Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτική συμμαχία με στόχους πάλης σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική

Σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο γυμναστήριο του 1ου Λυκείου Πετρούπολης, μίλησε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαχητική συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα, μέσα από τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που τα τρέφει και τους εκφραστές της που από αυτά τρέφονται. Ενα λαϊκό μέτωπο δηλαδή, με κοινή δράση που θα καθορίζουν η εργατική τάξη, ο κόσμος της υπαίθρου, τα φτωχά τμήματα του λαού, οι επαγγελματοβιοτέχνες, τα προοδευτικά κινήματα, πάντα στη βάση των λαϊκών συμφερόντων.

Την παραπάνω πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, που πρέπει, σαφέστατα, να αξιοποιήσει τις εκλογές που έρχονται για να δυναμώσει, ανέπτυξε την Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Λυκείου Πετρούπολης, όπου ξεχώριζε το πανό που έγραφε «ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΚΚΕ, ΦΕΡΤΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ».

Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής, σε μια περίοδο που το Κόμμα εντείνει τον πολιτικό διάλογο με όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις, ώστε να διαμορφωθεί μια μαχητική πρόταση λαϊκής συμμαχίας, μετά από πλούσιο και γόνιμο προβληματισμό. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του κόσμου, από όλες τις γενιές, γεγονός καθόλου τυχαίο με το ότι η Δυτική Αττική είναι γεμάτη λαϊκές συνοικίες, όπου οι κάτοικοί της βιώνουν «από πρώτο χέρι» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


«Στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, αν δεν αναπτυχθεί αντίσταση ενάντια στο μπλοκ της εξουσίας, την κυβέρνηση, τον ιμπεριαλισμό, την εργοδοσία. Για να αναγκάσουμε τον αντίπαλο σε υποχωρήσεις, είναι απαραίτητη μια λαϊκή συμμαχία, το Μέτωπο, με πολιτική γραμμή αντίθεσης με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι οι κατακτήσεις που υπάρχουν, αλλά και όσες θα 'ρθουν, δεν είναι «για να καθόμαστε στην καρέκλα, αλλά για να γίνονται εφαλτήριο νέων αγώνων, για να αντλεί ο λαός κουράγιο και να συνεχίζει». «Για μας η εκλογική μάχη είναι συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας. Για το ΚΚΕ πολιτική δράση δεν υπάρχει μόνο από εκλογές σε εκλογές», σημείωσε, τονίζοντας πως οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα γίνουν αυτές οι εκλογές, είναι διαφορετικές από τις αντίστοιχες των αρχών της δεκαετίας του '90. Τότε, πρωταρχικός στόχος ήταν η η επιβίωση και η ανασυγκρότηση των κομμουνιστών, αλλά και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Τα σημερινά δεδομένα συνθέτουν μια οξυμένη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, με κρίσιμο σημείο την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, απ' όταν η ΕΕ ξεδιάλυνε καλύτερα τα αντιδραστικά της σχέδια. «Οδεύουμε για σχολεία "δημόσια", της φτωχολογιάς, που όταν δε θα έχουν λεφτά θα κλείνουν», το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθιερώνει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δίπλα στη δημόσια ασφάλιση, για την οποία η εισφορά του εργαζόμενου θα αυξάνεται και του εργοδότη θα μειώνεται, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο λαός να παλέψει με μια γροθιά»

«Μιλάμε για μια συμμαχία που θα ενώνει το λαό, με γραμμή τι συμφέρει τον εργάτη, που θα υιοθετεί στόχους πάλης σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική», διευκρίνισε η Αλέκα Παπαρήγα, για να διαχωρίσει την πρόταση του ΚΚΕ από τις προτάσεις που κατά καιρούς άλλοι διατυπώνουν, περί διακομματικής συνεργασίας, μέσα στις οποίες δεν αναδεικνύεται ο λαός και οι ανάγκες του ως γνώμονας δράσης. «Το θέμα είναι, ποιος κατέχει, διοικεί και καρπώνεται τον πλούτο που υπάρχει», σημείωσε, αναφερόμενη στην πολιτική εφαρμογή της πρότασης, εξηγώντας πως τώρα, οι παραγωγικές μηχανές βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων, που καθορίζουν τι θα παραχθεί ανάλογα, όχι με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

«Το όραμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ένα καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία», τόνισε, χωρίς να παραλείψει να καυτηριάσει τη διγλωσσία του ΣΥΝ, που καταφεύγει μεν σε «χειμάρρους» λόγων υπέρ του ανθρώπου, αλλά δε λέει, π.χ. τι θα κάνει με τα μονοπώλια για να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς, ή πώς θα αντιμετωπίσει το ότι ο ελληνικός στρατός είναι τμήμα του νατοϊκού.

«Ο,τι ριζοσπαστικό υπάρχει, πρέπει να βγει στην επιφάνεια. Το βράδυ των εκλογών οι άνθρωποι του μόχθου να έχουν κάνει τη διαφορά, να μειωθεί ο δικομματισμός, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να νιώθουν πανικό, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η πρότασή του για το Μέτωπο».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την εξουσία ως εξασφάλιση δουλιάς για όλους, αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, να μπορεί ο λαός να επιλέγει για τη δική του οικονομική ανάπτυξη, κάτι που προϋποθέτει όμως, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. «Θα δώσουμε μάχη και με κριτική επιχειρηματολογία απέναντι στη συμβιβαστική και συναινετική λογική του ΣΥΝ, που στηρίζει τη λογική "δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στο ρεύμα", που στην πραγματικότητα υπόσχεται καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», διασαφήνισε η Αλ. Παπαρήγα. «Η βαλίτσα θα πάει μακριά... και επειδή είναι βαριά, θέλει στέρεη, φερέγγυα συνεργασία για να τη σηκώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν λίγα τα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν, αποδεικνύοντας τον προβληματισμό των εργαζομένων πάνω στον απεγκλωβισμό τους από την κυρίαρχη πολιτική. Σε ερώτημα σχετικά με τους χώρους για τα απορρίμματα (ΧΥΤΑ), που η κυβέρνηση προορίζει και πάλι για τη Δ. Αττική, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί κι άλλο η περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη επιστημονικού σχεδιασμού της επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν: Ο επίτιμος δήμαρχος Πετρούπολης Ν. Παξιμαδάς, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι από τοπικά σωματεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε Πετρούπολη - Νέα Ιωνία(2003-10-19 00:00:00.0)
Με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα στη μάχη(2002-10-08 00:00:00.0)
Βγάλτε «κόκκινο» στην αντιλαϊκή επίθεση, ψηφίστε ΚΚΕ(2000-02-06 00:00:00.0)
"Πλατύ μέτωπο" και "πολιτική βόμβα"(1999-05-08 00:00:00.0)
Με καθαρά κριτήρια(1998-06-13 00:00:00.0)
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ η πλατιά λαϊκή συσπείρωση(1997-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ