Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξεκινά το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Τα τελευταία σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ για ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ευρωπαίων και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα «ύποπτα στοιχεία», υλοποιούνται ταχύτατα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατάσσει πλέον ανοιχτά τα κράτη - μέλη, σε ένα μικροτσίπ (επικολλημένο στις βίζες και τις άδειες παραμονής, που εκδίδουν για τους μετανάστες και τους επισκέπτες) να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Οι αποθηκευμένες στο τσιπ πληροφορίες θα διασταυρώνονται με τις αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων, που διατηρούν οι αρχές. Η Ουάσιγκτον πίεζε εδώ και καιρό να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο και να «ελέγχει» τα στοιχεία αυτά με τις ομογάλακτες Βρυξέλλες.

Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» συμπληρώνει τα τελευταία δημοσιεύματα του «Ρ», σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πριν μερικές μέρες επίσημη αναλυτική «πρόταση»: Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό των ταξιδιωτικών εγγράφων, οι 25 χώρες - μέλη της ΕΕ εντέλλονται έως τα μέσα του 2005 να προμηθεύσουν όλους τους πολίτες τρίτων χωρών, που ταξιδεύουν ή ζουν νόμιμα σ' αυτές, με ενιαίου τύπου θεωρήσεις εισόδου (βίζα) και άδειες παραμονής. Στα έγγραφα θα ενσωματωθούν (σε πρώτη φάση) μία ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας (αποκλείστηκε προσωρινά η ίριδα του ματιού), καθώς και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου τους, τα οποία θα περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, τις λεγόμενες βιομετρικές.

Μάλιστα, για να μην αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες αντιρρήσεις, η Επιτροπή φέρεται να άλλαξε τους σχετικούς κανονισμούς, ώστε η εφαρμογή της πρότασής της να μη χρειάζεται νομοθετική κύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια. Αλλωστε, η πρότασή της εγκρίθηκε στις 2/10/2003 από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων - Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Τα βιομετρικά αυτά δεδομένα θα αποθηκεύονται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία (μικροτσίπ) και θα διασταυρώνονται με τις βάσεις πληροφοριών του συστήματος Σένγκεν σε κάθε συνοριακό ή εσωτερικό έλεγχο ασφαλείας. Οποιος μετανάστης δε διαθέτει αυτά τα έγγραφα θα θεωρείται παράνομος, θα συλλαμβάνεται και θα απελαύνεται από την ΕΕ ως ύποπτος και πιθανός τρομοκράτης. Του ηλεκτρονικού φακελώματος των μεταναστών έπεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων της Ευρωένωσης, με το πρόγραμμα έκδοσης βιομετρικών διαβατηρίων από τον επόμενο χρόνο.

Σημειώστε ότι τα νέα αντιδραστικά μέτρα εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βέροια, το Μάρτη του 2003, υπό την προεδρία του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τότε αρμόδιο υπουργό, σήμερα γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Οριστικοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον περασμένο Ιούνη και σχετικές ανακοινώσεις περιλήφτηκαν στο Κείμενο των Συμπερασμάτων. Αρχιτέκτονάς τους είναι ο Πορτογάλος επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο, ο οποίος επεξεργάστηκε το σχέδιο για το ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης υπόπτων στην ΕΕ, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, ενώ πριν από λίγο καιρό φερόταν ως πιθανός υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σημειώστε ότι το ηλεκτρονικό φακέλωμα ξεκίνησε φυσικά από την Ελλάδα. Με πιλοτικό κοινοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με σκοπό την «καθιέρωση προτύπου βιομετρικής αυθεντικοποίησης επιβατών σε αεροδρόμια», ειδικό μηχάνημα σαρώνει την ίριδα του ματιού κάθε επιβάτη και το δεδομένο αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων. Η σάρωση γίνεται στα σημεία ελέγχου εισιτηρίου («check - in») και επιβίβασης («boarding»). Οπως αναφέρεται επισήμως, επιδιώκεται η «διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας του επιβάτη που ελέγχει το εισιτήριό του με αυτόν που τελικώς επιβιβάζεται στο αεροπλάνο». Σύμφωνα με τη διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος», το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ιταλική αεροπορική εταιρία «Alitalia», αφορά στις πτήσεις προς Μιλάνο και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ