Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρωπαϊκή «δημοκρατία»...

«

Γεύση» των σοβαρότατων παραβιάσεων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είχε την ευκαιρία να πάρει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που βρέθηκε στη Λιθουανία και την Εσθονία. Θα αρκούσε ίσως μόνο η φωτογραφία στο χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για να αποδώσει την κατάσταση που επικρατεί, η οποία απεικονίζει τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος μέσα στις φυλακές της Λιθουανίας με τους ηγέτες του εκεί Κομμουνιστικού Κόμματος, που κρατούνται επί χρόνια φυλακισμένοι.

Στις χώρες της Βαλτικής, τα ΚΚ είναι παράνομα, οι ηγέτες τους φυλακίζονται, όταν την ίδια στιγμή επιβραβεύονται συνεργάτες των ναζί που βλέπουν να ανεγείρονται μνημεία προς τιμήν τους ή να τους χορηγούνται παχυλές συντάξεις. Οι κομμουνιστές δεν είναι φυσικά οι μόνοι που έρχονται αντιμέτωποι με διώξεις. Για παράδειγμα, οι ρωσόφωνοι της Εσθονίας που αποτελούν το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν ένα πλέγμα νομικών, οικονομικών, γλωσσικών, πολιτιστικών και πολιτικών διακρίσεων σε βάρος τους, ενώ στερούνται κάθε πολιτικού δικαιώματος. Ιδιο το σκηνικό και στη Λετονία.

Πρόκειται - να θυμίσουμε - για χώρες υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην ΕΕ, που κατά τα άλλα κόπτεται για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα σε άλλες ηπείρους, αλλά πρωτοστατεί στο ίδιο το έδαφός της στην παραβίασή τους. Στην ΕΕ, που προκλητικά κλείνει αυτιά και μάτια στις καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Βαλτικής, αποδεικνύοντας τη βαθιά υποκρισία της και την αντιδραστική της φύση. Τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων των συγκεκριμένων χωρών μόνο ως εμπόδιο αντιμετωπίζονται από την ΕΕ των πολυεθνικών, στην προσπάθειά της να βάλει στο χέρι τις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Μια προσπάθεια που περνάει φυσικά μέσα από την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και την ένταση του αυταρχισμού σε βάρος όσων δεν απαρνιούνται το παρελθόν, δεν απεμπολούν τις ιδέες και τις αρχές τους. Αυτό το «αδίκημα» διέπραξαν και οι ηγέτες του ΚΚ της Λιθουανίας, που κρατούνται χωρίς κανένα νομικό έρεισμα στις φυλακές μια δεκαετία τώρα.

Το ΚΚΕ δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές, κομμουνιστές και σ' αυτές τις χώρες. Πολλές και ποικίλες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρε, οι ενέργειες που έκανε και κάνει. Και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθεια υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όποια γωνιά της Γης κι αν παραβιάζονται. Ωστόσο, η έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε κόμματα και αγωνιστές, που διώκονται για τις ιδέες τους, πρέπει να διευρυνθεί. Να γίνει υπόθεση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι χρέος απαράγραπτο σε μια εποχή που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εκδηλώνεται όλο και πιο ανοιχτά, όλο και πιο προκλητικά εναντίον χωρών, λαών, μεμονωμένων ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε πολλές φορές σ' αυτό το κάλεσμα, σήμερα ας το πράξει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργοποίηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας(2009-04-09 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν τις διώξεις των κομμουνιστών!(2008-02-28 00:00:00.0)
Απαιτούν την απελευθέρωση του Μ. Μπουρακιάβιτσιους(2005-12-06 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Λιθουανίας(2003-12-23 00:00:00.0)
Λευτεριά στους φυλακισμένους Λιθουανούς κομμουνιστές ηγέτες(2003-11-08 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένη πολιτική δολοφονία(1997-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ