Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ
Βήμα για την ιδιωτικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας

Καταγγέλλοντας ένα ακόμα βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ καταψήφισε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των δυο σημαντικότερων εταιριών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έκανε λόγο για συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και ένα ακόμα χτύπημα στον κλάδο όπου τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες στο σύνολό του μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Πάμε για αποκρατικοποίηση και όχι για συγχώνευση» τόνισε χαρακτηριστικά Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι «φτιάχνετε μια εκ των προτέρων ανίκανη να σταθεί στα πόδια της εταιρία» χωρίς ταυτόχρονα καμιά εγγύηση για το μέλλον των εργαζομένων. Οπως ανέφερε η Λιάνα Κανέλλη, η ουσία των κυβερνητικών επιδιώξεων βρίσκεται στη μετεγκατάσταση και την ακίνητη περιουσία των δυο εταιριών, μιλώντας για «158 στρέμματα στον αστικό όγκο του Υμηττού» και «450 στρέμματα στην Ελευσίνα, "φάτσα κάρτα" μπροστά στο καινούριο λιμάνι στο οποίο θα καταλήγουν η Αττική και η Εθνική οδός».

Οπως σημείωσε, ο τρόπος που επιλέχθηκε για τη συγχώνευση ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ, «η αξία της εταιρίας θα καταλήξει στα 39 εκατομμύρια ευρώ», υποστηρίζοντας ότι «έχει ήδη βρεθεί αγοραστής». Επίσης η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι «αρνείται η κυβέρνηση να βάλει όρο για δημόσιο χαρακτήρα» και προκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας: «Κάντε την πολεμική βιομηχανία όπως η ΕΡΤ, μια μόνο μετοχή στο δημόσιο και ελεγκτέα από τη Βουλή», σημειώνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες οι προφορικές αναφορές στο δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας, «γιατί θα αρχίσετε μετά τη μετοχοποίηση» αφού «το έχουμε ξαναδεί το έργο και είναι απεχθές».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «έρχεται ένα νομοσχέδιο κόντρα ακόμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία» αφού προβλέπεται να αίρεται κάθε ποινική και αστική ευθύνη κατά τη διάρκεια της συγχωνεύσεως» και «απαλλάσσουμε τον πρόεδρο και τους συμμετέχοντες στη συγχώνευση από πάσα ευθύνη». Επίσης σημείωσε ότι «αποφεύγεται η περιγραφή των ακίνητων για να είναι ασύδοτη και αντιπεριβαλλοντική η χρήση τους».

Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε ότι «υπάρχει τρόπος εξώθησης των εργαζομένων σε αποδοχή δυσμενέστερων συνθηκών και δικαιωμάτων ή και αποχώρησης». «Θέλετε να πάρετε πραγματικά μέτρα; Δεχτείτε τα αιτήματά τους», επισήμανε η Λιάνα Κανέλη, «έχουν καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο διασφάλισής τους».

Η συγχώνευση στοχεύει στην επιβίωση και τον εκσυγχρονισμό των εταιριών υποστήριξε ο υφυπουργός Αμυνας, Θόδωρος Κοτσώνης, σημειώνοντας ότι πρέπει «να σταματήσει ο ανταγωνισμός ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ προτού αποδειχτεί καταστροφικός». Οσον αφορά το δημόσιο χαρακτήρα ο Θ. Κοτσώνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να προσθέσει στο νομοσχέδιο πως η νέα εταιρία θα «εξυπηρετεί σκοπούς δημόσιου συμφέροντος»! Πάντως ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως «θα επιδιώξουμε μείωση των θέσεων του προσωπικού μέσω της συνταξιοδότησης και μέσω μιας εθελούσιας εξόδου» αφού η εταιρία «πρέπει να δουλέψει με λιγότερο προσωπικό για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρίας».

Από την πλευρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να αμφισβητηθεί η ουσία του κυβερνητικού νομοσχεδίου ασκήθηκε κριτική για προχειρότητα και αδιαφάνεια καθώς και έμμεση κριτική για μεθόδευση παράδοσης της επιχείρησης σε ημετέρους. Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ Αθ. Βλάχος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έρχεται να «παραδεχτεί επί της αρχής αυτά που υποστήριζε η ΝΔ το 1992 μετά τη σπατάλη 1 τρισ.». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι να μη βρεθούν ξεκρέμαστοι στις 5 του Οκτώβρη(2009-09-23 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα ο επαρχιακός Τύπος(2007-03-01 00:00:00.0)
Ρουσφετολογικός μηχανισμός για βαθύτερη στρατιωτικοποίηση(2005-04-14 00:00:00.0)
Συζήτηση για την πολυφωνία και την ποιότητα των προγραμμάτων(2005-02-24 00:00:00.0)
Να μην επιτραπεί επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ(2000-05-26 00:00:00.0)
"Στο σφυρί" και η ΕΒΟ(1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ