Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπολεμική δράση

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η επιθετικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης «γεννά» πολέμους και απειλεί λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Μόλις τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το προηγούμενο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ και οι ιμπεριαλιστές σ' αυτό το διάστημα εξαπέλυσαν δυο πολέμους εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ, δολοφονώντας χιλιάδες ανθρώπους.

Η δεύτερη μάλιστα θηριωδία τους είναι σε πλήρη εξέλιξη και συναντά την καθολική αντίσταση του ιρακινού λαού. Οι «απελευθερωτές», όπως αυθαίρετα και εντελώς προκλητικά «βάφτισαν» τους στρατούς τους Αμερικάνοι, Βρετανοί, Ιταλοί ιμπεριαλιστές και οι συνοδοιπόροι τους, έχουν πλέον σε καθημερινή βάση μικρές και μεγάλες απώλειες. Η προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο στρατηγείο των καραμπινιέρων στη Νασιρίγια ήρθε να επιβεβαιώσει όλα τα αντιπολεμικά και φιλειρηνικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί ακόμα και στο εσωτερικό των επιτιθέμενων χωρών και απαιτούν εδώ και τώρα να σταματήσει ο πόλεμος και να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους από το Ιράκ.

Πολλούς μήνες πριν από την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, σε όλες τις χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, έγιναν μεγάλες αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Συγκλονιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν όμως και στην πατρίδα μας. Η ΕΕΔΥΕ με τη συμβολή και τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δεν κάλεσε το λαό της χώρας απλά να κινητοποιηθεί για να αποτραπεί ο πόλεμος, ούτε συντάχθηκε με τους «γαλλογερμανικούς άξονες», που τάχθηκαν δήθεν κατά της επέμβασης. Ανοιχτά και ξεκάθαρα το φιλειρηνικό κίνημα έκανε λόγο για ενίσχυση του αγώνα, με στόχο την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για έναν άλλο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

Η πλούσια αντιπολεμική δράση της ΕΕΔΥΕ δε συμβαδίζει, βέβαια, σε κανένα σημείο με τη... δράση της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν οι δρόμοι της πρωτεύουσας και πολλών άλλων πόλεων της χώρας «πλημμύριζαν» από χιλιάδες διαδηλωτές, που απαιτούσαν καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους βρώμικους πολέμους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ, είχε ήδη πάρει θέση... Παρέδιδε τη Σούδα, υπέγραφε συμφωνίες για αντιτρομοκρατικές εκστρατείες, προληπτικούς πολέμους και έστελνε Ελληνες στρατιώτες ως κατοχικά στρατεύματα, απ' όπου πέρασαν τα «γεράκια» της Νέας Τάξης.

Η αντίσταση των λαών στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σήμερα εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και είναι φυσικό, αφού και στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όλοι οι τομείς που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Σήμερα είναι αναγκαίο παρά ποτέ ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά κινήματα. Μια ευρύτερη συσπείρωση κινημάτων και μαζικών οργανώσεων μπορεί να συγκροτηθεί με την καθοριστική συμβολή της ΕΕΔΥΕ και να ανοίξει το δρόμο, για να μετατραπεί η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίδραση σε οργανωμένη αντίσταση και λαϊκή αντεπίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις(2006-03-12 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι φιλειρηνικές δυνάμεις(2005-02-25 00:00:00.0)
Οργανώνονται πλατιές φιλειρηνικές δραστηριότητες(2005-02-24 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα(2005-02-19 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις(2005-02-18 00:00:00.0)
Την Κυριακή 18 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2003-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ