Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΟΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Σύμφωνα με το πνεύμα της «νέας τάξης»

Στρατό «μικρό και ευέλικτο» - από 178.500 στις 142.000 - για τις ανάγκες της «νέας δυναμικής ασφάλειας» που επιβάλλει το ΝΑΤΟ, εξήγγειλε ο υπουργός Αμυνας

Οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων, θα έχουν δε ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού

Eurokinissi

Οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων, θα έχουν δε ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού
Εξαγγελίες γύρω από τη μελλοντική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, τη φορά αυτή με προεκλογικό περιτύλιγμα, έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ), που συνήλθε γι' αυτό το σκοπό. Οι εξαγγελίες αφορούν στην οροφή του στρατεύματος, στις αποσύρσεις οπλικών συστημάτων και στις καταργήσεις σχηματισμών και μονάδων.

Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο όλο πλέγμα αναδιαρθρώσεων, που ήδη εφαρμόζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις που θα στελεχώνονται από Επαγγελματίες Οπλίτες. Δηλαδή, Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουν ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.

Το νέο περιβάλλον «ασφάλειας»

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε, χτες, ότι τις αλλαγές αυτές επιβάλλουν «οι εξελίξεις στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα, οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, οι πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες και γενικότερα η νέα δυναμική ασφαλείας». Παράλληλα, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, οι οποίες έχουν ορίζοντα που φθάνει μέχρι και το 2015, περιβάλλονται και με ένα προεκλογικού χαρακτήρα περιτύλιγμα, περί μείωσης των στρατιωτικών δαπανών.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις σε οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, επιβάλλονται από την ίδια τη συνθήκη περί μείωσης των συμβατικών εξοπλισμών (CFE), λόγω της αγοράς νέων αντίστοιχων συστημάτων. Αρα, είναι αναγκαία η απόσυρση των παλαιών, καθώς ο αριθμός για κάθε είδος οπλικού συστήματος που μπορεί να διαθέτει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τη νέα δομή που ανακοινώθηκε, η νέα οροφή προσωπικού από 178.500 που ήταν μέχρι σήμερα καθορίζεται στους 142.000 άνδρες και γυναίκες και θα υπάρξει σημαντική μείωση της επιστρατευόμενης δύναμης, η οποία θα μειωθεί κατά 50% από την προβλεπόμενη μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικό του νεοταξικού χαρακτήρα της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι στη Μακεδονία και στην Ηπειρο «προβλέπονται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, σχηματισμοί κατάλληλα οργανωμένοι και συγκροτημένοι για αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας (λαθρομετανάστες κλπ.)».

Μαχαίρι στο Στρατό Ξηράς

Ειδικότερα στο Στρατό Ξηράς, που αφορά και το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών, όλες οι μονάδες συγκροτούνται με βάση τη στελέχωσή τους σε ενεργείς και επιστρατευόμενες και σταματούν να υπάρχουν μονάδες ημιενεργείς χαμηλής στελέχωσης. Καμία επιστρατευόμενη μονάδα δε θα διαθέτει πλέον κύρια οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, πυροβόλα, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, βαριά υλικά και υλικά σύγχρονης τεχνολογίας που απαιτούν συνεχή και υψηλού επιπέδου συντήρηση.

Ολες οι ενεργείς μονάδες μέχρι το Δεκέμβρη του 2005 προβλέπεται ότι θα έχουν στελέχωση, 100% οι δυνάμεις άμεσης επέμβασης, 90-95% οι λοιπές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, 75-80% οι μηχανοκίνητες μονάδες Πεζικού, οι μονάδες Τεθωρακισμένων και Αεροπορίας Στρατού, 65-70% οι μονάδες Πεζικού και οι λοιπές μονάδες όπλων. Καταργούνται: Η 1η Στρατιά, το Γ΄ Σώμα Στρατού (Γ΄ ΣΣ) και το Α΄ Σώμα Στρατού από ενεργό τίθεται σε κατάσταση επιστρατευόμενης Μονάδας, 8 μεραρχίες, 9 ταξιαρχίες και 3 συντάγματα καταδρομών και 1 αλεξιπτωτιστών.

Απόσυρση οπλικών συστημάτων

Αποσύρονται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «σταδιακά τα κύρια οπλικά συστήματα παλαιάς τεχνολογίας παράλληλα με την προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων σε μικρότερους αριθμούς αλλά προσαρμοσμένα στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις για ισχυρές και ευέλικτες δυνάμεις με αύξηση της μαχητικής ισχύος και διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας και της άμεσης αντίδρασης».

Την περίοδο 2002-2005 αποσύρονται:

- Στο Στρατό Ξηράς 325 άρματα μάχης, 413 Πυροβόλα Μάχης,

- Στο Πολεμικό Ναυτικό, 8 πλοία κρούσης, 3 πλοία επιτήρησης, 3 πλοία υποστήριξης,

- Στην Πολεμική Αεροπορία, 71 μαχητικά, 24 εκπαιδευτικά και επτά μεταφορικά αεροσκάφη.

Την περίοδο 2005-2010 αποσύρονται:

- Στο Στρατό Ξηράς, 885 άρματα μάχης, 258 πυροβόλα μάχης,

- Στο Πολεμικό Ναυτικό, 4 πλοία κρούσης, 5 πλοία επιτήρησης, 1 πλοίο υποστήριξης, 10 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας,

- Στην Πολεμική Αεροπορία, 63 μαχητικά αεροσκάφη, 20 εκπαιδευτικά και 9 μεταφορικά αεροσκάφη, 15 ελικόπτερα και 6 αντιαεροπορικές συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων «ΝΙΚΗ».

Λογιστική απάτη

Οσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, η μείωση των οροφών των εξοπλισμών καθώς και η νέα δομή δυνάμεων επιφέρουν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, μείωση των λειτουργικών εξόδων σταδιακά στα έτη 2004, 2005 και 2006 κατά 18% περίπου από τα επίπεδα του 2003 (περίπου 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Μάλιστα, οι προβλέψεις για μειώσεις φθάνουν μέχρι το ...2015, οπότε προβλέπεται μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα της τρέχουσας δεκαετίας. Ετσι, το σύνολο των αμυντικών δαπανών για την περίοδο 2010-2015 σε ποσοστό του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 2,7% σε σχέση με το επίπεδο του 3,5% το οποίο, σύμφωνα με τις «αλχημείες» που γίνονται από την κυβέρνηση, ήδη έχει επιτευχθεί, σε σύγκριση με 4,9% του ΑΕΠ το 2000.

Κριτική στις παραπάνω εξαγγελίες ασκούν με ανακοινώσεις τους ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της ΝΔ, βουλευτής Σπ. Σπηλιωτόπουλος, και το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ