Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολέθριες αυταπάτες

«

Υπάρχουν και όρια», διαμηνύει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά όχι «προς πάσα κατεύθυνση». Μόνο προς τους εργαζόμενους, που κινητοποιούνται για να πάρουν ένα μικρό μόνο μέρος των όσων τους έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια. Επιχειρώντας να αναχαιτίσει και να προλάβει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, σε «πολιτικά ευαίσθητη» (διάβαζε προεκλογική) περίοδο, η κυβέρνηση καταφεύγει στη δοκιμασμένη μέθοδο της αδιαλλαξίας και των «αντοχών της οικονομίας».

Για ποιες «αντοχές», όμως, μιλάει η κυβέρνηση; Μέχρι προχτές με τα πακέτα και τις χάρτες, μοίραζε «ευημερία για όλους», διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν «μερίσματα ανάπτυξης» για όλους και βεβαίως υπάρχουν πόροι για κοινωνική πολιτική από τη μείωση των «αμυντικών» δαπανών, κ.ο.κ... Εφταναν οι πρώτοι αγώνες των εργαζομένων για να καταρρεύσει με πάταγο η εικονική πραγματικότητα, που με τόσο κόπο και χρήμα είχε στηθεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς προπαγάνδας. Αίφνης, όταν οι αγώνες αναδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα, οι μάσκες πέφτουν και αφήνουν να φανεί το πραγματικό, απαίσιο και βάρβαρο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής. Περιττή σημείωση: Η κυβέρνηση δε βλέπει κανένα όριο στα κέρδη των αφεντικών. Αυτά είναι εκτός ορίων. Εξάλλου, το ομολόγησε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ: «Είμαστε ιδιωτική οικονομία και στην ιδιωτική οικονομία οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδη». Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο, στην κυβέρνηση, με το μόνο που ασχολούνται, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, είναι «πώς θα αντιμετωπίσουμε κοινωνικές κινητοποιήσεις». Αρα, έχει δουλιά με φούντες τώρα...

«

Χρωστάμε πολλά ακόμα στο λαό», αναγνώρισε, εν είδει αυτοκριτικής, πρόσφατα ο Κ. Σημίτης. Στο αφελές ερώτημα «και πότε θα τα δώσει», η απάντηση είναι μονολεκτική: Ποτέ! Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μην περιμένουν ότι ο (κάθε) Σημίτης θα τους χαρίσει οτιδήποτε ποτέ, σαν τον Αϊ - Βασίλη. Η απαλλαγή από τις ολέθριες αυταπάτες είναι το ζητούμενο και εξαιρετικά επείγον. Ο,τι «πάρουν», θα το κατακτήσουν με σκληρούς αγώνες πριν και μετά τις εκλογές.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ