρωποι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - δεν ήταν άλλη παρά τα γνωστά «εορτοδάνεια». Δηλαδή, τα γνωστά καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και - ανάλογα με την περίσταση τα βαφτίζουν - «εορτοδάνεια» (για τις γιορτές Πάσχα και Χριστουγέννων), «σπουδαστικά δάνεια» (για φροντιστήρια και την κάλυψη των κενών της «δωρεάν» Παιδείας), κλπ.

Μάλιστα. Εκεί φτάσαμε. Κάθε χρόνο να δανείζονται όλο και περισσότερα νοικοκυριά, όχι μόνο για να αγοράσουν κάποια καταναλωτικά είδη (έπιπλα, αυτοκίνητο κλπ.), αλλά και για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Στο κυνήγι, μάλιστα, της πελατείας, οι τραπεζίτες προσφέρουν με τα «ειδικά αυτά δάνεια» και διάφορα «δωράκια». Μόλις χτες διαβάσαμε ότι η Εθνική Τράπεζα φέτος θα καινοτομήσει, όχι μόνο επειδή θα προσφέρει τα εορτοδάνεια «χωρίς όριο» (δηλαδή το όριο των 3.000 ευρώ), αλλά και επειδή θα επιβραβεύσει όσους την προτιμήσουν «χαρίζοντάς τους ένα δερμάτινο στιλό πολυτελείας»!!!

Η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 30% - είναι η άλλη όψη του νομίσματος της «Ισχυρής Ελλάδας». Είναι η Ελλάδα όλων εκείνων που αναγκάστηκαν ή αναγκάζονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες (για τις γιορτές, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να πάνε διακοπές κλπ.), με τραπεζικά δάνεια. Αυτή η άλλη Ελλάδα - των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς, των εργαζομένων, των απασχολήσιμων, των ανέργων, των ξεκληρισμένων αγροτών - και όλων εκείνων που πληρώνουν τα σπασμένα της μόνιμης λιτότητας, έχει κάθε λόγο να γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και όλους εκείνους που τους «διευκολύνουν» να γιορτάσουν με ...δανεικά και φυσικά ...ευρωπαϊκά!


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα αγροτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ το αγροτικό εισόδημα κατά 13% και εξασφαλισμένοι οι πόροι για τους Ελληνες αγρότες μέχρι το 2013, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό! Μάλλον δε θα έχουν καταλάβει καλά οι αγρότες, που διαμαρτύρονται όλα αυτά τα χρόνια για τα όσα γίνονται...

* * *

Γιατί, σε τελική ανάλυση, τι μπορεί να ξέρουν αυτοί; Βγάζουν συμπεράσματα απλά από την καθημερινότητά τους και την πραγματικότητα, χωρίς να αντιλαμβάνονται το όραμα του ΠΑΣΟΚ για τη γεωργία.

* * *

Επειδή, δηλαδή, τους κυνηγούν οι τράπεζες, τους κλέβουν οι μεσάζοντες και οι κάθε λογής μεγαλογαιοκτήμονες, τους αφήνουν χωρίς αποζημιώσεις οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να τους εξαφανίσει, σημαίνει πως δεν πάνε καλά τα πράγματα;

* * *

ΝΟΜΙΜΟΙ από χτες οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ, αφού «πέρασε» το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και μην πάει το μυαλό σας ούτε στον Σέρλοκ Χολμς, ούτε στον Ηρακλή Πουαρό. Σε άλλα κυκλώματα να πάει, που καμιά σχέση δεν έχουν με αστυνομικά μυστήρια και ίντριγκες...

* * *

Συνδυάστε, μάλιστα, αυτήν τη νομιμοποίηση με τα ήδη νόμιμα γραφεία «σεκιουριτάδων» και ...ανακαλύψτε πως οποιοσδήποτε έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να δημιουργεί μικρούς στρατούς και μικρές αστυνομίες.

* * *

Οσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προφανώς πάνε περίπατο διά του νόμου και η εικόνα που τείνει να δημιουργηθεί είναι μάλλον εφιαλτική.

* * *

ΤΟ 2004 ΕΙΝΑΙ πιο πιθανό να πάρουν όλα τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων η ...Γουινέα - Μπισάο και το Νεπάλ, παρά να έχει καταρτίσει ο Γιώργος Δρυς δασικούς χάρτες. Και, φυσικά, δεν τον πίστεψε κανείς, όταν υποσχέθηκε πως θα λυθεί το θέμα των αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.

* * *

Και μιλάμε, φυσικά, για τις βίλες μεγαλοσχημόνων, που φιγουράρουν μέσα στα δάση στα αττικά προάστια και τα προάστια των μεγαλουπόλεων. Δεν εννοούμε να κυνηγάνε δυστυχείς, που το κεφάλι τους ήθελαν να στεγάσουν και όχι να κάνουν ζημιά στο δασικό πλούτο της Ελλάδας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανεργία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σταθερά ψηλά, στο 8,8% παρέμεινε και τον Οκτώβρη του 2003 η ανεργία στην Ευρωζώνη. Τον Οκτώβρη του 2002 ήταν στο 8,1%. Στην Ευρώπη των 15, επίσης, από το 7,4% τον Οκτώβρη του 2002 ανέβηκε στο 8% τον Οκτώβρη του 2003. Η Ισπανία διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό, 11,2%.

Μεταξύ των δώδεκα κρατών - μελών, δέκα κράτη κατέγραψαν αύξηση στο ποσοστό ανεργίας τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Στους άντρες η ανεργία αυξήθηκε από το 7,4% στο 7,8% και στις γυναίκες από το 9,9% στο 10,2%. Στους νέους κάτω των 25 χρόνων η ανεργία αυξήθηκε από το 16,3% στο 16,8%. Η ανεργία χτυπά 12,4 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες στην Ευρωζώνη και 14,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη των 15.

Αυτά είναι τα νούμερα που ανακοίνωσε χτες η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Και τι προτείνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας. Με άλλα λόγια, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας. Που σημαίνει πως τα εκατομμύρια των ήδη υποαπασχολούμενων πρέπει να αυξηθούν κι άλλο. Ωσπου να φάνε τις σάρκες τους μεταξύ τους οι εργαζόμενοι για το ποιος θα καλύψει μια θέση εργασίας έστω και αν αυτή αντιστοιχεί σε μια δίωρη απασχόληση, με κάποια ψίχουλα για μισθό και μια πετσοκομμένη ασφάλιση.

... και ο «αριστερός ευρωπαϊσμός»

Πάντως, μια και αναφερόμαστε στα ποσοστά της ανεργίας και τις ευρωενωσιακές συνταγές για την αντιμετώπισή της, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε κι ένα από τα ονόματα που προσυπογράφουν αυτή τη στρατηγική. Είναι ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Τζον Μονκς. Πρόσφατα, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την έκθεση Κοκ με την οποία ζητείται επιτάχυνση των ρυθμών εφαρμογής των αποφάσεων της Λισαβόνας. Θεωρεί θετικό, επίσης, ότι η έκθεση Κοκ «μοιράζεται τις ανησυχίες της ΣΕΣ για την Ευρώπη που καθυστερεί να εφαρμόσει τους στόχους της Λισαβόνας». Γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση του Μονκς;

Γιατί αυτή η ΣΕΣ είναι που καλείται από τον ΣΥΝ και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ «να μπει επιτέλους μπροστά και μαχητικά σ' αυτή την προσπάθεια» (ομιλία Δ. Στρατούλη στο ΕΚΦ στο Παρίσι). Ετσι που όλοι μαζί να βαδίσουν «σταθερά στο δρόμο του αριστερού ευρωπαϊσμού», όπως χαρακτηριστικά τον περιέγραψε στη χτεσινή «Αυγή» ο Γ. Μπαλάφας.

Να δανειστούμε εκείνο το σύνθημα των αντιπυρηνικών διαδηλωτών: «Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε»...

Οι λόγοι της άρνησης

Σε καιρούς προεκλογικής περιόδου και καθώς οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, για τις δυνάμεις κατοχής, δεν είναι φρόνιμο να σταλούν κι άλλες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ISAF (ΝΑΤΟική δύναμη Αφγανιστάν). Ετσι, ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον Γ. Παπαντωνίου. Πάντως, μη νομίσετε πως άλλαξε στάση και θέση η κυβέρνηση. Οχι, βέβαια. Οπως εξήγησε ο Γ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα έχει αυξημένες, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, ανάγκες ασφάλειας και δεν μπορεί να διαθέσει πολεμικό υλικό και άνδρες για την ενίσχυση της συμμαχικής δύναμης στην Καμπούλ. Με άλλα λόγια, μετά τις εκλογές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ...

Φανταζόμαστε πως μπορεί να κάνει λίγους μήνες υπομονή ο λόρδος γραμματέας του ΝΑΤΟ...

Κάτι ξέχασε...

«...Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αλλο είναι το πιστοποιημένο Πανεπιστήμιο και άλλο το ΚΕΣ, που, από την πίσω πόρτα και χωρίς αξία, επιχειρεί να δώσει πτυχίο. Δεν είναι το ίδιο ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο και το ίδιο ένα ΚΕΣ. Μη συζητάμε για ανόμοια πράγματα...».

Αυτά είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάμεσα σε άλλα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Κι όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, θεωρεί πως τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών - τουλάχιστον - επιχειρούν «από την πίσω πόρτα και χωρίς αξία», να δώσουν πτυχία. Δε θεώρησε απαραίτητο, όμως, να δώσει την παραμικρή εξήγηση για το γεγονός πως η κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλος και εκπρόσωπος, δίνει τις άδειες για να λειτουργούν οι όποιες επιχειρήσεις δίνουν πτυχία από την πίσω πόρτα και χωρίς αξία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυτοδιοικητικά χαράτσια

Αυξήσεις στο ψωμί έως και 20%. Αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ κατά 20% το επόμενο διάστημα. Τα διόδια στην Αττική Οδό αυξήθηκαν στα 2 ευρώ. Οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Το ένα χαράτσι διαδέχεται το άλλο για τον εργαζόμενο, ο οποίος, μαθαίνει τώρα ότι από τις αρχές του 2004 θα πληρώνει και φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αφού τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας αρχίζουν να επιβάλλουν αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Την ίδια στιγμή, ο εργαζόμενος παρακολουθεί αποσβολωμένος ειδήσεις όπως: Τα ανώτατα στελέχη που διορίζει η κυβέρνηση σε Οργανισμούς αμείβονται με μισθούς που φτάνουν ακόμα και τα πέντε εκατομμύρια δραχμές το μήνα! Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή μιλά για Ελληνες που δεν είναι φτωχοί, επειδή το εισόδημά τους ξεπερνά τις 670 δρχ. τη μέρα...! Ο υφυπουργός Εργασίας «φωτογραφίζει» ως πλούσιους τους συνταξιούχους και πάει λέγοντας...

Τα παραπάνω αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ενας από αυτούς είναι και η πολιτική που ακολουθείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν ακόμη «στεγνώσει το μελάνι» των αποφάσεων του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες αποφάσεις δήμων για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, με προεξέχοντα το Δήμο Αθηναίων.

Η αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 3% για το 2004, στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και οι αντίστοιχες αυξήσεις κατά 11% στο Δήμο Μυτιλήνης, απλά επιβεβαιώνουν το «μοτίβο», στο οποίο θέλουν να εντάξουν την Αυτοδιοίκηση. Αυτό, του διπλού και εξοντωτικού χαρατσώματος των πολιτών. Και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από το κράτος. Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες, αν αναλογιστούμε πως τόσο στο τελευταίο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο διακαής πόθος των εκπροσώπων του «τριγώνου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ ήταν η λεγόμενη «οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων»! Στην πράξη, βέβαια, αυτό μεταφράζεται ως δυνατότητα πρόσθετης φορολογίας στους δημότες, που αναγκάζονται πλέον, να πληρώνουν διπλά και τριπλά για υπηρεσίες που ήδη έχουν πληρώσει μέσω της φορολόγησης των μισθών τους.

Η γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της προσήλωσης που επιδεικνύουν τα τρία κόμματα, στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις, όπου η «αποτελεσματικότητα» θα είναι το βασικό κριτήριο «επιτυχίας», έρχεται να επαληθευτεί στην πράξη. Η σύμπραξη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ είναι προφανής: Από τη μια η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, προωθεί το «δήμο - επιχείρηση» και από την άλλη η ΚΕΔΚΕ, προχωρά ένα ακόμη βήμα παραπέρα, έχοντας ως κυρίαρχο αίτημα τη... δυνατότητα επιβολής τοπικής φορολογίας.

Ετσι, και ενώ η κατρακύλα της Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται με την ολοκληρωτική απογύμνωσή της από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της και τη μετατροπή της σε διεκπεραιωτικό μηχανισμό, χωρίς πολιτικό ρόλο και περιεχόμενο, οι δημότες πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους. Μαζί με τις δυνάμεις που στέκονται στο πλάι των εργαζομένων, που απευθύνονται στο λαό, στηρίζονται σε αυτόν και παλεύουν μαζί με αυτόν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ