Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Τεράστια ερωτηματικά για το κόστος

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το κόστος των έργων προετοιμασίας και τέλεσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων

Το κόστος των έργων προετοιμασίας και τέλεσης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι το θέμα Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη και Ν. Γκατζής προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, και Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο.

Οπως σημειώνουν, «το διάστημα που απομένει έως την τελετή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα αναδεικνύει μεταξύ άλλων σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με το οικονομικό μέρος της προετοιμασίας τους. Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμαστε για την εξέλιξη στον τομέα της κατασκευής αθλητικών και συγκοινωνιακών έργων, υποδομών και αναπλάσεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης η ενημέρωση όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη απουσιάζει», αναφέρεται στην Ερώτηση.

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σε δήλωση του υπουργού Οικονομίας, γίνεται σαφές ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι επιδιώκεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κατασκευών και εκτάσεων (π.χ. πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού)». Από την άλλη, «ο υπουργός Πολιτισμού προωθεί τη λεγόμενη "εθνική ιδέα" ενώ συνάπτονται υπέρογκα δάνεια. Το ίδιο διάστημα - συνεχίζουν οι βουλευτές - τα ήδη γνωστά δάνεια που έχουν συναφθεί μεταξύ των "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ", Δήμου Αθήνας και υπουργείου Υγείας με ξένες τράπεζες υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν ανεύθυνα λόγο για ομοψυχία "όλων" των κομμάτων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων».

Ωστόσο, «επειδή ο χρόνος του σχεδιασμού έχει προ πολλού παρέλθει και τα έργα είτε ολοκληρώθηκαν είτε ολοκληρώνονται με γοργούς ρυθμούς, επειδή τα δημοσιεύματα είναι αντιφατικά και ανεπαρκή ώστε να μπορούμε να σχηματίσουμε εικόνα για το πώς δαπανώνται τα χρήματα του φορολογούμενου λαού», οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • «Ποιος είναι ο προϋπολογισμός και ποιο το κόστος ενός εκάστου των έργων που σχετίζονται με την προετοιμασία και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο των εντασσόμενων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και αυτών που εκτελούνται από ΑΕ του δημοσίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ);
  • Ποια είναι η συνολική δαπάνη ανά υπουργείο και έτος;
  • Ποια είναι η δαπάνη που θα επωμιστούν οι ΟΤΑ για αναπλάσεις και καλλωπισμούς;
  • Ποια είναι η πορεία της εταιρίας "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ"; Ποια έργα έχουν περάσει ή πρόκειται να περάσουν στην κατοχή της, για ποια από αυτά έχει γίνει έρευνα για εξεύρεση ιδιώτη αγοραστή και για ποια προγραμματίζεται κάτι τέτοιο;
  • Τέλος, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη μεταολυμπιακή χρήση όσων έργων δεν περάσουν στην κατοχή της "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ";»

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ