Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυτοκτονίες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μάρτζι Σέντιγκερ: η γυναίκα η οποία το 2002 αποτόλμησε να μηνύσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους για σεξουαλική επίθεση. Σεπτέμβρης 2003 βρέθηκε νεκρή, μόλις 38 χρόνων. Η είδηση στην εφημερίδα «Houston Chronicle», με ψιλά γράμματα. Ο υπεύθυνος του γραφείου του ιατροδικαστή στην κομητεία Χάρις, τονίζει ως αιτία του θανάτου της «τραύμα από όπλο στο κεφάλι» και «αυτοκτονία». Μια ακόμη τραγική παράξενη «σύμπτωση» που έρχεται να προστεθεί στα «παράξενα» που περιστοιχίζουν την κυβέρνηση και το Λευκό Οίκο. Είδηση και σύμπτωση, που επί της ουσίας αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ.

Με τον ίδιο τρόπο «με μία σφαίρα στο κεφάλι» αυτοκτόνησε ο Κλίφορντ Τζ. Μπάξτερ ο αντιπρόεδρος της «Ενρον» το Μάη του 2001, μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων, με τη συμμετοχή και Μπους αλλά και του Ντικ Τσέινι, που οδήγησαν την «Ενρον» στην πτώχευση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και δύο μήνες αργότερα αυτοκτόνησε ο Τσαρλς Ντάνα Ράις, αντιπρόεδρος της ενεργειακής επιχείρησης «Ελ Πάσο», που κλονίστηκε και αυτή από το σκάνδαλο της «Ενρον». Την 1 Δεκέμβρη 2001, το πτώμα του συμβούλου της εταιρίας «Αρθουρ Αντερσεν», η οποία έκανε το λογιστικό έλεγχο στην «Ενρον», βρέθηκε σε δάσος στο Κολοράντο με μία σφαίρα στο κεφάλι. «Αυτοκτονία», σύμφωνα με τις Αρχές...

Καθώς φαίνεται οι περισσότεροι συνεργάτες των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και του Μπους του ιδίου πρέπει να είναι προβληματικές προσωπικότητες. Αλλιώς δεν εξηγούνται όλες αυτές οι περιέργειες «συμπτώσεις». Εκτός εάν οι διαφορές λύνονται και ο διάλογος διεξάγεται κατά αυτόν τον τρόπο στη «δημοκρατία», που θέλουν να ονομάζονται οι ΗΠΑ...

Να κρατάνε και τη σημαία της CES...

Τη μια μέρα πήραν απόφαση να απαγορέψουν στους Κουβανούς επαναστάτες να διαδηλώσουν στο Παρίσι. Την επομένη, ανέθεσαν στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (CES), δηλαδή στο παραμάγαζο της UNICE, δηλαδή της Ενωσης των Βιομηχάνων της Ευρώπης, πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκρότηση Φόρουμ Συνδικάτων μέσα από εκδήλωση με τον εξόχως αριστερό τίτλο «μια Ευρώπη ανοιχτή στο κόσμο». Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η CES είναι αυτή που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της όχι μόνο στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και στην επαίσχυντη «Λευκή Βίβλο», που ευθέως διακήρυξε ότι το 8ωρο συνιστά αναχρονισμό. Για την ιστορία επίσης, ας καταγραφούν και τα ονόματα αυτών που - σύμφωνα με τη χτεσινή «Αυγή»- μαζί με αυτήν την CES θα παλέψουν για μια Ευρώπη ανθρώπινου καπιταλισμού: Δ. Στρατούλης, ως επικεφαλής της ομάδας της ΓΣΕΕ, Σ. Παπασπύρος ως επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ, Κ. Ανέστος ως επικεφαλής της ΟΜΕ - ΟΤΕ... Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Τα ψέματα τέλειωσαν

Οι εργάτριες ζητάγανε και ζητάνε δουλιά. Πλήρη απασχόληση με πλήρη δικαιώματα. Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ έταζαν αποκατάσταση των απολυμένων μέσα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα. Ωσπου ήρθε η ώρα της αλήθειας. Οι εργάτριες της «Σίσσερ» - γι' αυτές γίνεται λόγος - αποκλείονται κι απ' αυτά ακόμα τα προγράμματα μερικής απασχόλησης. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν και σε προγράμματα κατάρτισης και σε προγράμματα απασχόλησης! Ο ΣΥΝ που πρωτοστάτησε στο να ενταχτούν οι απολυμένες στα προγράμματα κατάρτισης, τώρα λουφάζει. Κι αφήνει τον Πολυζωγόπουλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ετσι με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΕ ομολογεί τις «μηδενικές πιθανότητες ένταξης των απολυμένων στην ήδη επιβαρυμένη, λόγω ανεργίας, αγορά εργασίας», για να ζητήσει να μην αποκλείονται οι απολυμένες της «Σίσσερ» από τα προγράμματα μερικής απασχόλησης.

Κι έτσι νομίζουν - αμφότεροι - πως ξεμπερδεύουν με τις ευθύνες τους. Για το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν στο να κρατηθούν οι εργάτριες της «Σίσσερ» μακριά από τους άλλους εργαζόμενους, να μην το παλέψουν με όρους ανοιχτής αντιπαράθεσης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αμ, δεν ξεμπερδεύουν. Γιατί η ανεργία τσακίζει κόκαλα και το ψέμα πάντα έχει κοντά ποδάρια. Για τις εργάτριες της «Σίσσερ» ισχύει ό,τι και για το σύνολο των εργαζομένων: Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δε γίνονται. Και για να μπορούν πράγματι να αγωνιστούν για το δικό τους δίκιο, προϋπόθεση είναι έστω και τώρα να απαλλαγούν απ' όλους αυτούς που τους κάθονται στο σβέρκο και παριστάνουν τους υποστηρικτές τους.

Βίος και πολιτεία

Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής προπαγάνδας στα χρόνια πριν από την ένταξη της χώρας στο «μονόδρομο» της ΟΝΕ ήταν η πολυδιαφημισμένη είσοδος των ξένων, Ευρωπαίων και άλλων, «επενδυτών» στην Ελλάδα. Ιδια και απαράλλαχτη επί της ουσίας ήταν η γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, που ενέπαιζαν τα λαϊκά στρώματα με την ίδια ακριβώς «μανιέρα». Με τον ισχυρισμό ότι με τον ερχομό, τάχα, ξένων κεφαλαίων, οφέλη θα προσπορίζονταν και τα λαϊκά στρώματα. Αυτού του τύπου η προπαγάνδα συνοψίστηκε στο σύνθημα - προτροπή προς το κεφάλαιο: «Αγοράστε Ελλάδα - Αγοράστε ΟΝΕ»...

Και το ξένο κεφάλαιο ήρθε. Και «επένδυσε». Πού; Στο σίγουρο και απόλυτα διασφαλισμένο ξεζούμισμα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. «Επένδυσαν» στο χρυσοφόρο για τους ίδιους δημόσιο χρέος, σε μετοχές και σε πολλές άλλες δουλιές, που είχαν να κάνουν με την ...προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πλέον προχωρημένα «κοσμοπολίτικα» τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου προχώρησαν σ' αυτό που βάφτισαν «στρατηγική συμμαχία» με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Τέτοιο παράδειγμα είναι και η συμφωνία της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) με το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό της Ντόιτς Μπανκ. Οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες, αγοράζοντας σημαντικό μετοχικό κομμάτι (κοντά στο 10%), απέκτησαν ένα σημαντικό ...εισιτήριο. Εισιτήριο για πολλές και μεγάλες μπίζνες, αλλά και εκδουλεύσεις που τους ανέθεσαν οι κυβερνήσεις Σημίτη. Θησαύρισαν ως κυβερνητικοί σύμβουλοι σε πάρα πολλές υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων. Εγιναν (και τώρα παραμένουν) μεγαλοδανειστές του ελληνικού Δημοσίου, θησαυρίζοντας από το δημόσιο χρέος. Λυμαίνονται διψήφια ποσοστά επιτοκίων, που τους πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση για δάνεια που συνάφθηκαν πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ. Επαιξαν και θησαύρισαν με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της δραχμής, γνωρίζοντας, από πρώτο χέρι, τις αποφάσεις που θα έπαιρναν οι νομισματικές αρχές και η κυβέρνηση. Κοινό μυστικό είναι οι τεράστιες μίζες που απέσπασαν για τα προγράμματα στρατιωτικών εξοπλισμών της χώρας. Αυτά και άλλα παρόμοια ήταν η ...συμβολή της Γερμανικής Τράπεζας στην ελληνική οικονομία.

Η αποχώρησή τους από το μετοχικό κεφάλαιο της Γιούρομπανκ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες, εδώ και καιρό, «αλληθώριζαν» σε άλλες αγορές και κράτη. Κύρια, στις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες, εκεί που τώρα τους παρέχουν εφάμιλλα ποσοστά κέρδους με αυτά που έβγαζαν στην Ελλάδα πριν από την ΟΝΕ. Οχι ότι «εδώ» δε θα συνεχίσουν να «τρώνε τον άμπακο». «Απλά» εκεί, στη σημερινή φάση, τα ποσοστά κέρδους, και μάλιστα σ' αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «σκληρό πυρήνα» της επιχειρηματικής τους εμβέλειας, είναι πολύ υψηλότερα: Η σημερινή Πολωνία και η Τσεχία (ζωτικός χώρος για το γερμανικό τραπεζικό κεφάλαιο) έχουν πολύ ψωμί μέχρι την ένταξή τους στην ΟΝΕ.

Ιστορίες σαν αυτή έχουμε δει και θα δούμε και άλλες αρκετές. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, όμως, θα πρέπει να βγάζουν τα δικά τους πολύτιμα συμπέρασμα. Τα μονοπώλια αναζητούν το καλύτερο, για τα αφεντικά τους, κόστος ευκαιρίας. Τέτοιος ήταν πάντα ο καπιταλισμός και ανάλογη η επιχειρηματική διαδρομή της Ντόιτς Μπανκ, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, διακρίθηκε για τη χρηματοδότηση των δυο Παγκοσμίων Πολέμων.


Αντρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Οι διαδηλώσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ τα λένε τελικά σ' αυτήν τη χώρα, το μόνο που ταλαιπωρεί τους πολίτες είναι ...οι διαδηλώσεις και, μάλιστα, αυτές που έχουν «μικρό όγκο». Κάπως έτσι το σκέφθηκαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ανακοίνωσαν μέτρα όχι περιορισμού, αλλά περαιτέρω ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό τους, ορισμένοι κλάδοι εργαζομένων, επειδή δεν έχουν άλλη δουλιά να κάνουν, βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την κίνηση και να ταλαιπωρούν όσους οδηγούν ή θέλουν να μετακινηθούν.

Δε θέλει, βέβαια, και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η αντίληψη και το πού μπορεί να οδηγήσει. Οσο για τα περί ευπρόσωπης και λειτουργικής πόλης, που μας λένε για την Αθήνα, μάλλον πρέπει να αναλογιστούν το ποιος πραγματικά φταίει για την κατάστασή της και ποιος την «έκοψε και την έραψε» στα μέτρα των διαφόρων συμφερόντων.

ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ είπε χτες ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας για τη νέα περιφερειακή διάρθρωση της χώρας που θα ισχύσει από το 2006: Μίλησε για «4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», όπως καταλαβαίνετε τα υπόλοιπα περί «νέας δομής» κλπ. ακούστηκαν εκ του περισσού.

Βλέπετε και μόνον η αναφορά σε κοινοτικά κονδύλια κάνει τα κάθε λογής τρωκτικά, μεγάλα η μικρά, να στέκονται ...προσοχή.

ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να βρίσκουν εντυπωσιακές ονομασίες για τις επιχειρήσεις τους οι Αμερικανοί, δεν είναι όμως ποτέ εξίσου εντυπωσιακά τα αποτελέσματα. Μάλλον στα ίδια ίχνη κινείται και η επιχείρηση «Σιδερένιο Σφυρί», όπως ονόμασαν τις επιθέσεις εναντίον της ιρακινής αντίστασης στη Βαγδάτη.

Αλλωστε, από όσο γνωρίζουμε, το ...σφυρί χρησιμοποιείται για να καρφώνει καρφιά και εν γένει να σταθεροποιεί πράγματα. Ακριβώς όπως πρόκειται να «σταθεροποιηθεί» η απέχθεια των Ιρακινών για τον κατακτητή τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για το νέο «τρικ» της καινούριας διορισμένης κυβέρνησης, που προετοιμάζει ο Λευκός Οίκος, είναι πασιφανές ότι κανένα δεν πρόκειται να πείσει ή να εξαπατήσει σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ.

Εργαστήριο... αγιοποιήσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλους πέντε καλόγερους (δύο Ισπανούς, έναν Ιταλό, ένα Βέλγο και μια Γαλλίδα), που έζησαν τον 18ο και 19ο αιώνα, αγιοποίησε τις προάλλες ο πάπας Ιωάννης Παύλος. Και το σημειώνουμε, γιατί ο ποντίφικας έχει αποδειχθεί ολυμπιονίκης στο σχετικό... άθλημα, αφού ο συνολικός αριθμός των αγιοποιήσεων, που έχει κάνει, ξεπερνά όλους όσους είχαν κάνει όλοι μαζί οι προκάτοχοί του. Μέχρι σήμερα, ο πάπας Ιωάννης Παύλος έχει αγιοποιήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 477 άνδρες και γυναίκες. Και τονίζουμε το μέχρι σήμερα, γιατί - παρότι ο πάπας βρίσκεται με το ένα πόδι στον τάφο - έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των υποψηφίων άλλους 1.320...

Ηταν όλα ψέματα

Θυμάστε την Τζέσικα Λιντς; Μάλλον όχι. Να σας τη θυμίσουμε εμείς. Η Τζέσικα Λιντς είναι η Αμερικανίδα στρατιώτης, η οποία πιάστηκε αιχμάλωτη από τους Ιρακινούς, ηρωικώς μαχόμενη και μερικές μέρες μετά απελευθερώθηκε, μετά από εξίσου ηρωική ...και ειδική αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας, η οποία τη βρήκε στο θάλαμο ενός ιρακινού νοσοκομείου, απάνθρωπα βασανισμένη και ημιθανή, κλπ., κλπ. Ολ' αυτά, καθώς διαρκούσε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Ακολούθησε η παρασημοφόρησή της κι ένας ορυμαγδός ηρωοποίησης στα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Πολυσέλιδη φωτογράφιση στο «Βάνιτι Φάιρ», πρώτο θέμα στο «ΤΙΜΕ», εκπομπές σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, κλπ., κλπ.

Τώρα, η Τζέσικα Λιντς έλυσε τη σιωπή της και δηλώνει ότι όλα τα παραπάνω είναι ψέματα. Δε συνελήφθη μαχόμενη και δεν έριξε ούτε μία σφαίρα, λέει η ίδια. «Κανείς δε με χτύπησε, κανείς δε με χαστούκισε, τίποτα... στην πραγματικότητα, είχα και μια νοσοκόμα που μου τραγουδούσε». Επιπλέον, δηλώνει ότι δεν έγινε καμία μάχη για την απελευθέρωσή της από το ιρακινό νοσοκομείο, όπου την είχαν χειρουργήσει και περιθάλψει οι Ιρακινοί γιατί είχε σπάσει το μηριαίο οστό. Οι νοσηλευτές της προσπάθησαν να την παραδώσουν στους Αμερικανούς - δηλώνει η ίδια - αλλά δέχτηκαν αμερικανικά πυρά, όταν την έβγαλαν από το νοσοκομείο και υποχρεώθηκαν να ξαναμπούν σ' αυτό. (Τα στοιχεία από πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής»).

Η πρώτη και καθοριστική προϋπόθεση

Στο ναδίρ έχει βρεθεί η δημοτικότητα του Γερμανού καγκελαρίου, Γκ. Σρέντερ και του κόμματός του, λένε οι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους σοσιαλδημοκράτες κάτι πάνω από 20% και στους αντιπάλους τους, χριστιανοδημοκράτες και χριστιανοκοινωνιστές υπερδιπλάσιο ποσοστό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Γαλλία, μόνον, που στη χώρα αυτή το καμπανάκι χτυπά για τη «Δεξιά», αφού η τελευταία κυβερνά τώρα τη χώρα. Το ποσοστό δημοτικότητας του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, έχει πέσει στο 32%, το χαμηλότερο των τελευταίων 18 μηνών. «Η θέση του είναι πολύ αδύνατη. Δε βλέπω κανένα φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ένας πολιτικός αναλυτής.

Πορείες παράλληλες δυο διαφορετικών και αντιμαχόμενων υποτίθεται πολιτικών γραμμών και αντιλήψεων, της «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας» και της «συντηρητικής Δεξιάς». Υποτίθεται, όμως. Γιατί, ο Σρέντερ στη Γερμανία και οι Σιράκ - Ραφαρέν στη Γαλλία προωθούν και εφαρμόζουν ουσιαστικά την ίδια, αντιλαϊκή πολιτική. Ιδια με αυτή που θα εφαρμόσουν και οι αντίστοιχοι αντίπαλοί τους, εάν στις επόμενες εκλογές νικήσουν στη μεν Γαλλία οι σοσιαλιστές και στη δε Γερμανία οι χριστιανοδημοκράτες. Τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών της ΕΕ προϋποθέτουν, ως πρώτο και καθοριστικό βήμα, τον απεγκλωβισμό και τη χειραφέτησή τους από τους κάθε λογής υπηρέτες των «ευρω-μονόδρομων». Οπως ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπολεμική δράση

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η επιθετικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης «γεννά» πολέμους και απειλεί λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Μόλις τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το προηγούμενο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ και οι ιμπεριαλιστές σ' αυτό το διάστημα εξαπέλυσαν δυο πολέμους εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ, δολοφονώντας χιλιάδες ανθρώπους.

Η δεύτερη μάλιστα θηριωδία τους είναι σε πλήρη εξέλιξη και συναντά την καθολική αντίσταση του ιρακινού λαού. Οι «απελευθερωτές», όπως αυθαίρετα και εντελώς προκλητικά «βάφτισαν» τους στρατούς τους Αμερικάνοι, Βρετανοί, Ιταλοί ιμπεριαλιστές και οι συνοδοιπόροι τους, έχουν πλέον σε καθημερινή βάση μικρές και μεγάλες απώλειες. Η προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο στρατηγείο των καραμπινιέρων στη Νασιρίγια ήρθε να επιβεβαιώσει όλα τα αντιπολεμικά και φιλειρηνικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί ακόμα και στο εσωτερικό των επιτιθέμενων χωρών και απαιτούν εδώ και τώρα να σταματήσει ο πόλεμος και να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους από το Ιράκ.

Πολλούς μήνες πριν από την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, σε όλες τις χώρες του κόσμου, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, έγιναν μεγάλες αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Συγκλονιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν όμως και στην πατρίδα μας. Η ΕΕΔΥΕ με τη συμβολή και τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δεν κάλεσε το λαό της χώρας απλά να κινητοποιηθεί για να αποτραπεί ο πόλεμος, ούτε συντάχθηκε με τους «γαλλογερμανικούς άξονες», που τάχθηκαν δήθεν κατά της επέμβασης. Ανοιχτά και ξεκάθαρα το φιλειρηνικό κίνημα έκανε λόγο για ενίσχυση του αγώνα, με στόχο την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για έναν άλλο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

Η πλούσια αντιπολεμική δράση της ΕΕΔΥΕ δε συμβαδίζει, βέβαια, σε κανένα σημείο με τη... δράση της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν οι δρόμοι της πρωτεύουσας και πολλών άλλων πόλεων της χώρας «πλημμύριζαν» από χιλιάδες διαδηλωτές, που απαιτούσαν καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους βρώμικους πολέμους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ, είχε ήδη πάρει θέση... Παρέδιδε τη Σούδα, υπέγραφε συμφωνίες για αντιτρομοκρατικές εκστρατείες, προληπτικούς πολέμους και έστελνε Ελληνες στρατιώτες ως κατοχικά στρατεύματα, απ' όπου πέρασαν τα «γεράκια» της Νέας Τάξης.

Η αντίσταση των λαών στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σήμερα εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και είναι φυσικό, αφού και στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όλοι οι τομείς που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Σήμερα είναι αναγκαίο παρά ποτέ ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά κινήματα. Μια ευρύτερη συσπείρωση κινημάτων και μαζικών οργανώσεων μπορεί να συγκροτηθεί με την καθοριστική συμβολή της ΕΕΔΥΕ και να ανοίξει το δρόμο, για να μετατραπεί η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίδραση σε οργανωμένη αντίσταση και λαϊκή αντεπίθεση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org