Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαριάνο Ραχόι

Γρηγοριάδης Κώστας

Την περασμένη βδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ. Μ. Αθνάρ, με πολύ «δημοκρατικές» διαδικασίες, έβαλε τέλος στις εικασίες για τη διαδοχή. Ο νέος αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Γεννηθείς το 1955 στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας, ο Ραχόι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα σε αυτό το προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος, εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις και τη θέση της οικογένειάς του. Επικεφαλής της γαλικιανής κυβέρνησης στα 30 του και πρόεδρος του τοπικού Λαϊκού Κόμματος μετά από λίγα χρόνια, κατέφθασε στη Μαδρίτη για να αναλάβει διαδοχικά 5 κυβερνητικές θέσεις και να γίνει το δεξί χέρι του Αθνάρ. Αυτός ήταν που οργάνωσε και την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στις εκλογές του 2000.

Η ισπανική «Ελ Παΐς» σημειώνει ότι ο Ραχόι είναι ένας φλεγματικός διαπραγματευτής χαμηλών τόνων, αλλά αναρωτιέται αν «πιστεύει σε τίποτα». Και αυτό είναι μάλλον το μεγαλύτερο προσόν του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.

Ο Ραχόι είναι ο άνθρωπος που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να στραφεί εναντίον του «ευεργέτη» του. Οπως σημείωσε και η πλειοψηφία του ισπανικού Τύπου, ο 48χρονος Γαλικιανός είναι ο πολιτικός που, αν εκλεγεί, θα συνεχίσει το «έργο» του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δηλαδή την πάταξη των απαιτήσεων για περισσότερη αυτονομία που έρχονται κυρίως από τη Χώρα των Βάσκων και, φυσικά, τη διεθνή ανάδειξη της Ισπανίας στο πλευρό των ΗΠΑ. Αλλωστε, η συνταγή νεοφιλελευθερισμού και τρομο-λαγνείας εξυπηρέτησε καλά τους στόχους της κυβέρνησης.


Γ. Παπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ