Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ
Συζήτηση για δευτερεύοντα ή μήπως...

Επίσκεψη ρουτίνας, η οποία, μετά το φιάσκο με τη ματαίωση της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την ελληνική κυβέρνηση, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός θα ξεναγηθεί από αέρος στα Ολυμπιακά έργα, θα φωτογραφηθεί με την κυρία Αγγελοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου, δεν αναμένεται ωστόσο, η επίσκεψή του αυτή να σηματοδοτήσει εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ή στο Κυπριακό. Οι σχετικές συζητήσεις γύρω από τα «καυτά» ζητήματα, άλλωστε, εξακολουθούν να γίνονται στο «μισοσκόταδο» των «κατ' ιδίαν» συναντήσεων ή των «συνεδρίων», ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς, διπλωμάτες κλπ., σαν αυτό που διοργανώνει το αμερικανικό Western Policy Center, κατά σύμπτωση (!) σήμερα αύριο και μεθαύριο.

Μιλώντας χτες από τη Βαρκελώνη, όπου βρισκόταν προσκεκλημένος του πρώην δημάρχου της πόλης και προέδρου των σοσιαλιστών της Καταλωνίας, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Γκιούλ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα και πρόκειται για επίσκεψη που έχει πλέον καθιερωθεί. Κάθε εξάμηνο, συνέχισε ο υπουργός, ανταλλάσσουμε επισκέψεις. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει νομίζω τη διαφοροποιημένη σχέση η οποία χτίζεται μεταξύ των δύο χωρών. Πέρα από αυτό όμως, έχουμε και σειρά θεμάτων να συζητήσουμε. Μια σειρά συμφωνιών σε περίπου 15 τομείς, οι οποίες έχουν ήδη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην «ουσία» της επίσκεψης: «Θα έχουμε τη χαρά ο κ. Γκιούλ να υποστηρίξει την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει και πρακτική σημασία και για την περιοχή μας, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Με αυτή την ευκαιρία θα συζητήσουμε και τη συνεργασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πώς θα αξιοποιηθεί η περιφερειακή συνεργασία ενόψει των Αγώνων του ερχόμενου Αυγούστου».

Η ατζέντα της συνάντησης

Ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Το ζήτημα πάντως αναμένεται να τεθεί την Τρίτη, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως αυτό της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες, η πορεία των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών, αλλά και ζητήματα που έχουν σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

«Ο Γ. Παπανδρέου» όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου, «πρόκειται να θέσει το θέμα των μαζικών παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ θα γίνει συζήτηση και για τα στρατιωτικά και πολιτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες». «Τα μέτρα αυτά ωστόσο δε θα αφορούν την Κύπρο», επισήμανε.

.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο σκοτάδι το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν(2009-11-06 00:00:00.0)
«Χέρι βοήθειας» ζητά ο Λευκός Οίκος(2008-01-09 00:00:00.0)
«Πλασιέ» του τουρκικού σχεδίου ο Στρο(2006-01-27 00:00:00.0)
«Ανταπόκριση» από την τουρκική κυβέρνηση(2004-01-20 00:00:00.0)
Ασκήσεις γιοκ(2003-10-10 00:00:00.0)
Στο ρυθμό του Ελσίνκι(2003-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ