Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο πρόγραμμα που ψήφισε στο συνέδριό της το 2001 αναφερόμενη στο πρόβλημα της Υγείας, το ονομάζει «κοινωνικό αγαθό», ενώ μιλά για πολιτική «ίσων ευκαιριών» στην Υγεία. Τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα;

Η ΝΔ ΣΧΕΤΙΚΑ με το πρόβλημα της υγείας αναφέρει πράγματι στο πρόγραμμά της ότι με την πολιτική της επιδιώκει: «Την εξασφάλιση σε κάθε Ελληνα πολίτη ίσων ευκαιριών συμμετοχής στις προοπτικές ευημερίας που δημιουργεί η οικονομία της αγοράς, μέσα σε ένα περιβάλλον ισονομίας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας».

Με βάση αυτή την αρχή, διατυπώνει ότι:

«Πιστεύει σε ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα ίσων ευκαιριών στην επιδίωξη των ατομικών στόχων. Βασικός μηχανισμός κατανομής των οικονομικών πόρων είναι αυτός της ελεύθερης αγοράς, ενώ το κράτος θα εξασφαλίζει το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο που επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν κάτω από ανταγωνιστικές συνθήκες».

ΜΕ ΒΑΣΗ τις πιο πάνω τοποθετήσεις η ΝΔ υπόσχεται ότι με την πολιτική της θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη λειτουργία του τομέα Υγείας με τους νόμους της αγοράς. Δηλαδή η προστασία και αποκατάσταση της υγείας να είναι εμπόρευμα που θα αγοράζεται ακριβά. Αυτό υπηρετεί και το στόχο που έχει για δημιουργία κλίματος που να βοηθά τις επενδύσεις σε κεφάλαια, κυρίως τα ιδιωτικά, αλλά και συνθηκών σιγουριάς στην απόδοση των επενδύσεων και στο συγκεκριμένο τομέα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη.

Οι διατυπώσεις επομένως για «ελεύθερη αγορά» και για «ίσες ευκαιρίες», σημαίνουν ότι υπηρεσίες Υγείας θα πουλιούνται και όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν και την υγειά τους.

ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ επίσης ταυτόχρονα να αμβλύνει στη συνείδηση των εργαζόμενων την ύπαρξη των ταξικών διαφορών. Ισες ευκαιρίες δεν υπήρξαν, ούτε μπορούν να υπάρξουν, από τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα που παράγουν τον πλούτο αλλά ζουν στη φτώχεια, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και στον τομέα της Υγείας, και τους επιχειρηματίες που τον καρπώνονται.

Η ΝΔ προπαγανδίζει ότι η υγεία είναι «μέγιστο κοινωνικό αγαθό», αλλά ψεύδεται αφού η πολιτική της την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα, αν και είναι μέγιστη κοινωνική ανάγκη. Η υγεία παίρνει το χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού μόνο σε ένα σύστημα που δεν είναι εκμεταλλευτικό, δεν την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα, που όλοι απολαμβάνουν ισότιμες, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Η ΝΔ ΕΧΕΙ πολιτική που υπηρετεί και ενισχύει την επιχειρηματική δράση τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ επικαλείται το κοινωνικό αγαθό της Υγείας, θέλει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση, στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να λειτουργεί σε ιδιωτική βάση, όπου οι παροχές θα είναι ανάλογες με τη δυνατότητα πληρωμής από τους εργαζόμενους είτε απ' ευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, είτε από την αναπτυσσόμενη ιδιωτική ασφάλιση. Επιπλέον την προστασία της Υγείας, την αντιμετωπίζει σαν οικονομικό δείκτη στα πλαίσια της πολιτικής της λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ