Σε ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στα πλαίσια του διεθνούς οργανισμού για την αεροπλοΐα, ICAO, για την υπογραφή της συμφωνίας, που αφορά στους αεροδιαδρόμους, οι οποίοι διέρχονται από τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κατ' αρχήν συμφωνία, που είχε επέλθει πρόσφατα, η Ελλάδα θα καταργούσε τον ελληνικό αεροδιάδρομο J60 για πολιτικά αεροσκάφη που διέρχονταν από χαμηλό ύψος στο Αιγαίο και τη Λήμνο και αποτελούσε «εμπόδιο» για την παράνομη είσοδο των τουρκικών μαχητικών στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και θα καθορίζονταν, με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, νέοι αεροδιάδρομοι σε μεγαλύτερα ύψη που δε θα επηρεάζουν τη δραστηριότητα των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία ως γνωστό, για επιχειρησιακούς λόγους, πετάνε σε χαμηλά ύψη.
Οι συζητήσεις που διεξάγονταν στο Παρίσι μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ειδικών για τη διευθέτηση των «τεχνικών λεπτομερειών» της συμφωνίας για τους νέους αεροδιαδρόμους έχουν, βέβαια, προς το παρόν διακοπεί, εξαιτίας της στάσης της τουρκικής πλευράς, που βάζει στο τραπέζι όλο και πιο πολλές απαιτήσεις (μη αποδοχή ελληνικού εναέριου χώρου 10 μιλίων, μη κατάθεση σχεδίων πτήσης για τα μαχητικά αεροσκάφη) σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει από το παράθυρο τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Ο ελληνική πλευρά διά του υπουργείου Εξωτερικών μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη, καθώς τώρα εμφανίζεται να είναι αυτή που ζητάει από την τουρκική πλευρά να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων, πράγμα που τη φέρνει σε δυσμενή θέση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Π.Μπεγλίτη, το θέμα που εμπόδισε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι το «αίτημα της Ελλάδας να συμπεριληφθούν σαφείς τεχνικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα μεγιστοποιούσαν την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων και θα ενίσχυαν την τεχνική συνεργασία των δύο FIR». Δεν είναι εδώ, όμως, όλη η αλήθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «λύσεις», οι οποίες στην ουσία παγιώνουν και νομιμοποιούν το καθεστώς αμφισβήτησης του ελληνικού εναέριου χώρου και του ελληνικού FIR, που προωθεί η τουρκική πλευρά με τις συνεχείς παραβιάσεις που κάνει στο Αιγαίο. Δηλαδή, πρότεινε να ισχύσει για τους νέους αεροδιαδρόμους αυτά που ισχύουν σήμερα στα εγχειρίδια αεροναυτιλιακών πληροφοριών τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, με λίγα λόγια, τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να μην καταθέτουν σχέδια πτήσης και να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο από τα 10 μέχρι τα 6 μίλια από τις ακτές των νησιών και αυτό να είναι «νόμιμο» για την τουρκική πλευρά και «παράνομο» για την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, ούτε αυτό έγινε αποδεκτό. Παράλληλα, όπως γράφει η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» η ελληνική πλευρά δέχτηκε να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση ακόμα και αεροδιαδρόμους που περνάνε αποκλειστικά από τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, όπως ο αεροδιάδρομος Ν139 που ξεκινάει από τη Χίο και για το τμήμα του από την Ικαρία μέχρι την Κάρπαθο.
Οποια, ωστόσο, κι αν είναι η εξέλιξη, υπάρχουν ήδη δυσμενείς συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η ελληνική κυβέρνηση συνόδευσε την κατ' αρχήν συμφωνία με την Τουρκία που ανακοινώθηκε πρόσφατα με αποκήρυξη των ελληνικών αεροδιαδρόμων που είναι υπό κατάργηση, όπως ο J60 που διέρχεται από τη Λήμνο σε χαμηλό ύψος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διάφορες ανακοινώσεις που είχε εκδώσει το υπουργείο Εξωτερικών για να δικαιολογήσει τις διευθετήσεις που έγιναν, ουσιαστικά γινόταν επίσημα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτός ο διάδρομος είναι παράνομος, όπως επί χρόνια ισχυριζόταν η τουρκική πλευρά. Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι εάν τελικά δεν επέλθει συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα διατηρήσει έναν «παράνομο» αεροδιάδρομο; Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο αεροδιάδρομος παραμένει σε ισχύ, είναι όμως άγνωστο εάν χρησιμοποιείται πλέον και σε κάθε περίπτωση το πολιτικό πρόβλημα παραμένει καθώς η ελληνική πλευρά τον έχει καταδικάσει.