Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΛΙΜΑ «ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

«ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ»...«Σε χρόνο κατά τον οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται μετά πάθους τον μύθο της "ισχυρής οικονομίας", ανησυχητικά σήματα φθάνουν από τη δύσπιστη Εσπερία. H Deutsche Bank ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το πρωί ότι αποχωρεί από την εγχώρια Eurobank - την ίδια στιγμή που σπεύδει στη Ρωσία να αγοράσει το 40% της United Financial Groop - μεταφέροντας κύματα ανασφάλειας σε ολόκληρη την τραπεζική αγορά και ταυτοχρόνως ο αγγλικός "Economist" έρχεται να καταρρίψει μύθους για την ελληνική πρόοδο από την ένταξη στο σώμα της Ευρώπης και να μεταδώσει στις νέες χώρες πως "η ελληνική περίπτωση αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν"» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ...«"Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" αποτελεί η αναγγελθείσα χθες, αλλά κυοφορούμενη όλο το τελευταίο έτος, αποχώρηση της Deutsche Bank από το μετοχικό κεφάλαιο της EFG Eurobank Ergasias. Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Γερμανίας είχε αποκτήσει το 1998 το 9,3% της τρίτης ελληνικής τράπεζας εισάγοντας στη χώρα περίπου 250 εκατ. δολάρια. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις κηδείες, και οι δύο συγγενείς είπαν τα καλύτερα λόγια για τον τεθνεώτα... Πάντως, οι Γερμανοί φεύγουν κερδισμένοι αφού έβαλαν 250 εκατ. δολ. για τη συμμετοχή τους και φεύγουν παίρνοντας 500 εκατ. δολ.» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

«ΙΣΧΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ»... «Η λύση της χρονικά πρώτης στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ ελληνικής και ξένης τράπεζας που είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται μετά από μια σειρά αποχωρήσεων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, επιβεβαιώνει την απίσχνανση του ενδιαφέροντος των ξένων τραπεζών για την εγχώρια αγορά, λόγω των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»; «Οι νέες χώρες - μέλη της ΕΕ δε θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που επέλεξε η Ελλάδα για την οικονομική σύγκλιση, σύμφωνα με έρευνα του "Economist". Οι συντάκτες της έρευνας αναλύουν πως η Ιρλανδία, η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία έχουν υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα, αν και στη δεκαετία του '80 βρίσκονταν σε χειρότερη θέση από εμάς» (Από το βασικό θέμα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org