Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Αποφάσεις μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα

Με αποφάσεις μακριά από τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών, ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, το τακτικό συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τα τρία ψηφίσματα που τέθηκαν από ομάδα συνέδρων, προτείνοντας την απλή αναλογική και την καταδίκη της μετατροπής της Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό καταστολής, με αφορμή το πρόστιμο των 2.000 ευρώ, που επέβαλε ο Δήμος Βουλιαγμένης στο ΚΚΕ, δεν μπήκαν καν σε ψηφοφορία. Και αυτό κατόπιν της ισχυρής αντίδρασης του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, ο οποίος αν και είναι στέλεχος του ΣΥΝ, αρνήθηκε να μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα για την απλή αναλογική!

Παράλληλα, η ίδια ομάδα συνέδρων πρότεινε στο Σώμα ψήφισμα «για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αγωνίζεται και διεκδικεί μαζί με το λαό». Οπως σημειώνεται στο εν λόγω ψήφισμα για τα οικονομικά, είναι ανάγκη, «σήμερα επιβάλλεται να απαντήσουμε και συλλογικά να διεκδικήσουμε τη θεσμική κατοχύρωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, την άμεση αύξησή τους, σήμερα το διπλασιασμό τους και την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων».

Για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων: «Είμαστε αντίθετοι στην αναγκαστική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το κράτος, αλλά και την αναγκαστική υλοποίησή τους. Διαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στο επίπεδο που προωθείται η διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τομέων όπως η παιδεία, η υγεία κ.ά.».

Για τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα σημειώνει: «Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα και να συνταχθεί νέο στη βάση των πραγματικών αναγκών της ΤΑ και του εργαζόμενου λαού. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ένας διάλογος, που σαν κυρίαρχα σημεία του έχει: Τη διαστρέβλωση του ρόλου και την υποβάθμιση του ουσιαστικού περιεχομένου της ΤΑ. Τη λειτουργία της, δηλαδή, σαν απλού διοικητικού μηχανισμού, μηχανισμού αφαίμαξης των δημοτών».

Τέλος, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επισημαίνει: «Ουσιαστική συμμετοχή των οικείων δήμων στη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων και των άλλων υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα. Είμαστε αντίθετοι στην επιχειρηματική διαχείριση και το ξεπούλημά τους».

Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμα ότι: «Η διεκδίκηση και κατάκτηση των παραπάνω δεν επιτυγχάνεται με γραπτά ευχολόγια, ούτε με επισκέψεις, που τελικά καταλήγουν εθιμοτυπικές. Απαιτούν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με καθορισμένους στόχους, μορφές διεκδίκησης και χρονικό προγραμματισμό δράσης». Και προτείνεται μια αγωνιστική διέξοδος για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, των δημοτών και των λαϊκών στρωμάτων, που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ). Αντιθέτως, για ακόμη φορά, ψηφίστηκε μια γενικόλογη απόφαση, η οποία κινήθηκε στα πλαίσια της διαπίστωσης των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ