Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ
Αμερικανικές απαιτήσεις

Τα έχουν όλα (οι Αμερικανοί) μα θέλουν παραπάνω...

Τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για «μεγάλα» και «μικρά» θέματα παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα «μικρά» κυριάρχησαν, αφού στα «μεγάλα» διεθνή ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον που εστάλη στην Αθήνα στις 13 του μηνός, δηλαδή λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζητούσε να περιληφθούν στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών τα εξής θέματα:

  • Το ζήτημα της παράνομης διακίνησης προσώπων.
  • Το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Το θέμα της ετεροδικίας.

Το θέμα της ετεροδικίας το αμερικανικό ΥΠΕΞ βρήκε την ευκαιρία να το θέσει με αφορμή την καταδίκη από ελληνικό δικαστήριο δύο Αμερικανών ναυτών σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Οι αμερικανικές πιέσεις λοιπόν, κλιμακώνονται τη στιγμή που αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης. Μάλιστα η υποβολή του... αιτήματος για την εφαρμογή της συμφωνίας για την ετεροδικία από τον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, περιγράφει, όπως σχολιάζουν πικρόχολα Ελληνες διπλωμάτες, το επίπεδο στο οποίο η υπερδύναμη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα.

Κατά τα λοιπά, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Πάουελ, ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε στα «μεγάλα» ζητήματα που συζήτησε, μέσα σε είκοσι λεπτά, με τον Αμερικανό συνάδελφό του.

Επεσήμανε, λοιπόν, κατά δήλωσή του, την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν.

Συζητήθηκε επίσης η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, όπου ο Γ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ που έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ εξετάστηκαν σε βάθος οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως και στο Ιράκ για το οποίο ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών εκτίμησε ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες του παρελθόντος και να υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και γαλλογερμανικού άξονα για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα προσδίδει στον ΟΗΕ ουσιαστικό ρόλο και θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ