Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Ατόνησε η εκστρατεία στην Ελλάδα

Ανάλγητα παιγνίδια των φαρμακοβιομηχανιών διεθνώς παρά την καλπάζουσα εξάπλωση της αρρώστιας

Οι φαρμακοβιομηχανίες«παίζουν» παιχνίδια. Το ενός έτους παιδί από τη Σουαζιλάνδη που πάσχει θα προλάβει να παίξει..;

Associated Press

Οι φαρμακοβιομηχανίες«παίζουν» παιχνίδια. Το ενός έτους παιδί από τη Σουαζιλάνδη που πάσχει θα προλάβει να παίξει..;
Η εκστρατεία κατά του ΕΪΤΖ στη χώρα μας έχει ατονήσει τη στιγμή που η αρρώστια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις διεθνώς. Η χαλάρωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

Τα παραπάνω επισήμανε χτες ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η έξαρση παρουσιάζεται στις ηλικίες από 12-20 ετών και οφείλεται στη χαλάρωση της εκστρατείας κατά του ΕΪΤΖ. Στη δεκαετία του '80 υπήρξε εκτεταμένη χρήση του προφυλακτικού λόγω του φόβου του ΕΪΤΖ ενώ τώρα υπάρχει μειωμένη προφύλαξη. Ο καθηγητής είπε ότι τα κρούσματα σύφιλης έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα κονδυλωμάτων στις γυναίκες και έρπητα των γεννητικών οργάνων. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βρίσκονται στα μισά σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.

Χτυπά τα παιδιά

Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται και πεθαίνουν από ΕΪΤΖ αυξάνεται σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σήμερα 42 εκατ. φορείς, ενώ μόνο μέσα στο 2003 έχουν μολυνθεί 5 εκατ. άτομα και έχουν πεθάνει 3 εκατ. Δραματικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά - θύματα, αφού στα 42 εκατ. τα 2,5 εκατ. είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, και το 2002 χάθηκαν 610.000 εξαιτίας του ΕΪΤΖ.

Οπως υπογραμμίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), το 95% των φορέων ζουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Στο Μαλάουι, ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει στα 35 χρόνια (!) υπάρχουν 1 εκατ. ορφανά με αποκλειστική αιτία το AIDS, ενώ το 1/4 των δαπανών για την Παιδεία καλύπτουν κηδείες εκπαιδευτικών. Στη Ζάμπια, μία στις τρεις έγκυες έχει προσβληθεί από τον ιό. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για αυτές τις χώρες είναι καταστροφικές αφού χάνεται ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγικής γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 73% των φορέων εντοπίζονται στην Αφρική, μόνο ένας στους εκατό Αφρικανούς μπορεί να καλύψει τα έξοδα της φαρμακευτικής του αγωγής.

Ανάλγητα παιγνίδια των φαρμακοβιομηχανιών

Η χρήση αντιρρετροϊκών φαρμάκων σαμποτάρεται συνεχώς από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που μπλοκάρουν τη διαδικασία παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων κατά του ιού ακόμα από χώρες με μεγάλο αριθμό ασθενών, προκειμένου να μη «σπάσει» το μονοπώλιο. Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, τα «αντίγραφα φάρμακα» θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά, όπως μαρτυρά το παράδειγμα της Βραζιλίας. Η Βραζιλία παράγοντας «αντίγραφα» φάρμακα κατά του ιού και ρίχνοντας τις τιμές κατά 79%, κατάφερε να μειώσει κατά 50% τη θνησιμότητα που οφειλόταν στο AIDS.

  • Χτες ανακοινώθηκε ότι το ιταλικό υπουργείο Υγείας έδωσε άδεια για να δοκιμαστεί νέο εμβόλιο κατά του AIDS, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα εμποδίζει την εκδήλωση της νόσου. Θα χρησιμοποιηθούν 88 εθελοντές, και οι δοκιμές θα διαρκέσουν 12 μήνες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ