Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το θέμα της «Συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, που ρυθμίζει την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, στην τελική συνεδρίαση της ICAO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 26-28/8/03, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε, στο όνομα της εξυπηρέτησης της αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να αποδεχτεί το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για στρατιωτικές ασκήσεις της και δημιουργία πεδίου βολής στην περιοχή της Λήμνου.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, η κυβέρνηση συμφώνησε να καταργηθούν δύο αεροδιάδρομοι, που περνούν πάνω από τη Λήμνο, αλλά σε ύψος 13.000-14.000 ποδών αντίστοιχα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να κάνουν ασκήσεις μέσα στο FIR Αθηνών στην τερματική περιοχή της Λήμνου και σε απόσταση 5,6 ν.μ. από τις βόρειες ακτές της Λήμνου στο χαμηλότερο ύψος που χρειάζονται.

Μετά από αυτά, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

- Εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα για την ύπαρξη συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, που ρυθμίζει την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο.

- Στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, εάν στα πλαίσιά της δίδεται η δυνατότητα στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν ασκήσεις μέσα στο FIR Αθηνών και σε απόσταση 5,6 ν.μ., υποχωρώντας έτσι από τα 10 ν.μ., που ισχύουν σήμερα.

Επίσης, εάν υπάρχει η συμφωνία, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί να καταθέσουν στο Προεδρείο της Βουλής και μέσα στις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό προθεσμίες τα παρακάτω έγγραφα:

- Το κείμενο της συμφωνίας.

- Τα κείμενα που αναφέρονται στους αεροδιαδρόμους, που υπάρχουν μετά το 1974 και στο πόσοι χρησιμοποιούνται, καθώς και στις αλλαγές που προβλέπονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ