Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«Πράσινο φως» για νέο εκλογικό νόμο

To «πράσινο φως» για να προχωρήσει στον νέο εκλογικό νόμο έλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, με τον οποίο είχε συνάντηση μιάμισης περίπου ώρας. Οι τελευταίες λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε εκ νέου συνάντησή τους μέσα στη βδομάδα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, και ακολούθως ο Κ. Σκανδαλίδης θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Περίπου στα μέσα Νοέμβρη υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι από τις επόμενες, εκτός αν ψηφιστεί (πράγμα απίθανο) από τα 2/3 των μελών της Βουλής. Θυμίζουμε ότι ο νέος νόμος εξακολουθεί να κλέβει ψήφους από τα μικρότερα κόμματα και από το δεύτερο σε εκλογική δύναμη, τις οποίες «χαρίζει» στο πρώτο κόμμα, στο όνομα της δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Υπολογίζεται ότι με ένα ποσοστό περίπου 42% μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ανοιχτό είναι το θέμα της λίστας και της διπλής κάλπης, τα οποία θέλει να προωθήσει ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά έχουν συναντήσει αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο θα γίνει παράλληλα με την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, στην κατεύθυνση της μείωσης των Περιφερειών και της μετεξέλιξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας. Η «ισχυρή» Περιφέρεια, δηλαδή η συγκρότηση ενός οργάνου που θα εγγυάται την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στους νομούς της χώρας από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον επιπρόσθετο λόγο ότι σε επίπεδο ΕΕ μια σειρά σημαντικών αποφάσεων θα λαμβάνονται από την Επιτροπή των Περιφερειών.

Κατά τα άλλα, τη συνάντηση απασχόλησε το νέο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη βδομάδα. Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών - που ίσχυε για τους υπουργούς - και στους βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και γενικά σε πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας. Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτικός ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τόσο των ίδιων των ελεγχόμενων όσο και των συζύγων ή ανήλικων τέκνων τους. Ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ όσοι καταθέσουν για πρώτη φορά δήλωση «πόθεν έσχες» υποχρεούνται να παρουσιάσουν τα περιουσιακά στοιχεία και την πηγή προέλευσής τους των τελευταίων 3 ετών. Στους, περίπου, 155.000 ανέρχονται οι υπόχρεοι δηλώσεων «πόθεν έσχες», ενώ δεν έχει καταληχθεί ακόμη αν οι αστυνομικοί θα καταθέτουν τις δηλώσεις τους στον Αρειο Πάγο ή στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ