Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΝΕΙΑ
Οι αντιδράσεις τους ανάγκασαν σε υποχώρηση

Αποσύρθηκε η τροπολογία που προέβλεπε την επέκταση των «οίκων ανοχής» και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος

Μετά την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΚΚΕ - που πρώτοι έθεσαν το θέμα - αλλά και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε χτες να αποσύρει την τροπολογία για την επέκταση των «οίκων ανοχής» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος, αλλά την τροπολογία για την τακτοποίηση των υπαλλήλων των βουλευτών. Και οι δύο τροπολογίες ήταν άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο το οποίο αφορούσε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατήγγειλε την προωθούμενη τροπολογία για την επέκταση των πορνείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πορνεία είναι φαινόμενο εκμεταλλευτικών κοινωνιών, αλλά τέτοια πρεμούρα από μια κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται και σοσιαλιστική, να νομιμοποιήσει το εμπόριο σάρκας, να νομιμοποιήσει τα κέρδη των σωματεμπόρων, δεν είναι ηθικά εξαγριωτική, είναι πολιτικά εξεγερτική. Η κοινωνία που δέχεται την πορνεία ως επάγγελμα είναι στη ρίζα της εκμεταλλευτική, ταξική και βαθύτατα ρατσιστική».

Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αναγνώρισε την πορνεία ως επάγγελμα και με την τροπολογία και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, διευκολύνεται η ίδρυση και επέκταση των «οίκων ανοχής» ακόμα και σε περιοχές κοντά σε σχολεία και πλατείες. Μοναδικό κριτήριο, συνέχισε η βουλευτής, για να «πιάσεις δουλιά, είναι να είσαι 18 χρονών» και τόνισε καυστικά: «Εχουμε στα αλήθεια καταπληκτικό πράγμα να προτείνουμε στα νιάτα: 18 χρονών και δε βρίσκεις δουλιά; Δεν μπορείς να πας ούτε μισθοφόρος στο στρατό; Κατευθείαν στο μπορντέλο βοηθητικό προσωπικό».

Η κυβέρνηση, είπε η Λ. Κανέλλη, βιάζεται να νομιμοποιήσει τους «νταβατζήδες» γι' αυτό δίνει άδεια πορνείας και σε παντρεμένες, «αφού οι περισσότερες πόρνες εισαγωγής, έχουν κάνει εικονικό γάμο και έτσι εσείς (η κυβέρνηση) νομιμοποιείται το σύζυγο, δηλαδή τον προαγωγό, μέσα στον οίκο ανοχής».

«Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που φέρνετε τέτοιο πράγμα εδώ μέσα» κατέληξε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι ένα σοβαρό, όπως το συζητούμενο, δεν μπορεί να έρχεται με τη μορφή τροπολογίας αφού μια τέτοια διαδικασία δεν επιτρέπει ειδικότερη συζήτηση. Γι' αυτό ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό Ν. Μπίστη να την αποσύρει και «εάν και εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει μέχρι τότε να εισαχθεί αυτή η τροπολογία, να την καταθέσει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας».

Ο υφυπουργός αναγκάστηκε τελικά να την αποσύρει παρόλο που είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη χωροθέτηση των οίκων ανοχής και έχει για το θέμα γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη και απόφαση της ΚΕΔΚΕ.

Η τροπολογία για συνεργάτες βουλευτών

Η άλλη τροπολογία που αποσύρθηκε αφορούσε την τακτοποίηση συνεργατών των βουλευτών. Με βάση καινούρια διάταξη, οι βουλευτές θα έχουν συνεργάτες κατόχους διδακτορικού διπλώματος και οι παλιοί διορίστηκαν στο δημόσιο. Με την τροπολογία οι βουλευτές μπορούν να αποσπάσουν εκ νέου τους υπαλλήλους αυτούς στα γραφεία τους όσο διαρκεί η διετής δοκιμαστική υπηρεσία τους στο δημόσιο.

Το ΚΚΕ - που είχε αντιδράσει και στην ψήφιση της ρύθμισης - αντέδρασε και στην προωθούμενη τροπολογία. Ο βουλευτής Σ. Σκοπελίτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πέρα για πέρα αντίθετοι με την τροπολογία. Ζητάτε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία διορισμού στο δημόσιο για την οποία ήμασταν και είμαστε πέρα για πέρα αντίθετοι. Οχι μόνο στα λόγια αλλά το καταγράψαμε και στην πράξη: Κανένας συνεργάτης βουλευτή του Κόμματός μας δε χρησιμοποίησε τη σχετική διάταξη για να διοριστεί στο δημόσιο και ένας που το έκανε σε όλη αυτήν την πορεία, διαγράφηκε από το Κόμμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την ενέργειά σας να ξανααποσπαστούν στους βουλευτές εκείνοι οι συνεργάτες που δεν είχαν διδακτορικό τίτλο».

Και αυτή η τροπολογία αποσύρθηκε αφού το ζήτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, λέγοντας ότι «η Βουλή δε ζήτησε μια τέτοια διάταξη και δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ