Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Επεσαν τα πράσινα ... δολώματα

Να «γυρίσει την καρδιά» των αγροτών με «φτηνά» προεκλογικά τάματα επιχείρησε η κυβέρνηση, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, την περασμένη Τρίτη, στην Αθήνα και, εν συνεχεία, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Και το κυβερνητικό αυτό «έργο» θα συνεχιστεί ακόμα πιο άγρια, μέχρι τη μέρα των εκλογών. Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της περασμένης Τρίτης, φάνηκε ξανά πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έδωσαν μια ακόμα μάχη εντυπώσεων, πάνω στην καμπούρα των πολύπαθων αγροτών. Οι δικομματικές «παροχομαχίες» είχαν ως επιδίωξη να διαλέξουν οι «ιθαγενείς» αγρότες ψηφοφόροι, αν θέλουν να ξεγελαστούν από τις «πράσινες» χάντρες που προσφέρει η κυβέρνηση ή από τις «γαλάζιες» χάντρες της ΝΔ.

Το κωμικοτραγικό - και συνάμα επικίνδυνο - της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση εξήγγειλε ως παροχές επί της ουσίας, αυτά που εξήγγειλε και η ΝΔ στο αγροτικό πρόγραμμά της, για να προκύψει ένα ακόμα δικομματικό σόου παροχολογίας και δικομματικού εγκλωβισμού των αγροτών. Μπορεί, βέβαια, σε κάποιους αγρότες τα όσα διαλαλούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να φαντάζουν ως μια καλή αρχή παροχών. Το σίγουρο, όμως, είναι πως η αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που ακολουθούν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα προς το καλύτερο για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η κυβερνητική κοροϊδία - παροχολογία σε βάρος των αγροτών, που άρχισε να διαλαλεί ο πρωθυπουργός από την περασμένη Τρίτη, είχε ως βασικό χαρτί την αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα. Ούτε ένα κιλό ψωμί τη μέρα δε φτάνει να αγοράσει ένας συνταξιούχος αγρότης με αυτήν την αύξηση, καθώς από τις αρχές του νέου έτους επίκειται αύξηση και στην τιμή του ψωμιού (σήμερα πωλείται 1 ευρώ το κιλό)! Κι έγινε μεγάλη επικοινωνιακή φασαρία τις προηγούμενες μέρες, για να «διαφημιστεί» ότι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ θα είναι 200 ευρώ από 1/1/2004. Δηλαδή, μετά από αυτό, οι ξωμάχοι αγρότες θα λαμβάνουν μια καθ' όλα πλούσια σύνταξη... Οσο για το λογαριασμό της συγκεκριμένης εξαγγελθείσας αύξησης, θα τον πληρώσουν, όπως φαίνεται, πάλι τα αποθεματικά του ταμείου κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ και εν συνεχεία οι ασφαλισμένοι αγρότες. Σχετικά με τον ΟΓΑ, ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα μια εξαγγελία - προσβολή για τις αγρότισσες. Οσες γεννούν τρίτο παιδί, δε θα πληρώνουν, λέει, για ένα χρόνο την ασφαλιστική εισφορά τους στον ΟΓΑ!

Πιο ακριβό το πετρέλαιο απ' ό,τι πληρώνουν οι εφοπλιστές

Ιδιαίτερο προπαγανδιστικό βάρος δίνεται από την κυβέρνηση και στο λεγόμενο φτηνό πετρέλαιο, δηλαδή στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 245 ευρώ σήμερα στα 21 ευρώ ανά τόνο. Ομως, γίνεται φανερό κι εδώ ότι πρόκειται για ένα κόλπο δημιουργίας εντυπώσεων. Και όχι μόνον επειδή, έτσι κι αλλιώς, ένα μέρος από τα 245 ευρώ, ήδη, επιστρεφόταν στους αγρότες. Για το θέμα αυτό, στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες δε διευκρινίστηκε, σκοπίμως, τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έκανε εντέχνως λόγο για μείωση της τιμής του πετρελαίου στην παραγωγή και μέσω δηλώσεων άλλων κυβερνητικών παραγόντων, όπως ο υπουργός Γεωργίας, έγινε ντόρος ότι τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα θα κινούνται πλέον με αγροτικό πετρέλαιο. Ομως, όπως έγινε γνωστό, το όλο θέμα θα διευθετηθεί με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που θα εκδοθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη, όπως λέγεται. Πάντως, αυτό που φαίνεται είναι πως οι αγρότες θα αγοράζουν πετρέλαιο, αν γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με 283 ευρώ ανά τόνο, όταν οι εφοπλιστές το αγοράζουν με 174 ευρώ ανά τόνο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έχει γύρω στα 269 ευρώ ανά τόνο (ο υπολογισμός έγινε με τιμές της περασμένης βδομάδας). Ενα επίσης ερώτημα που τίθεται σχετικά είναι: Πόσο θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, αν γίνει πράξη αυτό το μέτρο, και πόσο θα αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών;..

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την εξαγγελία, σχετικά με την υποβολή κυβερνητικής πρότασης στην ΕΕ για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 18 σε 8% για αγροτικά μηχανήματα και εισροές. Το αστείο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η κυβέρνηση μέχρι πρότινος έλεγε πως δεν επιτρέπει η ΕΕ κάτι τέτοιο και χτες ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σχετικό αίτημα... Και την υποβολή του αιτήματος αυτού στην ΕΕ, η κυβέρνηση την ενέταξε στις παροχές της! Από την άλλη, για το θέμα του ΦΠΑ, η κυβέρνηση συνειδητά αποκρύπτει ότι κλέβει περισσότερα απ' αυτά που δίνει. Κι αυτό γιατί στον υπολογισμό της επιστροφής του ΦΠΑ, σε πολλά και βασικά αγροτικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια δεν υπολογίζεται η επιδότηση, επειδή είναι αποσυνδεμένη από την τιμή τους, πράγμα το οποίο θα γενικευτεί με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης, η οποία, εκτός των άλλων, αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή.

Και μέτρο συγκέντρωσης της γης στους μεγαλοαγρότες

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός έριξε κι άλλη μια, ανέξοδη για την κυβέρνηση, παροχή, περί αφορολόγητης μεταβίβασης και αγοράς αγροτικής γης. Αυτή η παροχή, όπως γίνεται φανερό, αποτελεί ένα μέτρο - κίνητρο για την παραπέρα συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Για να γίνει κατανοητή η πρωθυπουργική - κυβερνητική υποκρισία σε βάρος των αγροτών, αρκεί να αναφέρουμε ότι ήδη ισχύει φοροαπαλλαγή για μεταβιβάσεις αγροτικής γης μέχρι 70.000.000 δραχμές, ενώ αν πρόκειται για νέους αγρότες η φοροαπαλλαγή φτάνει τα 180 εκατομμύρια δραχμές. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ως εκ τούτου για μεν τους αγρότες το μέτρο που ανακοινώθηκε είναι δώρο - άδωρο, μπορούν να ωφεληθούν όμως εκείνοι που έχουν θέσει στόχο ζωής τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων στην κατοχή τους.

Για να γίνει μπούγιο, προστέθηκε ακόμα στον κατάλογο της κυβερνητικής κοροϊδίας και η αύξηση κατά 10% της εξισωτικής αποζημίωσης στους εναπομείναντες αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Εδώ πρόκειται για χρήματα που πηγάζουν από το Γ` ΚΠΣ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα οποία η κυβέρνηση πολυδιαφημίζει, για να νομίσουν οι όλο και λιγότεροι εναπομείναντες αγροτοκτηνοτρόφοι, στις ρημαγμένες από την πολιτική που ακολουθείται ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ότι η κυβέρνηση τούς σκέφτεται και κάτι παραπάνω θα τσιμπήσουν...


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ